Loading...

Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968

Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın kuruluşunun 50’nci yılı dolayısıyla siz mezunlarımızı, 50 maddede 1968 yılına götürüyoruz. Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler, 1968’in, yakın tarihin en belirgin kilometre taşlarından biri olduğunu ortaya koyuyor. Soğuk Savaş’ın yükselişi, Vietnam, hippiler, Prag Baharı, ırk ayrımcılığı, siyasi gelişmeler, teknolojik yenilikler… Haydi zaman makinemize atlayalım ve 1968 mezunlarımızın da anılarıyla birlikte filmi 50 yıl geriye saralım…

01 Bonnie ve Clyde Önce Sinemada, Sonra Şarkılarda 2 Ocak 1968’in ilk günleri… Nüveleri yavaş yavaş görülse bile, dünyayı sarsacak büyük olaylar henüz başlamamış. O olayların fitilinin ateşlendiği Fransa’nın müzik piyasasının gündemindeyse, aykırı kimliğiyle dikkat çeken Serge Gainsbourg’un çıkardığı yeni albüm vardır. Cazdan mamboya, poptan yé-yé, rock and roll, progressive rock, reggae, electronic, disco, new wave ve funk’a kadar geniş bir yelpazede müzik yapan, dahası kışkırtıcı ve skandallara sebep olan şarkılarıyla tanınan Gainsbourg’un yeni albümün adı “Bonnie ve Clyde”dır. Albümün adının esin kaynağı albümden bir yıl önce (1967) gösterime giren; Arthur Penn’in yönettiği, başrollerindeyse Warren Beatty ile Faye Dunaway’in oynadığı “Bonnie ve Clyde”, büyük ses getirmiş, kimi sinema eleştirmenlerine göre “Yeni Hollywood Dönemi” olarak adlandırılan kuşağın ilk filmi olmuştu.
Gainsbourg’un filmle aynı adlı şarkısının klibindeyse başka bir efsane vardı: Brigitte Bardot. Bardot ve Gainsbourg, albüm çıkmadan bir yıl önce tanışırlar. O dönemde evliliğinde son derece mutsuz olan ve Gainsborg’dan çok etkilenen Bardot, ilişki için ona bir şans verir. Ama dünyanın en güzel kadınları karşısında cool’luğunu koruyabilen müzisyenin yemek boyunca bocalaması karşısında randevudan pek de memnun ayrıldığı söylenemez. Ertesi gün, Gainsborg’u arayan ünlü yıldız, berbat geçen randevunun telafisi için ondan dünyanın en güzel şarkısını yazmasını ister. İşte “Bonnie ve Clyde” böyle ortaya çıkar. Müziği Gainsbourg yapıp klipte de Brigitte Bardot ile oynayınca, albümün tanıtımı için fazla bir efor sarf edilmesi gerekmez. Albümde, “Bonnie ve Clyde”ın yanı sıra “L’eau à la bouche, Pauvre Lola” ve “Docteur Jekyll et Monsieur Hyde” gibi daha pek çok hit parça yer alır. Müzikseverleri çizgi roman dünyasına götüren Comic Strip de ilk kez bu albümde yayınlanır. Gainsbourg’u meşhur kılan en önemli unsursa, şarkı sözlerinin dinleyiciyi eğlendiren veya kışkırtan kelime oyunlarıyla dolu olmasıdır. 550’den fazla şarkıya imza atan Gainsbourg’un şarkıları, binden fazla kez farklı sanatçılar tarafından yeniden yorumlanır. Ölümünden sonra Gainsbourg’un müziği Fransa’da efsane statüsüne yükselirken, İngilizce’ye çevrilen şarkılarıyla dünyanın her bir yanında kült bir dinleyici kitlesine ulaşır.
02 Kalp nakilleri yapılmaya başlandı 2 Ocak Dr. Christiaan Barnard, Güney Afrika’nın Cape Town kentindeki Groote Schuur Hospital’da dünyanın ikinci kalp nakli ameliyatını gerçekleştirdi. Amerika’da kaldığı dönemde kalp cerrahisi hakkında çok şey öğrenen Barnard, Güney Afrika’ya döndükten sonra 20 cerrahtan oluşan bir ekiple birlikte Louis Washkansky adlı bir hastaya, trafik kazasında yaşamını yitiren genç bir adamın kalbini nakletti. Nakil başarıyla gerçekleştirilse bile hasta hayatta kalamadı. Fakat Dr. Barnard’ın bu girişimi, insandan insana kalp naklinin olabileceğini göstermesi nedeniyle önemliydi. Türkiye’de de Dr. Kemal Bayazıt, 22 Kasım 1968’de, Maviş Karagöz isimli hastaya Türkiye’nin ilk kalp naklini gerçekleştirdi. Ancak hasta yaşayamadı.
03 İstanbul’un nüfusu 8 milyon olursa! 6 Ocak Dönemin İmar ve İskân Bakanı Haldun Menteşeoğlu, konut sorununa dikkat çekerek, “İstanbul 8 milyona çıkarsa ne yaparız?” diye sordu. Aradan geçen yarım yüzyıllık sürede İstanbul’un nüfusu, yaşasaydı Menteşoğlu’nu dehşete düşürecek şekilde artarak neredeyse iki katına çıktı. 04 Mcdonald’s’ın ikonu 8 Ocak Big Mac piyasaya çıktı… Fast food yiyecek dünyasının öncüsü McDonald’s, efsaneleşecek hamburgeri Big Mac’i ilk defa Pittsburgh’da tanıttı. Kısa sürede dünyanın en tanınan yiyecekleri arasına girdi.

05 The Beatles’ın Elma’sı

19 Ocak

Grup, Apple Music adıyla yapımcı oldu… 1968 yılı, Beatles rüzgârının en yoğun estiği yıllar arasında sayılabilir. John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr ve George Harrison’dan oluşan grup üyeleri, 19 Ocak’ta yaptıkları basın toplantısıyla, Apple Music adıyla, farklı sanatçıların albümlerini de yapan bir yapımcı şirket kurduklarını açıkladı. Evet, isim çok tanıdık değil mi? Gerçekten de Beatles “Apple” ismini, Steve Jobs ve Steve Wozniak’tan çok önce kullanmaya başlamıştı. Zaten yıllar sonra marka davaları sonunda anlaşmaya varmışlardı. The Beatles’ın yapım şirketi Apple Music kendi markasıyla ilk plağını, fotoğrafta göreceğiniz ilginç plak tasarımı ve gerçek elma logosuyla, kendi single’ları “Hey Jude” ile çıkardı. Apple Music birçok yeni sanatçıya albüm yaptı. Ancak ertesi yıl yani 1969’da John Lennon’ın ayrılmasıyla Apple Music de yavaş yavaş unutuldu. Ta ki Steve Jobs, 2003 yılında iPod’lar ve müzik satışıyla müzik işine girene kadar…

06 Vietnam Savaşı

Ho Ho Hoşimin!

30 Ocak

Kuzey Vietnam, savaşın başladığı 1955 yılından bu yana en büyük saldırısına başladı. Tet Taarruzu olarak anılan bu saldırı sonucunda ABD büyük kayıplar verdi. ABD ve dünyada savaş karşıtlığı iyice arttı. Vietnam Savaşı’nı protesto edenler, Kuzey Vietnam’ın başkanı Hoşimin’i “Ho Ho Hoşimin” sözleriyle destekliyorlardı. İsterseniz, öyküyü baştan alalım… İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, dünyada ilk kez bölünen ülkeler ortaya çıkmıştı. Bu durumda olan üç ülke vardı. Güney ve Kuzey Kore… Batı ve Doğu Almanya… Kuzey ve Güney Vietnam… Vietnam’ın kuzeyinde, güney ile birleşmeyi hedefleyen Sovyet yanlısı bir yönetim vardı. Güneyde de Fransızlar ve Amerikalılar. 1955 yılında, savaş başladı. ABD’nin yanında bölgeyi yıllardır elinde tutan Fransa yer alıyordu. Fransa yenildi ve ülkeden çekildi. . Savaşı ABD devraldı. Napalm bombası, her türlü insan hakları ihlali, yüzbinlerce ölü… Başta kolay lokma olarak görünen Vietnam’ın çetin ceviz olduğu anlaşıldı. 68 kuşağı için Vietnam’ın ayrı bir önemi vardı. Amerikan hükümeti yeni bir yasa çıkardı. Buna göre; o güne kadar zorunlu askerliği yaşamamış olan ABD gençleri, 365 gün askerlik yapacaklardı. Sıradan Amerikalı genç ya kendini savaşın içinde buldu veya işin en başında ‘ben Vietnam’a gitmeyeceğim’ dedi. 1968 yılında savaş, Kuzey Vietnam’ın başlattığı Tet Taarruzu ile en kanlı dönemine girdi. Vietnam, 68 kuşağının sembol olaylarından biri haline geldi.

07 Elvis Presley

Rock’n Roll’un kralı “Baba” oldu

1 Şubat

8 Ocak 1935’te, yoksullukla boğuşan Gladys ve Vernon çiftinin oğlu olarak dünyaya gelen Presley, sessiz bir çocuk olarak tanınıyordu. O nedenle henüz on yaşındayken Alabama Fuar ve Süt Ürünleri şovunda ilk kez çıktığı sahnede onu görenler büyük bir şaşkınlık yaşadı. Kovboy kıyafetleriyle, boyu yetişmediği için sandalyenin üzerine çıkarak söylediği “Old Shep” şarkısında sergilediği performansla ikincilik kazanmıştı. Daha sonraki yıllarda blues ve jazz’a da ilgi duyan Presley, 18 yaşına geldiğinde plak şirketlerinin kapısını aşındırmaya başladı. 1953 yılında üç dolar ödeyerek doldurduğu ve içinde “My Happiness” ve “That’s When Your Heartaches Begin” şarkılarının bulunduğu demo, plak yapımcısı Sam Philips’in ilgisini çekti. 5 Haziran 1954’te Arthur Crudup’un sözlerini yazdığı “That’s All Right” için stüdyoya giren Elvis, bir süre sonra kendisine “Kral” unvanı kazandıracak müzikal yolculuğunun ilk adımını da atmış oldu. Sonrası… Sonrası plaklar, sinema filmleri, turneler ve dünya çapında milyonlarca hayran. O hayranlardan biri de, evinde verdiği partiye bir arkadaşı tarafından davet edilen oyuncu Priscilla Beaulieu idi. Birbirlerine kısa sürede âşık olan çift, sekiz yıllık beraberliklerini 1967 yılında resmiyete dökerek, evlendi. Takvim yaprakları 1 Şubat 1968’i gösterdiğindeyse, dünya nimetlerinin neredeyse hepsini yaşayan Kral, bambaşka bir duygu tattı. Zira ilk ve tek çocuğu Lisa Marie doğdu. Müziğe ilgi duymakla birlikte babasının gölgesinden kurtulamayacağı için bu alana fazla yönelmeyen Lisa Marie Presley, adını dünyaya daha ziyade evlilikleriyle duyurdu.

08 Tom Jones

Delilah listelerde bir numara

Şubat

1960’ların başında müzik hayatına başlayan Tom Jones, gerçek adıyla Thomas John Woodward, Şubat ayında çıkardığı single’ı “Delilah” ile İngiltere listelerinde 1 numaraya yükselmeyi başardı. 1940 yılında İngiltere, Galler’de doğan sanatçı, ilk olarak Galli bir beat grubu olan “The Senators”da şarkı söylemeye başladı. Klasikler arasına girecek “It’s Not Unusual” şarkısı, 1965’te üne kavuştu. Pop, jazz, blues, soul ve rock ayırmadan birçok türde kendi tarzıyla şarkı söyleyebilen Tom Jones, Delilah ile müzik listelerini altüst etti ve klasikler arasında yerini aldı. Kasım 1968’de de Help Yourself albümündeki 13 şarkıyla dinleyicileriyle bir kez daha buluştu. Uzun yıllar devam eden müzik hayatında on milyonlarca albüm satarak müzik tarihine ismini yazdırdı.

09 Maymunlar Gezegeni

8 Şubat

Türkçe’ye Maymunlar Cehennemi olarak çevrilen kült film Planet of the Apes’in galası yapıldı. Konusu ve makyaj kullanımıyla büyük ilgi gören film, 1963 yılında Fransız bilimkurgu yazarı Pierre Boulle’un “La Planète des Singes” adlı romanından uyarlandı. Dünyadan yola çıkan bir astronot, “uyku modülü”nün arızalanması sonucunda, kendini 3978 yılı dünyasında bulur. Ama çok büyük bir farkla, maymunlar insana benzeyip medeniyetlerini kurmuş, insanlarsa “maymunların” kölesi durumundadır. Franklin J. Schaffner tarafından yönetilen filmde Charlton Heston, Roddy McDowall, Maurice Evans, Kim Hunter, James Whitmore, James Daly ve Linda Harrison rol alıyordu. Film gişede o kadar başarılı oldu ki, dört devam filmi ardı ardına geldi. Beneath the Planet of the Apes (1970), Escape From the Planet of the Apes (1971), Conquest of the Planet of the Apes (1972), Battle for the Planet of the Apes (1973). Efsane bununla da bitmedi. 2001 yılında Tim Burton tarafından yeni bir uyarlama daha çekildi. 2011’de de modern efektlerle yeni bir seri çekilmeye başlandı. 2011’deki Rise of the Planet of the Apes filmini, Dawn of the Planet of the Apes (2014) ve War of the Planet of the Apes (2017) takip etti.

10 Mini etek

Estetik ve başkaldırı sembolü

Feminist hareketin günlük hayata yansıyan ikonu mini etek oldu. 1964 yılında, moda tasarımcısı Mary Quant öncülüğünde bir anda sokaklara yayıldı. Bir daha da eve girmedi. Mini etek moda olduğu kadar da erkek egemen bir topluma başkaldırıydı…

11 Ankara televizyonu deneme yayınında

Türk Ailesi televizyonla tanışıyor

31 Ocak

TRT Ankara Televizyonu, ilk deneme yayınını 31 Ocak 1968 yılında, Mithatpaşa Stüdyosu’nda, Mahmut Tali Öngören’in açılış konuşmasıyla başlattı. Haftada üç gün, günde üçer saat olarak başlayan deneme yayınları, bir yıl sonra haftada dört güne çıktı. 1970’de İzmir Televizyonu, 1971’de İstanbul Televizyonu faaliyete geçti. TRT’nin ilk haber spikeri ise Zafer Cilasun idi. 1969’da astronotların Ay’a ayak basmaları ve Zeki Müren’in Ankara’da verdiği konser, televizyon ekranından yansıdı. 1973’te ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün cenaze töreni naklen yayınlandı.

12 Nixon başkan adayı oldu

Skandalların Başkanı

1 Şubat

ABD’nin 37’nci Başkanı Rıchard Nıxon, ülkesinin yönetimi için aday olduğunu açıkladı. 20 Ocak 1969’dan 9 Ağustos 1974’e kadar görevini sürdüren Nixon, birçok olumsuzluğa sebebiyet vermesinin yanı sıra Watergate Skandalı’ndaki rolü nedeniyle görevinden istifa etmesiyle de tarihe geçti. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak katıldığı 1947 seçimlerini kazanarak California temsilcisi olarak giren, bu görevini 1950’ye dek sürdüren Nixon, antikomünist yanını McCarthyciliğe kadar vardırarak, Amerikan tarihinin kara sayfalarına yazılan “cadı avı”nda bizzat rol oynadı. 1950-52 arasında California Senatörlüğü yapan Nixon, Cumhuriyetçi Parti sağ kanadının baskısıyla, başkan adayı Dwight D. Eisenhower ile aynı listeye girmeyi başardı. Eisenhower’ın başkan seçildiği 1952 seçimlerinin sonunda başkan yardımcısı oldu. Demokratik Parti adayı John F. Kennedy karşısında kıl payı yitirdiği 1960 başkanlık seçimlerinin ardından, 1962’deki California valilik seçimlerini kaybetmesi üzerine siyaseti bıraktığını açıkladı. 1968’de, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak başkanlık seçimlerine katılarak yeniden siyasete atıldı. ABD Başkanı olduğunda, ülke birçok sorunun yanı sıra Vietnam Savaşı’yla uğraşıyordu. Ocak 1969’da göreve başladıktan hemen sonra, yabancı ülkelerdeki ABD birliklerinin sayısını azaltıp, bunun yerine küçük devletlere yapılan ekonomik ve askeri yardımları artırmayı öngören Nixon Doktrini’ni açıkladı. Antikomünist kişiliğine rağmen, Sovyetler Birliği ile ilişkileri sürdürdü ve bu ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Şubat 1972’de Pekin’i ziyaret ederek, 21 yıl aradan sonra Çin ile ABD arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlattı. Dış politikada iyi ilişkiler kurarken, iç politikada tabiri caizse “çuvalladı”. Gerek ekonomik, gerekse toplumsal sorunlar karşısında sırtını muhafazakârlara ve sessiz çoğunluğa dayayarak yönetimini sürdüren, dahası 1972 seçimlerinde tekrar başkan olan Nixon’un sonunu Watergate Skandalı getirdi. Washington Post gazetesinin haberiyle ortaya çıkan ve tüm taşların yerinden oynamasına neden olan bu skandal sonucunda, Başkan’ın yargılanmasına karar verildi. Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) bu soruşturmayı araştırmasını engellemeye çalıştığını ve olayın gizlenmesi için özel bir çaba harcadığını itiraf da eden Başkan, 8 Ağustos 1974 akşamı istifa ettiğini açıkladı.

13 Kış Olimpiyatları

44 yıl sonra yeniden Fransa’da

6 Şubat

Gerek spor tutkunlarının, gerekse spor camiasının heyecanla beklediği etkinliklerden Kış Olimpiyatları’nın tarihçesi, neredeyse 100 yıl öncesine dayanır. İlk kez 1924’te Fransa’nın Chomonix kentinde düzenlenen ve büyük ilgi toplayan organizasyon, 44 yıl sonra, 1968’de doğduğu topraklara bir kez daha uğrar, ancak bu kez ev sahibi Chomonix değil, Grenoble’dır. Endüstri şehri Grenoble, Kış Oyunları için uygun bir mekân haline gelmeden önce yeni spor tesisleri ve daha iyi bir altyapının oluşturulabilmesi için büyük miktarda paralar harcansa da, yeterli tesis olmadığı için müsabakalar çevredeki bölgelere yayılır. Atletler, yedi ayrı Olimpiyat köyünde misafir edilir. Fransız kahraman Jean-Claude Killy, Alpler yarışmalarında esip geçer ve Toni Sailer’ın başarısını, Kış Olimpiyatları tarihinin en büyük tartışmasından sonra egale eder.

14 İlk televizyon oyunu “Şair Evlenmesi”

6 Şubat

İbrahim Şinasi’nin 1860 yılında Tercümân-ı Ahvâl gazetesinde tefrika edilen, sonra da kitap haline getirilen eseri “Şair Evlenmesi”, ilk televizyon oyunu olması vasfıyla da tarihe geçti. Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilen “Şair Evlenmesi”, aynı zamanda Türkçe’de noktalama işaretlerinin kullanıldığı ilk eser olarak da değerlendirilir. Kılık kıyafeti, tutum ve davranışlarıyla Batılı birey davranışı sergileyen ve bu nedenle de çevresindekiler tarafından pek sevilmeyen Şair Müştak Bey’in, yengeleri aracılığıyla sevdiği Kumru Hanım’la değil de onun yaşlı ve çirkin ablası Sakine Hanım’la evlendirilmesini konu edinen oyun, dönemin toplumsal konularını hicveder.

15 Donduran kış

Eksi 48 derece görüldü

7 Şubat

Küresel iklim değişikliğinin henüz gündemde olmadığı 1968’li yıllarda Türkiye, kışı gerçek anlamıyla kış gibi geçirebiliyordu. Eskilerin deyimiyle “Ağustos’un 15’i yaz, 15’i kıştı”. Fakat olağandışı durumlarla karşılaşılmadığı da söylenemez. Tıpkı 7 Şubat’ta, Ağrı’da termometrelerin gösterdiği -48 derece gibi… Eksi 48, kış aylarını kötü hava koşulları içinde geçirmeye alışık Doğu ve Güneydoğu Anadolu için bile çok fazlaydı. Çevredeki tüm göl ve ırmakların donduğu bu tarihte, bölge sakinleri için hayat epey zorlaştı.

 

16 Trafikte bir ilk

Kadın trafik polisi

9 Şubat

Kadınların Türkiye’deki ve dünyadaki yeri herkesin malumu… Birçok konuda olduğu gibi çeşitli iş kolları da, kadınlar için ‘uygun’ görülmeyen meslekler olarak nitelendiriliyor. Hiçbir yazılı kural olmasa bile o alanın önü kapatılıyor. Misal, trafik polisliği… Takvim yaprakları
9 Şubat 1968’i gösterdiği güne kadar, Türkiye’de trafik polisliği, erkeklerin yapabileceği bir meslek olarak değerlendiriliyordu.
Bu tarih, bir nevi milat oldu ve Türkiye’nin ilk kadın trafik polisi göreve başlayarak, bir tabunun daha alaşağı olmasını sağladı.

 

17 Ben İnsanım grevi

11 Şubat

Memphis, Tennessee’de başlayan “I’m A Man” grevi, siyahların sivil hakları için düzenledikleri en etkili eylemlerden biri oldu.

18 İstanbul efsane başkanını yitirdi

Haşim İşcan hayata veda etti

11 Mart

Günümüzde, İstanbul’da yaşayanların adına birçok yerde rastlayabileceği Haşim İşcan, 11 Mart 1968’de yaşamını yitirdi. Edirne’de doğan, Mülkiye Mektebi’ni bitirdikten sonra bir dönem öğretmenlik, özel kalem müdürlüğü, emniyet müdürlüğü ve mülkiye müfettişliği yapan İşcan, birçok ilde kaymakamlık görevini de üstlendi. Kaymakamlığı sırasında 400’den fazla ilkokulun açılmasını sağlayan İşcan, 1963’te İstanbul Belediye Başkanı oldu. Beş yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede, Karaköy Yeraltı Geçidi gibi geçitlerin açılmasına, yolların genişletilmesine, birçok yapının restore edilmesine, kültür ve sanat kurumlarının geliştirilmesine katkıda bulundu. Haşim İşcan, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayata veda etti.

19 Gerçekçi ol, imkânsızı iste!

Öğrenci olayları tüm Fransa’ya yayıldı

22 Mart

Dünya tarihinde 1968 öyle bir yıl oldu ki, aradan geçen yarım yüzyıl bile o dönemin izlerini silemedi. Tarih 22 Mart 1968… Paris’in batı banliyölerinden birinde, Nanterre Üniversitesi öğrencilerinin okulu işgaliyle başlayan olaylar hızla büyüdü. Mayıs ayının ilk günlerinde güvenlik güçlerinin “sınavların güvenliğini sağlaması” bahanesiyle Sorbonne Üniversitesi’ne girip dört öğrenciyi gözaltına almasıyla sokaklar bir nevi savaş alanına döndü. Öğretim görevlileri ve işçiler, 12 Mayıs günü hükümeti protesto etmek üzere gösteri çağrısı yapar ve ardından 9 milyon işçi greve gitti.
13 Mayıs’taysa aralarında her kesimden insanın olduğu 1 milyonu aşkın kişi, büyük bir gösterilerin parçası oldu. Hükümet, gençleri sakinleştirmek amacıyla polisin Sorbonne’dan çekileceğini, gözaltındaki öğrencileri serbest bırakacağını söylese de tansiyonu düşüremedi. 16 Mayıs’ta 50 fabrika işçiler tarafından işgal edildi; bir gün sonra 200 bin, iki gün sonra ise 2 milyon işçi grev kararı aldı. İşgaller, grevler, sokak gösterileri derken, 68’in ilkbahar ve yaz ayları Fransa açısından hayli sıcak geçti.

20 Göç anlaşması

22 Mart

Türkiye, 1960’lı yılların sonunda başlayıp 1970’lerin ilk yarısına kadarki dönemde, Balkanlar’dan hayli göç alan bir ülke oldu. Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutluk, en çok göçün olduğu ülkelerdi. Dönemin hükümeti, bu göçü yasal kılabilmek amacıyla Bulgaristan ile masaya oturarak, 22 Mart 1968’de “Göç Anlaşması” imzaladı. Anlaşmaya göre, 1 Nisan ila 30 Kasım arasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye haftada 300 kişinin gelmesine karar verildi.

 

21 Gazeteye manşet olacak kadar önemli

Türkiye’de ilk böbrek nakli

29 Mart

Bugün normal olarak kabul edilse de organ nakilleri, 60’lı yılların sonlarında hayli riskli operasyonlardı. Dünya çapında kalp ve böbrek nakli yapan hastane ve cerrah sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. 29 Mart 1968’de Beyoğlu Belediye Hastanesi’nde görev yapan Dr. Atıf Taykurt, böbrek rahatsızlığı nedeniyle kısa süre içinde hayatını kaybetme riski bulunan Recep Ilgaz’a böbrek nakli yaptı. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bu ameliyat öylesine önemliydi ki, ertesi gün yayınlanacak gazeteler, manşetlerini bu habere ayırdı. Dr. Atıf Taykurt ve ekibi, basına verdiği demeçte, heyecandan uyuyamadıklarını belirterek, “Allah bizi utandırmasın” dedi.

22 Uzay macerası

Yapay zekâ ile tanışma

2 Nisan

Stanley Kubrick tarafından yönetilen efsane bilim kurgu filmi “2001: A Space Odyssey”, 2 Nisan 1968’de gösterime girdi. Filmin senaryosu, bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın bir öyküsünden yola çıkarak yazıldı. Film; insanı ve evrimini, uzay, teknoloji ve yapay zeka konuları üzerinden ele alıyordu. Aynı yıl görsel efekt Oscar’ını kazandı.

23 Martin Luther King

Bir rüyam var

4 Nisan

Her zaman, her yerde bahsettiği rüyası, siyahlarla beyazların aynı toplum içerisinde birlikte yaşamalarıydı. 1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu. 4 Nisan 1968’de bir suikasta kurban gitti. Adı, her yıl doğum tarihi olan 15 Ocak’ta, ABD’de, Martin Luther King Günü olarak anılıyor.

24 Sinemanın muhteşem kadınına bir Oscar daha

Katharine Hepburn

10 Nisan

Hollywood’un muhteşem aktrislerinden biri olarak ismini sinema tarihinin altın sayfalarına yazdıran Katharine Hepburn, bu unvanının bir kanıtı olarak 1968’de, “Guess Who’s Coming to Dinner” adlı filmle “En İyi Kadın Oyuncu” Oscar’ını bir kez daha kazanır. Bir kez daha diyoruz, zira Hepburn’ün 1934 yılında “Morning Glory”, 1962 yılında ise “Long Days Journey Into Night” ile iki Oscar’ı daha evine götürmüşlüğü vardır. Hepburn, oyunculuğunun yanı sıra dönemin Hollywood’undaki “çıt kırıldım” kadın oyuncularının aksine, bağımsız ruhu ve inatçı kişiliğiyle fark yaratan bir isim. Kuşkusuz ki karakterindeki bu özelliğin temelleri, çocukluk yıllarında, içinde doğup büyüdüğü ailesinde atılmıştır. 12 Mayıs 1907’de, altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Connecticut’ta dünyaya gelen ünlü yıldız, doktor bir baba ile kadın hakları savunucusu bir anne tarafından yetiştirilir. Eğitime büyük önem veren ailesi, onu önce Kingswood - Oxford School’a, ardındansa Bryn Mawr College’a gönderir. Fakat oyuncu olmaya karar veren Hepburn, okulu bırakarak Broadway’e gider. İlk kez 12 Kasım 1928’de Cort Theatre’da sahneye çıkar. Dört yıl sonraysa soluğu Amerikan sinemasının mabedi California’da alır. 1934 yılında, henüz 26 yaşındayken ilk Oscar’ını kazanır. Kariyeri boyunca 12 kez Oscar’a aday gösterilen ve bu adaylıkların dördünde (En İyi Kadın Oyuncu olarak son Oscar’ını 1982 yılında, “On Golden Pond” ile kazanır) heykelciği havaya kaldırarak büyük bir başarıya imza atan Hepburn’ün rekoru, uzun süre kırılamaz. Bu rekoru kıransa Hollywood’un yine nev-i şahsına münhasır oyuncularından Meryl Streep olur. Katharine Hepburn’e 1968’de üçüncü Oscar’ını getiren, başrollerini eşi ve büyük aşkı Spencer Tracy’nin yanı sıra Sidney Poitier ile paylaştığı “Guess Who’s Coming to Dinner”, dönemin ruhuna uygun olarak ırkçılık üzerine odaklanan bir yapım. Varlıklı bir beyaz Amerikalı ailenin eğitim için Avrupa’ya gönderdikleri kızlarının kendine eş olarak siyah bir adamı seçmesiyle başlayan, hemen hemen tek mekânda geçen filmin yönetmen koltuğunda ise Stanley Kramer oturur.

25 Ford Mustang

Yılların eskitemediği otomobil

Nisan

İlki 1964 yılında üretilen Ford’un Mustang modeli 1968 yılında âdete yeniden doğdu. Çıktığından beri büyük ilgi gören otomobilin tasarımı ve performansı büyük oranda geliştirildi. 7 litrelik hacmiyle 335 beygir güç üreten Ford Cobra Jet motorlu versiyonu ile güçlü otomobil tutkunldrının gönlünü kazanarak efsaneleşme yolunda büyük bir adım atmış oldu.

26 Hair müzikali sahnede

Savaş karşıtı sanat

29 Nisan

Günümüzde hâlâ sahnelenen Hair müzikali, 29 Nisan’da Broadway’de Biltmore Theater’da ilk defa sahnelendi. Savaş karşıtı mesajları ve çıplak sahneleriyle dikkatleri çekti.

27 Anadol zaferi

İlk yerli üretim otomobil rallide

5 Mayıs

Türkiye’nin seri olarak üretilen ilk otomobili Koç Grubu tarafından büyük bir reklam kampanyasının ardından üretim bandından 1966 yılında indirildi… Türkiye’de otomotiv sanayinin ilk adımları 1959 yılında Ford kamyonlarının üretimiyle başlamıştı. Anadol da Ford’un izinden gitti. Otomobile Ford Cortina motoru takıldı. Tasarımı Reliant adında bir İngiliz firması yaptı. Aracın kaportası ise fiberglas denilen bir maddeyle üretildi. Bu madde de bir İsrail şirketi tarafından geliştirilmiş ve bu ülkede otomobil sanayinde kullanılmıştı. Türkiye’nin ilk resmi rallisi olan Trakya Rallisi’ne efsane yarışçı Renç Koçibey, Anadol otomobiliyle katıldı ve şampiyon oldu.

28 İlk online ATM

Otomatik banka hayatımıza giriyor

6 Mayıs

ATM’lerin (automatic teller machine) ilki 1967 yılında Barclays Bank tarafından İngiltere’de açılırken, ilk online ATM ise bir yıl sonra İsveç’te çalıştırıldı. ATM’lerin yaratıcıları arasında, Antep’te doğan ve ABD’ye göç etmiş mucit Luther George Simjian’ın katkısı büyük oldu.

 

29 Jean Paul Sartre

Her yere yetişiyor

20 Mayıs

Varoluşçuluk akımının babası Sartre, karısı Simone de Beauvoir ile 68 yılında olup bitenlere sahip çıkarak radikal bir duruş sergiledi. Jean Paul Sartre, 68 olaylarında her yere yetişmeye çalışmış, fabrikalardan üniversitelere, konferanslara, yazılara koşturmuş, röportajlar yapmıştı. Sartre ve Simon de Beauvoir çifti, Küba devriminden sonra da Guevara ve Castro’yu ziyarete gitmişlerdi. Sartre, Fransız Komünist Partisi’nin resmi duruşunu beğenmiyor, komünistlerin devrimden korktuğunu söylüyordu.

30 Herbert Marcuse

68 Kuşağı’nın derin fikriyatı

Mayıs

1898 Berlin doğumlu. Alman asıllı Amerikalı filozof, sosyolog ve siyaset felsefecisi… 68’in en önemli kuramcıları arasında yer aldı. Hitler’in iktidara gelmesiyle Amerika’ya kaçtı. Freud’cu ve Marx’cı kavramları kullanarak, yabancılaşma kuramı konusunu gündeme getirdi. Marcuse’ye göre, günümüzde klasik proleterya tanımıyla sınıf savaşını kavramak mümkün değildi. Batıda işçi sınıfı refah toplumundan pay alıp zenginleşirken, proleteryanın ihtilalci geleneğini artık yoksul yabancı işçiler ve öğrenciler sürdürüyordu. Gençlere ilham kaynağı olan Marcuse, 29 Temmuz 1979’da aramızdan ayrıldı.

31 İnternet doğuyor

Dünya artık eskisi gibi olmayacak

3 Haziran

İnternetin atası kabul edilen ARPANET programı, Larry Roberts tarafından kamuoyuna açıklandı. Hemen 1969 yılında, iki üniversite UCLA ve Stanford Research Institute arasında sistem çalıştırıldı. İnternetin temeli olan paket anahtarlama teknolojisi ilk defa kullanıldı.

32 Robert Francis Kennedy

Kennedy’lerin Bahtsızlığı… 6 Haziran

1963 yılının 22 Kasım günü, bütün dünya, Teksas’tan gelen suikast haberiyle sarsıldı. ABD Başkanı John Ford Kennedy hayatını kaybetti. Başkan JFK, üstü açık arabasıyla halkı selamladığı sırada, çevredeki bir binanın altıncı katından açılan ateş sonunda vurularak öldürüldü. Aradan beş yıl geçti. Benzer bir haber bu kez başka bir aile ferdini buldu. JFK’nin kardeşi, New York Senatörü ve Başkan Adayı Robert Francis Kennedy, 6 Haziran 1968 tarihinde suikasta kurban gitti. Olay, Los Angeles’ta Kaliforniya eyaleti Demokrat Başkan adaylığı yarışını kazanmasının hemen ardından geldi. Robert Kennedy ölmeseydi belki de Kasım’daki seçimlerde Nixon değil, Kennedy gelecekti. Başkan adayı Robert Francis Kennedy, ağabeyi JFK’in hükümetinde adalet bakanlığı ve danışmanlık görevlerinde bulunmuştu. Kennedy Ailesi’nin acısı bununla da bitmedi. 18 Mayıs 2012 yılında, eski başkan JFK’nin yeğeni Robert F. Kennedy evinde ölü bulundu. Kennedy’ler, İrlanda kökenli bir ailenin üyeleriydiler. JFK ise ABD’nin ilk Katolik başkanı oldu. Demokrat ve barış yanlısı politikası nedeniyle, savaş lobisi tarafından öldürüldüğü bir ihtimal olarak kaldı.

33 İlk kadın belediye başkanı

2 Haziran

Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı, 2 Haziran’daki yerel seçimlerde Leyla Atakan oldu. 1925 yılında Maşukiye’de doğan Atakan, Maşukiye köyü CHP ocak başkanı olarak aktif politika yaşamına girdi. Atakan, 1963 yılında il genel meclis üyeliğine seçildi ve daha sonra CHP Kocaeli İl Başkanı oldu. Üç yıl görev yaptı.

34 İstanbul Üniversitesi işgali

Öğrenciler rektörlükte

12 Haziran

Tüm dünyada üniversite öğrencileri sokaklardaydı. Türkiye’de de 12 Haziran 1968’de, İstanbul Üniversitesi, Deniz Gezmiş önderliğinde öğrenciler tarafından işgal edildi.

35 Sadun Boro

Dünyayı dolaşan ilk Türk

15 Haziran

Dünyayı tekne ile dolaşan ilk Türk sivil denizci olan Sadun Boro, eşi Oda Boro ile birlikte 22 Ağustos 1965 sabahı, Caddebostan’da palamarı çözerek 10,5 metrelik teknesiyle yola çıktı. Tüm Türkiye, bu seyahati ve Boro’ların denizlerdeki macerasını heyecanla takip etti. 3 yıl kadar süren dünya turu, 16 Haziran 1968 tarihinde İstanbul’da noktalandı. Boro’ları, sahillerde toplanan yüzlerce kişi karşıladı. Sadun Boro, dünya seyahatinde Cebelitarık Boğazı, Kanarya Adaları, Karayip Adaları, Panama Kanalı, Endonezya, Singapur ve daha birçok ülkenin denizini aştı. Sadun Boro’nun açık denizlerde birçok serüvene tanık olan teknesi Kısmet, İstanbul Hasköy’de Rahmi Koç Müzesi’nde görülebilir.

36 Dünya rekoru

20 Haziran

Amerikalı atlet Jim Hines, 100 metreyi 9,8 saniyede koşarak dünya rekoru kırdı.15 yıl boyunca kırılamayacak bu rekorla Hines, dünyada 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan ilk atlet unvanını kazandı.

37 Dümbüllü kavuğu devretti

14 Temmuz

Türk Tiyatrosu’nda güldürü tarzının efsane oyuncularından İsmail Hakkı Dümbüllü, ustası Kel Hasan Efendi’den devraldığı Kavuk’u Münir Özkul’a devrederek sahnelere veda ettiğini açıkladı. Dümbüllü, Münir Özkul’u 1967-1968 yılları arasında Arena Tiyatrosu’nda sahnelenen “Kanlı Nigar” piyesindeki “Kavuklu” rolünde takdir etmiş ve yapılan bir törenle Kavuk’u devretmiştir. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun son temsilcisi kabul edilen, ortaoyunu ve tuluat ustası İsmail Hakkı Dümbüllü, 1897’de Üsküdar’da doğdu. 30 yaşına kadar Kel Hasan Efendi’nin yanında çalıştı, ardından Şehzadebaşı Tiyatrosu’na geçti. Kel Hasan’dan öğrendiklerini kendi kişiliğiyle birleştirerek oluşturduğu “Dümbüllü Tarzı”nı hem sahnede, hem de perdede sergilemeyi sürdürdü. 1973 yılında geçirdiği kaza sonucu vefat etti.

38 Dünyayı değiştiren işlemci

‘Intel inside’ 18 Temmuz

Dünyada kişisel bilgisayar devrimini başlatacak şirketler arasında yer alacak Intel, Gordon E. Moore ve Robert Noyce tarafından Mountain View, Kaliforniya’da kuruldu. Şirket, 1971 yılında, Intel 4004 adındaki gerçek anlamdaki ilk işlemcisiyle, bilgisayarların her eve girmesinin yolunu açtı.

39 Prag Baharı’nın sonu

20-21 Ağustos

1968’de Çekoslovaklar, ‘güler yüzlü’ bir sosyalizm istediler. Buna da Prag Baharı adını koydular. Projenin mimarı bizzat Çekoslovakya Başkanı Dubçek idi. 5 Ocak 1968’de Çekoslovak Komünist Partisi birinci sekreteri oldu. Böylece tarihe “Prag Baharı” olarak geçen dönem de başlamış oldu. Ancak bu uzun sürmedi... Macaristan’da 1956’da olan, Çekoslovakya’da 1968’de tekrarlanıyordu. Sovyet tankları, 21 Ağustos’ta Prag’a girdi.

40 Boeing 747 göklerde

30 Eylül

Dünyanın en büyük yolcu uçağı… Boeing firması, dünyanın en büyük yolcu uçağı olacak 747’leri, Washington Everett’taki üretim tesislerinde tanıttı. Uçak, ticari uçuşlarına 1970 yılında başladı.

41 En büyük depremlerden biri

1 Eylül

Yakın tarihin en büyük can kaybı yaşanan depremlerinden biri kabul edilen, İran Dashte Bayaz ve Firdevs depremlerinde 12 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Bir gün arayla arka arkaya gelen iki büyük depremde önce Dashte Bayaz şehri 7,3’lük büyüklükle sarsıldı. Bu depremden henüz 24 saat geçmeden bu kez 1 Eylül’de, Firdevs şehri 6,4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. 3 Eylül’de Türkiye’de yaşanan Bartın depreminde de can kayıpları yaşandı.

42 Kara Panterler, olimpiyatlara damga vurdu

16 Ekim

Kara Panter Partisi, 60’lı yılların başında, beyaz siyah ayrımına karşı çıkan siyasi hareketlerden biriydi. 1968 Meksika Olimpiyatları’nda kürsüye çıkan Amerikalı siyah atletler Tommie Smith ve John Carlos, ABD ulusal marşı çalınırken, siyah eldivenleriyle kollarını kaldırarak, ülkelerindeki ırk ayrımcılığını protesto etmeleriyle dikkat çekmişlerdi. Kara Panterler, aynı zamanda, siyahlara yönelik sosyal gelişim projelerinde ön plana çıktılar.

43 Yaşayan Ölülerin Gecesi

1 Ekim

Zombi çılgınlığı başladı… Zombi filmleri çılgınlığını başlatan film olarak kabul edilen Night of the Living Dead gösterime girdi. George Romero’nun yönettiği korku filmi, galasını Pittsburgh’da yaptı. O günden bugüne sinema perdesindeki zombi efsanesi hâlâ sürüyor.

44 İbrahim Akçay’dan maraton başarısı

12 Ekim

Ekim 1968’de yapılan Meksika’daki Yaz Olimpiyatları’nda Türk maratoncu İbrahim Akçay 76 atlet arasında 2 saat 25 dakika 18 saniyelik derecesiyle 4’üncü oldu. Etiyopyalı Mamo Wolde birinci olurken ikinci Japon Kenji Kimihara, üçüncü ise Yeni Zellandalı Mike Ryan oldu. Sekiz kez Türkiye, dört kez de Balkan şampiyonu olan Akçay, iki dünya ikinciliği, bir olimpiyat dördüncülüğü kazandı. 1972 yılında Milli Olimpiyat Komitesi tarafından yüzyılın atleti seçildi.

45 İnanılmaz demo

9 Aralık

Bilim insanı ve mucit Douglas Engelbart ve yardımcısı Stewart Brand, 9 Aralık 1968’de yaptığı ürün tanıtım toplantısında, yakın tarihe damga vuracak neredeyse tüm temel kişisel bilgisayar teknolojilerini tanıttı. Grafik arayüz, web’in temeli hipermetin, ekran kartı ve monitör kullanımı, kodlama sistemi, video konferans, kelime işlemci (şimdiki MS Word), dinamik dosya link sistemi ve bilgisayar faresi…

46 Muhammed Ali

Yasaklı boksör… 12 Aralık

Muhammed Ali, savaş karşıtlığı ve ırk ayrımcılığının sembol isimlerinden biri haline geldi. Miami’de trafik ihlalinden gözaltına alındığı bu fotoğraf çekildiğinde, Vietnam’a gitmeyi reddettiği için bokstan yasaklandığı ilk yılındaydı… Muhammed Ali, kelebek gibi uçar, arı gibi sokar… Kendisine bu sıfatları yakıştırmıştı. Halen, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörü olarak kabul ediliyor. Vietnam’da savaşmayı reddettiği için beş yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. 1967-1970 yılları arasında ringe çıkmasına izin verilmedi. Ringlere tekrar döndükten sonra, 1981 yılına kadar yaptığı 167 maçın 161’ini kazandı. Müslüman ve siyah kimliğini her fırsatta ön plana çıkarması, ABD için zaman zaman sorun oldu. Ama sonunda bir jest yapıldı. 2012 yılı yaz olimpiyatlarının açılışında olimpiyat bayrağını taşıyarak, vatandaşı olduğu Amerika ile olan buzları eritti. 3 Haziran 2016’da hayatını kaybetti.

47 Hippiler

Bırak güneş girsin içeri

60’lı yılların altkültürü hippilerde şekillendi. Kendilerini ‘Çiçek Çocukları’ olarak tanımladılar. Anne babalar ne söyledilerse, onlar tersini yaptılar. Paraya ve mülkiyete dudak büktüler. Kariyer peşinde olanları anlamakta zorluk çektiler. Vietnam’a gitmediler. Günlerini, barışçıl etkinliklerde, şarkılar söyleyerek geçirdiler. Her şey tozpembe değildi doğal olarak. O dönemin en büyük yanılgısı ‘uyuşturucu’ idi. LSD ve kokain bağımlıları pembe rüyalar görürken, aşırı dozdan ölenler, hippilerin gerçekleri arasındaydı. Kendilerini, uyuşturucunun pençesinden kolay kolay kurtaramadılar. Öte yandan, 1969 yılında ABD tarihinin en büyük gösterisine imzalarını attılar. New York yakınlarında, Woodstock adlı bir mandıra alanında 450 bin kişi toplandı. Konu, müzik ve barıştı. Hippiler, Amerikan toplumuna, ‘biz de siyasi bir gücüz’ sinyali vermişlerdi.

48 Aya ilk insanlı yolculuk

Apollo 8 ekibi Ay’ın yörüngesine ulaştı

24 Aralık

Ay’a ilk defa bir insanın ayak basışı Apollo 11 ile 1969 yılında olacak olsa da, ilk aşama Aralık 1968’de gerçekleşti. J.F. Kennedy’nin başkanlık döneminde, Sovyetler Birliği’ne karşı yükselen uzay yarışında çıtayı Ay’a seyahate kadar yükselten ABD, Apollo 8 ile ilklere imza attı. Apollo 8 astronotları, ilk defa Dünya yörüngesinden ayrılan, Ay’ın yörüngesine giren ve başarılı bir şekilde Dünya’ya dönen insanlar oldular. Üç kişilik astronot ekibinde Frank Borman, James Lovell ve William Anders yer alıyordu. 68 saat süren Dünya-Ay arası yolculuktan sonra ekip, Ay’ın çevresinde yörüngede dolaştı ve Dünya’nın Ay’dan çekilmiş ilk fotoğrafları büyük yankı yarattı. Time dergisi, 1968 yılı için uçuş ekibini Yılın İnsanları seçti.

49 Sağlık ve Eğitim Vakfı

Mezunlar okullara sahip çıkıyor

13 Eylül

Sağlık ve Eğitim Vakfı, Anna Edmonds ve Engin Ünsal tarafından 13 Eylül’de resmen kuruldu. 1967 Eylül’ünde Talas Amerikan Okulu’nun kapanmasının yarattığı üzüntü ile hareket geçen Bord Okulları mezunları, okullarının geleceği için harekete geçti. Okullarına ve almış oldukları kültüre yoğun duygularla bağlı olan mezunlar ve Amerikan Bord Heyeti personeli, SEV çatısı altında çalışmalara başladılar. İlk çalışmalar, Bord mülklerinin SEV’e devri konusunda yapıldı. 13 Aralık 1968 günü ilk yönetim kurulu toplantısı yapılırken, Harold Schoup Başkan, Yılmaz Poda Başkan Yardımcısı, Dr. Ekrem Okyay ise Sekreter olarak görev aldı. Yönetim Kurulu’nda da Anna Edmonds, Engin Ünsal, Nebahat Karaorman, Mervin A. Wittler ve Richard Maynard ile birlikte görev alan kişi sayısı sekiz oldu.

50 Efsane müdürler

Okullar onlara emanetti

1968 yılında UAA, TAC ve ACI’da efsane yöneticiler görevdeydi. Tüm okulların eğitim koordinatörlüğünü, kendisi de Bitlis’te 1912 yılında doğmuş olan Dr. Richard Ely Maynard yürütüyordu. Maynard, 1949 yılında TAC’nin müdürü olmuş ve 15 yıl bu görevi yürütmüştü. 1964 yılında tüm okulların eğitim danışmanı oldu. 1977 yılında emekliye ayrıldı. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nin yöneticisi ise Miss Helen Morgan’dı. Üsküdar’a 1952 yılında gelmişti. Türk müdür yardımcılığını Semiha Malatyalıoğlu (UAA’28) yürütüyordu. İzmir Amerikan’da ise Lynda Blake müdürlüğü yürütürken, Türk yardımcısı Meziyet Cuylan’dı. TAC’nin okul müdürü, bir yıl önce Talas’tan gelen Mr. Wallace Robeson’du. TAC’nin Türk müdür yardımcılığı görevini ise İbrahim Akış yapıyordu.

Güncel Haberler
Abdullah S. Paksoy (TAC’72) 67 yaşında İtalya’daki Messina Boğazı’nı yüzerek geçen Abdullah S. Paksoy, böylece TAC mezunlarının İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçme geleneğini uluslararası boyuta taşıdı. 25 Kasım 2022
Evrim Kavcar (UAA’94) Akademisyen ve heykel sanatçısı Evrim Kavcar’ın eserleri, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Emir Barın’ın (UAA’04) geçtiğimiz yıllarda bir sanat merkezi haline getirdiği Barın Han’daki bir sergide izleyiciyle buluştu. 25 Kasım 2022
Elif Çimen (UAA’94) Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin öğretim üyeleri arasında bulunan Prof. Dr. Elif Çimen, ürettiği eserleri bu kez de Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü Gravür Atölyesinin retrospektif nitelikli karma sergisinde sanatseverlerle buluşturdu. 25 Kasım 2022
Cem Arman Yenel (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi ve Sosyoloji bölümlerinde çift ana dal alarak devam eden Cem Arman Yenel, akademik başarısının yanı sıra müzik alanında da adından söz ettiriyor. 25 Kasım 2022
Robert (Bob) Samuel Keller Talas Amerikan Okulunun unutulmaz öğretmenlerinden, okul müdürlüğü görevini de yürütmüş Robert (Bob) Samuel Keller'ın 10 Eylül 2022 Cumartesi günü 92 yaşında vefat ettiğini üzülerek öğrendik. 24 Kasım 2022
Deniz Alp Göyen (TAC’94) Bursa’da çocuk ve bebeklere yönelik giyim, oyuncak, mobilya mağazası bulunan, yanı sıra www.kidsandnests.com sitesi üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren Deniz Alp Göyen, ürünlerinin satış kanalı olarak Trendyol ile çalışan bir girişimci. 24 Kasım 2022
Doğa Kuruoğlu (UAA’13) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam eden Doğa Kuruoğlu, doktorasını ABD’nin Minnesota eyaletindeki Mayo Clinic’te tamamladı. 24 Kasım 2022
Nurdanpınar Kömürcüğolu Toköz (ACI’81) 20 yılı aşkın süre önemli şirketlerde Öğrenme ve Gelişim Uzmanı olarak çalışan, kariyeri boyunca başarının ancak iyi yetişmiş insan kaynağıyla olabileceğine inanan ve insana yatırımın önemini her yerde dile getiren Nurdanpınar Kömürcüoğlu Toköz, elde ettiği deneyimi daha fazla kişiyle paylaşabilmek amacıyla, “Nurdanpinar Solutions for Human Performance / Nurdanpınar İnsan Performansı Çözümleri” adlı bir danışmanlık şirket kurdu. 24 Kasım 2022
Pınar Ersoy (ACI’02) The Milwaukee Journal’ın kurucusu Lucius Nieman’ın adını yaşatmak amacıyla 1938’de kurulan Nieman Gazetecilik Vakfı, o yıllardan günümüze 100 ülkeden 1700 gazeteciye eğitim verdi. 24 Kasım 2022
Alp Osmanoğlu (TAC’83) Tarsus Amerikan Koleji mezunu Alp Osmanoğlu, otomotiv sektörünün dünyaca ünlü markası Toyota’da yıllardır üst düzey yönetici olarak görev yapıyor. 24 Kasım 2022
Ömür Özkardeşler (TAC’01) Ömür Özkardeşler, Trendyol’da “Tedarik Zinciri ve Uluslararası Operasyonlar Başkanı” olarak göreve başladı. 24 Kasım 2022
Füsun Çuhadaroğlu (ACI’75) “Mesleğime olan sevgim ve bağlılığımın çok önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu hep düşünürüm. En az onun kadar etkili olan bir şey de çocuklara olan sevgimdir.” 24 Kasım 2022
Mehmet Cüneyt Üvey (TAC’85) Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan “Information Systems Audit and Control Association (ISACA) / Bilgi Sistemleri Denetim ve Kontrol Derneği”, 188 ülkede 225 şubesi ve 150 bin üyesi olan bir kuruluş. 24 Kasım 2022
Talya Nisari (ACI’18) İzmir Amerikan Koleji mezunlarından Talya Nisari, dünyanın dört bir yanında eğitim alan gençlerin başvurabileceği GreaTR adında bir platform kurdu. 24 Kasım 2022
Sefa Ulukan (TAC’78) Tarsus Amerikan Kolejinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine devam eden, genç yaşlardan itibaren fotoğraf sanatına tutkuyla bağlı olan Dr. Sefa Ulukan, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonunun (TFSF) Başkanlığını üstlendi. 24 Kasım 2022
Emine Arıkan (TAC’02) ABD'DE Doktora eğitimiNE devam eden Emine Arıkan, 3 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde ziyaretçi ağırlayan, “One ClImate EIght RealItIes” sergisini açtı. Arıkan’ın kurduğu Rema CreatIve Research Lab’in ilk etkinliği olan sergide, sekiz sanatçının yapay zekâ kullanarak hazırladığı eserlerine yer verilirken, organizasyonun özgün müziklerinde bir başka TAC’lİ Kaan Uysal’ın (TAC’02) imzası vardı. 24 Kasım 2022
Füsun Onur (UAA’56) Heykeltıraş ve yerleştirme sanatçısı Füsun Onur, Nisan ayında başlayan 59. Venedik Bienali’ndeki “Evvel zaman içinde...” isimli sergisiyle ülkemizi başarıyla temsil etti. 50 yılı aşan sanat pratiğiyle Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olan ve yerleştirme alanında dünyadaki öncüler arasında bulunan Onur’un eserleri ve sanatı üzerine kitaplar ve tezler yazıldı. 24 Kasım 2022
Prof. Dr. Egemen Eroğlu (TAC’90) Üniversite sınavında bütün tercihlerini tıp eğitimi üzerine yapan, yıllarca eğitimden geçtikten sonra profesör unvanı alan Egemen Eroğlu, gerek ekonomik sorunlar ve mesleğin itibarsızlaştırılması, gerekse uzun mesai saatleri nedeniyle çocuk cerrahisi bölümlerinin tercih edilmediğinin altını çizerek, kendisinin türünün son örnekleri arasında bulunduğu söylüyor. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Berna Güroğlu (UAA’94) Hollanda’daki Leiden Üniversitesinde Sosyal İlişkilerde Nörobilim Profesörü Berna Güroğlu’nun yöneticilerinden biri olduğu Growing Up Together in Society (GUTS) araştırma projesi, 22 milyon Euro’luk bir kamu fonu kazandı. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Ayşe Zarakol (UAA’95) Doğu ile Batı… İster örtülü, isterse açıktan olsun yüzlerce yıldır uluslararası ilişkilerin şekillenmesinde dayanak noktası olarak görülen, gösterilen bir role sahip. Batı'nın ekonomik gücünü veya Doğu'nun az gelişmişliğini temel alarak indirgemeci sonuçlara varmak sadece politik arenada değil, toplumların gündelik yaşamında da etkili oluyor. 23 Kasım 2022
Zeynep Deniz (TAC’91) “Sürdürülebilirlik” bölümümüzde bu sayı, Tarsus Amerikan Koleji mezunlarından Zeynep Deniz’i konuk ediyoruz. Deniz, son bir senedir ilgi alanına giren “balkon bahçeciliğiyle” ilgili deneyimlerini Connect okurlarıyla paylaştı. 11 Kasım 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Hemen her gün iklimle ilgili haberleri dinliyoruz, okuyoruz. Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgaları, eriyen buzullar, sel, kuraklık, fırtına, yangın ve göç haberlerine maruz kaldığımız bir dönemde, bir iklim yazısı daha okumaya başladığınıza göre size, bir yandan bugüne dek okuduklarınızı daha anlamlı hale getirecek, diğer yandan da konuyu farklı perspektiflerden değerlendirmenize yardımcı olacak bir yazı sunma sorumluluğuyla yazmaya başlıyorum.  11 Kasım 2022
Simel Eşim (ACI’84) Toplumsal fayda sağlayan çalışmalar gerçekleştirebilme hayalinin tohumlarının İzmir Amerikan Kolejinde atıldığının altını çizen Simel Eşim, aldığı eğitim ve gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bugün Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kooperatifler ve sosyal ve dayanışma ekonomisi (SDE) konularındaki global portföyünü yönetiyor. Diğer bir ifadeyle başta kadınlar olmak üzere tüm çalışanların haklarını korumak, onların çok daha iyi koşullarda yaşayabilmelerini sağlayabilmek amacıyla sosyal ve iktisadi alanda örgütlenmelerine yönelik projeler üretip hayata geçiriyor. 11 Kasım 2022
Defne Ongun Müminoğlu (TAC’89) Yazar Defne Ongun Müminoğlu, kendisi gibi Yazar ve Eğitim Danışmanı olan yakın arkadaşı Banu Tozluyurt ile beraber, “Birlikte Geleceğiz Destek Projesi”ni hayata geçirdi. Kadınların ve çocukların kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimini temel alan proje kapsamında, her ay dezavantajlı bir bölgeye giderek oranın yerel halkıyla buluşuyorlar. 11 Kasım 2022
Piraye Erdem (ACI’80) SEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Piraye Erdem ile İzmir Amerikan Koleji günlerinden SEV’deki çalışmalarına, avukatlık mesleğinden Vakfın yeni planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 11 Kasım 2022
Nilhan Çetinyamaç (ACI’83) Sekiz yıldır Robert Kolejin Türk Müdürü olarak görevini başarıyla sürdüren Nilhan Çetinyamaç ile ACI’daki öğrencilik günlerinden öğretmenlik mesleğine, kurucu müdür unvanıyla 18 yıl İzmir SEV’de bulunmasından Robert Kolejdeki görevine uzanan keyifli bir sohbet yaptık. 10 Kasım 2022
Funda Cüceloğlu (UAA’84) Funda Cüceloğlu, mezun olduğu Üsküdar Amerikan Lisesinde tam 11 yıl Okul Müdürlüğü görevini üstlendi ve bu sene emekliliği nedeniyle bayrağı devretti. Bir mezun olarak bu görevi yürütmenin hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir gurur olduğunu belirten Cüceloğlu, okulla bağlarının bundan sonra da devam edeceğini, kendisine ihtiyaç duyulan her an destek vermeye hazır olduğunu söylüyor. Tüm emekleriniz için sonsuz teşekkürler... 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Emel Uysal Ünsal Tohumları çok değil, sadece birkaç ay önce atılan SEV Araştırma ve Etki Departmanının Müdürü Dr. Emel Uysal Ünsal, “Vakfımızın ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine katkı sunmak amacıyla çalışacağız” diyerek bölümün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatıyor. 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Güray Erkol 1997 yılında Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından üç şehirde kurulan SEV İlköğretim Kurumları 25. yılını kutluyor. Çeyrek yüzyıl önce eğitim hayatına başlayan Üsküdar SEV, İzmir SEV ve Tarsus SEV, beslendikleri köklü eğitim geleneğinin zengin toprağında serpilip gelişerek Türkiye’nin en iyi ilköğretim kurumları arasına girdiler. Mezunları tarafından kurulan SEV’in yönetsel, finansal ve bilgi birikiminin nasıl yepyeni ve güçlü eğitim markaları yaratmayı başardığını ve gelecek planlarını SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol ile konuştuk. 10 Kasım 2022
Faruk Bozbey (TAO’61- TAC’64) Talas’tan Tarsus’a TAC’li Bozbey’ler 04 Haziran 2022
TAC İsimlendirme TAC öğretmenlerini hep hatırlayacak! 02 Haziran 2022
Semiha Malatyalıoğlu Bir geleneğin mimarı 01 Haziran 2022
Sema Güler 31 Mayıs 2022
Prof.Dr.Güray Erkol “Gelecek de sadece insanla anlamlı” 30 Mayıs 2022
Nesteren Kesen Nalbantoğlu 29 Mayıs 2022
Galia Hasid Morhayim (UAA’96) “Anahtar Kelimemiz: İLİŞKİ” 27 Mayıs 2022
Happy Vernal Equinox! İlkbahar Kutlu Olsun! 1966 yılında ABD’den Tarsus’a öğretmen olarak gelen John F. Snyder, o yıllarda TAC’de okuyanlar için öğrencileriyle ilişkileri ve masaya bağdaş kurup anlattığı dersleriyle efsaneleşen öğretmenlerden biri. 27 Mayıs 2022
SAC’nin yeni Okul Müdürü: Dr. Akın Metli SEV Amerikan Kolejinin (SAC) yeni Müdürü, eğitim alanında tecrübeli, akademik çalışmaları bulunan Dr. Akın Metli oldu. 26 Mayıs 2022
Prof. Dr. M. Tamer Özsu (TAO'66 / TAC’70) Talas’ın taş merdivenlerinden veri biliminin temel taşlarına... 24 Mayıs 2022
Zeynep Oğuz (UAA’16) BBC’nin in-house ajansı BBC Creative’de kreatif yönetmen olan Zeynep Oğuz, reklamcılığın yanı sıra uzun ve kısa metrajlı film alanında rüştünü çoktan ispatladı. Genç yaşına rağmen birçok ödül aldı ve son olarak Promax 2021’de “Best Newcomer” dalında Silver ödülünü kazandı. 23 Mayıs 2022
Raşel Rakella Asal (ACI’69) Raşel Rakella Asal, çeşitli yayın organlarında çıkan yazılarından derleyerek oluşturduğu “Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak” adlı kitabında, eserleriyle dünyayı tekrar ve tekrar dönüştüren isimleri mercek altına alıyor. 22 Mayıs 2022
Pınar Coşkuner Genç (UAA’89) Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 21 Mayıs 2022
Çitim Dontlu Oğuz (ACI’82) Mezunu olduğu İzmir Amerikan Kolejinde Okul Doktoru olarak görev yapan Çitim Dontlu Oğuz, Connect için kaleme aldığı yazıda, hayatındaki tüm önemli kararlarda ACI’ın etkisi olduğunu belirtiyor. 20 Mayıs 2022
Mezun Kitaplığı 2 Her ne kadar geniş kitleler kendisini çevirdiği kitaplarla tanısa da o aynı zamanda tiyatro eleştirmeni, yazar, eğitmen, gazeteci, sahne ve kostüm tasarımcısı… Üstelik, yaptığı her işte, “İki karpuz bir koltuğa sığmaz” atasözünü boşa düşürecek kadar başarılı. Birçok yabancı yazarın kitaplarının keyifle okunmasında onun katkısı büyük. 19 Mayıs 2022
Sara Pardo İzmir’de doğup büyüyen, kentin bütün kültürel değerlerinin nesilden nesle aktarılabilmesi için çaba sarf eden ve çevresi tarafından “İzmir âşığı” olarak bilinen Sara Pardo, görmek isteyen gözler için bu kentte çok şey olduğuna inanıyor. 18 Mayıs 2022
Kısalar Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 18 Mayıs 2022
Beyza Boyacıoğlu (UAA’05) Akıllı telefonlar için tasarlanan ve kitle fonlaması desteğiyle hayata geçirilen “ZEKIMURENHATTI.COM”UN yaratıcısı Beyza Boyacıoğlu, bu sıra dışı interaktif web belgeselini dijital bir sanat eseri olarak görüyor. 17 Mayıs 2022
SEV Hizmet Plaketi töreni Uzun süredir SEV Yönetim Kurulunda gönüllü olarak çalışan, bazıları yeni dönemde de göreve devam edecek Yönetim Kurulu üyelerine, SEV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Yaltır, yeni SEV Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Erdem, SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol'un katıldığı etkinlikle SEV Hizmet Plaketleri verildi. 12 Mayıs 2022
Nefise Bazoğlu (UAA’67) Dönüyorsa bu dünya hâlâ, eşitsizlikleri, yoksulluğu, yoksunluğu gidermek isteyenlerin çabalarıyla dönüyor. Nefise Bazoğlu da hayatının önemli bölümünü, yerkürenin herkes için daha yaşanılabilir bir yer olması için gayret göstermiş bir isim. 12 Mayıs 2022
Mustafa Doğaç Başkafa (ACI’21) İzmir Amerikan Koleji 1997 mezunlarının 2015’te genç yaşta kaybettikleri sınıf arkadaşları Sadık Emre Çaputçu anısına başlattıkları SEV okullarındaki ilk mezun sınıfı bursunu alan Mustafa Doğaç Başkafa, 2021’de mezun oldu ve İtalya’da, Bologna Üniversitesinde eğitimine devam ediyor. 11 Mayıs 2022
Gözde Bulgurcu (UAA’09) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 10 Mayıs 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. 08 Mayıs 2022
Oya Karabekir (UAA’68) ve Zeynep Karabekir (UAA’01) Zeynep Karabekir, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan annesi Oya Kılıç Karabekir ile birlikte online iç tasarım şirketi Tasarlayolla ile yurt içi ve yurt dışından kendilerine başvuran kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. 07 Mayıs 2022
Mine Dedekoca (UAA’99) Kendini, “uzaktan çalışma kültürü küratörü” olarak tanımlayan, Türkiye’nin ilk uzaktan çalışma uzmanlarından, aynı anda iki girişiminde ve ABD’li bir şirkete uzaktan çalışan Mine Dedekoca ezberinizi bozabilir. Pandemiyle birlikte tüm dünyanın gündemine giren uzaktan ve esnek çalışmanın ana akım olarak iş hayatına hâkim olacağını savunuyor Mine Dedekoca... 06 Mayıs 2022
Esen Bulut (UAA’03) Dünyadaki iş yapış biçimlerindeki değişimi beş yıl önceden görerek yola çıkan Esen Bulut, kurduğu “Rimuut” adlı web servisleri aracılığıyla, serbest profesyonellerin kendi şirketlerini kurmalarına gerek kalmadan faturalama ve tahsilat işlemlerini uluslararası standartlarda kolayca gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor. 05 Mayıs 2022
Esma Akkuş (ACI’97) - Burak Kale (ACI’97) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 05 Mayıs 2022
Cem Uygur Saraydar (TAC’89) Cem Uygur Saraydar, ABD’de General Motors’da Ar-Ge ve inovasyon yöneticisi. Ağa bağlı araçlar, bilgi tabanlı eğlence ve insan makine arayüzü alanlarında çalışıyor. Kablosuz iletişim alanında çok sayıda patenti bulunan Saraydar, ürettiği fikirlerle pozitif fark yaratmayı hayal ettiğini belirtiyor. 04 Mayıs 2022
Hüseyin Diriöz (TAC’73) Bugüne kadar birçok ülkede Türkiye dış politikasının bir temsilcisi olarak büyükelçilik yapan ve bir diplomat olarak uluslararası ilişkilerin hassas noktalarını çok iyi bilen Hüseyin Diriöz, birçok şeyin muğlak olduğu bu döneme ilişkin öngörülerini paylaşıyor. 15 Nisan 2022
A. İlter Turan (TAC’59) Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Siyaset Bilimi Profesörü A. İlter Turan, Covid-19’dan önce var olan uluslararası sorunların pandemi sırasında hızlanarak devam ettiğini, salt koronavirüs salgınından kaynaklanan bir değişiklik gözlemlemediğini belirtiyor. Prof. Turan, geleceğe yönelik bugün yapılan bazı tahminlerin doğru olduğunu söylemenin iddialı olabileceğinin altını çiziyor. 14 Nisan 2022
50. Yılda, Bir Arada Sağlık ve Eğitim Vakfı, kuruluşunun 50’nci yılını renkli bir etkinlikle kutladı. 15 Eylül Cumartesi günü Koç Topluluğu Spor Kulübü’nde gerçekleşen etkinliğe, SEV Kurumları'ndan mezun olanlar, öğrenciler ve velilerle birlikte okulların eğitim ve yönetim kadrosu katıldı. Neşeli bir piknik havasında geçen gecede, her yaş için çeşitli sanatsal etkinlik ve spor karşılaşmalarına yer verildi. 13 Nisan 2022
Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 12 Nisan 2022
130 Yıllık Coşku 130 yıllık coşku 11 Nisan 2022
Hazal Atay (TAC’09) Hazal Atay (TAC’09) 1923’ten günümüze Türkiye siyasetinde kadın 10 Nisan 2022
Anet Gomel (ACI’70) Anet Gomel (ACI’70) Emek verenler ödülü 10 Nisan 2022
Prof. Dr. Aslı Tolun (UAA’67) İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 09 Nisan 2022
Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü Mete Akyol’a (TAC’55) basında imzalı ilk röportajının yayımlandığı 22 Ocak 1955’ten bu güne 60 yıl olması nedeniyle, Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü verildi. 08 Nisan 2022
Efe Çelebi (UAA’99) DentGroup Yönetim Kurulu Başkanı Efe Çelebi, Covid-19 pandemisinin yaşandığı ve insanların kliniklere gitmekten imtina ettiği süreçte, ağız ve diş sorunu yaşayanlar için kurdukları online danışma hattı ile 9 binden fazla hastanın derdine derman oldu. 08 Nisan 2022
Serdar Küçükoğlu (TAC’76) İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Kardiyoloji Enstitüsü; Kardiyoloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, geçmişte veba ve İspanyol gribi gibi salgınların olduğunu, bugün Covid-19’u yaşadığımızı, yarınsa başka salgınların olabileceğini söylüyor... 07 Nisan 2022
Arzu Denizbaşı (UAA’83) Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisini ve alınan önlemleri değerlendiren Marmara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Denizbaşı, “eski günler” tanımının artık geride bırakılması gerektiğini, zira bundan sonra da bu tür salgınların insanlığı etkileyeceğini belirtiyor ve bu nedenle sağlığa daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor. 07 Nisan 2022
Gül Yurtsever Ergör (ACI’81) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD ve Epidemiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Yurtsever Ergör, hastaneler ve doktorlar ne kadar iyi ve donanımlı olursa olsunlar salgını önlemeye yetmeyeceğini, bulaşın önüne geçecek tedbirleri almanın şart olduğunu belirtiyor. 06 Nisan 2022
Enis Habib (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Enis Habib, biyonik bacak alanında yaptığı çalışmalarla milyonlarca insanın yaşadığı bir soruna çözüm getirmeyi amaçlıyor. 05 Nisan 2022
Ece Eden (ACI’83) Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Eden, öğrencilerinden Mehmet Baysal ile birlikte geliştirdiği ve kendi adlarını taşıyan “Eden Baysal Dental Travma İndeksi” ile tüm dünya tarafından kabul edilen ve kullanılan bir çalışma gerçekleştirdi. 04 Nisan 2022
Gönül Özsoy Peker (ACI’69) Society for Neuroscience (SfN) tarafından sinirbilim eğitimine katkılarından dolayı ödüle layık görülen Gönül Ö. Peker, “Bugün bir eğitimci olarak değerlendirdiğimde, bizim zamanımızdaki ACI’ın, sunduğu seçmeli dersler ve farklı kulvarlarla, gerçek anlamda ‘kök hücre’ yetiştiren bir gelişim yuvası olduğu kanısındayım” diyor. 03 Nisan 2022
Milli implant ve milli kemik tozunun yaratıcısı Geliştirdiği diş implant teknolojileri ile Avrupa’nın en büyük implant fabrikalarından birini kurarak Eylül 2016’da faaliyete geçiren Dr. Talat Buğur, önümüzdeki yıl, dünyada sadece sayılı ülkenin üretebildiği kemik grefti’nin de (kemik tozu) Türkiye’de üretimine başlıyor. 02 Nisan 2022
UAA`nın Hayatımda Çok Önemli Bir Rolü Var UAA’nın hayatımda çok önemli bir rolü var 01 Nisan 2022
Ayşe Ülkü Ersin (UAA’57) Ayşe Ülkü Ersin, anlattıklarıyla bizleri 1950’lerin Üsküdar Amerikan Lisesinde kısa bir gezintiye çıkarıyor. Kâh yatılı olmanın kendisinde yarattığı duygulardan söz ediyor, kâh hayatını etkileyen öğretmenlerini anıyor. Kız okulu olduğu için erkek kılığına girerek sahneye çıkması da var değindikleri arasında, çok güzel “Rock’n Roll” yapmaları da. Başlığımıza da taşıdığımız sözleri ise UAA’nın onun hayatındaki yerini çok iyi tanımlıyor. 31 Mart 2022
Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) Kolejden mezun olur olmaz Amerika’da felsefe ve arkeoloji eğitimi alacaktı. Ancak hayat ona farklı bir senaryo hazırlamıştı. Evlendi, eşi büyükelçi ve ressam İsmet Birsel’in yurtdışı görevi nedeniyle arkeoloji eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Dünyayı dolaştı. Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) ile duvarları eşinin resimleriyle dolu Çeşme Dalyanköy’deki yazlık evinde buluştuk, okul anılarını konuştuk. 30 Mart 2022
Ülkü İzmirligil (UAA’59) Tıp doktoru olmak isterken ailesinin telkinleriyle yönünü arkeolojiye çevirmiş Ülkü İzmirligil. Side Antik Kenti başta olmak üzere birçok kazıya katılarak, geçmişin izlerinin bugüne taşınmasında rol oynamış. Şimdi emeklilik günlerinin tadını çıkarıyor ve yoğun temposu nedeniyle ötelemek zorunda kaldığı yurt içi gezilerini gerçekleştiriyor (pandemiden önce). UAA’ya başladığı ilk günler ve oradaki öğretmenler ise dün mezun olmuşçasına hafızasındaki tazeliğini koruyor ve okulun kendisine disiplinli olma, şartlara uyum sağlama, mücadele etme gibi birçok değer kazandırdığını söylüyor. 28 Mart 2022
Güngör Orhon Pura (ACI’47) İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 26 Mart 2022
Sezer Birsel Birkan (ACI’55) İzmir Amerikan Kolejinden 1955 yılında mezun olan Sezer Birsel Birkan, hukuk tahsilinin ardından mesleğini bir süre yaptıktan sonra İngilizce öğretmeni olarak çalışmış. Kendi köklü ve renkli aile hikâyesini kaleme aldığı “Üç Evlerin Öyküsü” kitabının da yazarı olan Birkan’dan tadına doyum olmayacak Kolej anılarını dinledik. 25 Mart 2022
Neşe Yörük Kınay (UAA’62) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Nazlı Nalbantoğlu, Connect okurları için, okuldaşı olan ve “abla” diye hitap ettiği Neşe Yörük Kınay ile sıcacık ve samimi bir söyleşi yaptı. Kınay, kendisiyle yapılan bu söyleşide, hem Üsküdar Amerikan’ın o yıllardaki görünümünü hem de UAA’lı olmanın kendisine sağladığı avantajları anlatıyor. 24 Mart 2022
Ayşe Mayda (ACI’37) Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, 104 yaşına rağmen berrak hafızasıyla bizlerle kolej anılarını paylaşıyor. Yaşam enerjisini ise eski fotoğraflardan ve güne, yapılacak işler listesiyle başlamaktan alıyor. 23 Mart 2022
Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Okul, hayata uyumlu yetiştiriyor… 22 Mart 2022
Seçkin Selvi (UAA’57) Dile kolay, tam 168 kitabın dilimize kazandırılmasında onun emeği var. “168 kitap okuyana aydın diyorlar bu memlekette,” diyor Seçkin Selvi, biraz müstehzi bir şekilde. Edebiyat çevirilerinin niteliğini belirleyen temel unsurunsa, çevirmenin yazar kumaşına sahip olup olmamasından kaynaklandığını söylüyor. 21 Mart 2022
Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Beyaz önlük tutkusu Emel Akaltın, Türkiye’nin ilk kadın jinekologlarından… Buluşma’ya başta Miss. Martin olmak üzere efsanevi öğretmenlerini, Üsküdar Amerikan’ı, Ankara Tıp Fakültesi’ni ve kadın doğum uzmanı olmasının hikâyesini anlattı. 20 Mart 2022
Turhan Uygur(TAC’45) TURHAN UYGUR (TAC’45) TAC’nin çınarı, Atatürk’ün büyük hayranı, Türk tarımının öncülerindendi... 19 Mart 2022
Aylin Başakın (ACI’83) İzmir Amerikan Koleji (ACI) Yetişenler Derneği’nin yeni başkanı Aylin Başakın, 2020 yılı itibarıyla bayrağı, dernekte omuz omuza çalıştığı Sevin Oran’dan devralarak göreve başladı. Yetişenler Derneği’nde yıllardır gönüllü olarak görev alan Başakın, önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalar hakkında Connect’in sorularını yanıtladı… 18 Mart 2022
Saadet Timur Üsküdar Amerikan Lisesinde uzun yıllar Türkçe ve Edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Saadet Timur, ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen (1985) unutulmayan isimlerden biri. Öğrencilerinden Ayşegül Günkut Yüksel, sevgili öğretmeni Saadet Timur'u anlatıyor. 17 Mart 2022
Mehmet Özel (TAC’90) Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneğinin yeni başkanı seçilen Mehmet Özel, okulunun kendisi için anlamının büyük olduğunu, TAC’lileri ise ikinci ailesi olarak gördüğünü söylüyor ve TAC’ye hizmet etmekten duyduğu mutluluğu bizlerle paylaşıyor. 16 Mart 2022
Defne Pektaşdan Ersözlü (ACI’91) Yeni bir dünya oluşurken, hayatta bir çocuğa verebileceğiniz en büyük zenginlik geleneksel olan, güçlü bağlar ve güzel arkadaşlıklarla dolu bir eğitim. Üç nesil boyunca bunun paylaşılması ise paha biçilmez... 16 Mart 2022
Berna Altan Yüzbaş (UAA’93) Anneannesinden, annesinden ve kendisinden sonra kızı da Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Berna Altan Yüzbaş, UAA’daki geleneğin nesiller arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak mezunlarının ortak bir dil, üslup ve bakış açısıyla dünyaya bakmalarına aracılık ettiğine dikkat çekiyor. 15 Mart 2022
Begüm Üçer Dilmen (ACI’77) İzmir Amerikan Kolejinden mezun olduktan ve yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra profesyonel hayata atılan, orada edindiği tecrübeyi Sağlık ve Eğitim Vakfına taşıyan Begüm Üçer Dilmen, tüm mezunların gerek SEV’e, gerekse okullara katkı sunabileceğini söylüyor. 14 Mart 2022
Didem Kaper (ACI’91) Annesi, anneannesi ve kendisi gibi kızı da İzmir Amerikan Koleji’ne giden Didem Karer, okulun kendileri için taşıdığı önemi Connect okurları için kaleme aldı. 12 Mart 2022
Sevin Oran (ACI’56) İzmir Amerikan Koleji Yetişenler Derneği’nde 45 yıldır görev alan ve 17 yıldır da Başkanlık görevini yürüten Sevin Oran’a dernek yönetimi tarafından Onursal Başkanlık unvanı verildi. 10 Mart 2022
Atamalar MEHMET T. NANE (TAC’84) Dünya havacılığında bir ilk... Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Haziran 2022 itibarıyla göreve başlamak üzere Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. IATA’nın 77. Yıllık Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Nane, Birliğin ilk Türk başkanı olarak görevi bir yıl boyunca yürütecek. 28 Şubat 2022
Pelin Ekinci Kaya (Uaa’93) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından Bilkent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünde eğitim gören Pelin Ekinci Kaya, diplomat olmayı arzularken sinemanın cazibesine kapılıp, kendine bambaşka meslek seçen bir isim. 26 Şubat 2022
Sinem Sandıkçı Gökçen (TAC’96) Sinem Sandıkçı Gökçen, L’Oréal Türkiye’nin Ülke Genel Müdürü olarak atandı. Tarsus Amerikan Kolejnin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Gökçen, 2000 yılından bu yana L’Oréal Türkiye’nin çeşitli departmanlarında farklı görevler üstlendi. 25 Şubat 2022
Mehmet Buldurgan (TAC’69 Ortaokul) Girişimci ekosistemi Türkiye’nin geleceğini belirleyebilir Yıllarca Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan Mehmet Buldurgan, Melek Yatırımcılık konusunda lisans alan ilk sekiz kişiden biri. Ortaklarıyla birlikte kurduğu ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı ile başta gençlerİN YAPTIKLARI olmak üzere, birçok girişime maddi destek verip, tecrübe aktarımında bulunarak hayallerini gerçek kılmasını sağlıyor.... 24 Şubat 2022
Arın Özkula (UAA’02) - Enis Hulli (ACI’09) Beşinci yılda 5 çarpan hedefine ulaştılar Start-up’lara destek veren, girişimcileri yatırımcılarla buluşturan Arın Özkula ve Enis Hulli, bugüne kadar beş yatırım yaptıklarını, yıl sonuna kadar bu sayıyı sekize çıkarmayı planladıklarını belirterek, 500 Istanbul’un ilk fonunun dolar bazında yıllık yüzde 46 net geri dönüşle, henüz 5’inci yılında 5 çarpan hedefine ulaştığını söylüyor. 24 Şubat 2022
Gizem Moral Kunter (ACI’93) Bir işi bir kişi yapabiliyorsa, herkes yapabilir! 22 yıllık kurumsal iş tecrübesini yeni bir alan olarak değerlendirdiği girişimciliğe taşıyan Gizem Moral, bir hayalin gerçek kılınmasında en büyük engelin kişinin kendisi olduğuna vurgu yaparak, kendine ve gençlere sık sık şu cümleyi tekrarladığını söylüyor: “Başarısız olmadan denedim diyemezsiniz, denemeden de başarılı olmanızın imkânı yok.” 23 Şubat 2022
Özüm İlter Demirci (ACI’99) Ege Genç İş İnsanları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren EGİAD Melekleri Yatırım Ağı aracılığıyla girişimcilere destek veren Özüm İlter Demirci, İzmir Amerikan Kolejindeki çeşitli kulüplerin gençler için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayarak, “Yola erken koyulmak, girişimci ruh taşıyan tüm bireylerin elindeki en büyük koz olacaktır” diyor. 22 Şubat 2022
Sadık Gençoğlan (Tac’03) TAC’den 2003 yılında mezun olan Sadık Gençoğlu, üniversite eğitimine önce Université Paris-Sorbonne’da başladı. 21 Şubat 2022
Türker Oğuz (TAC’91) Girişimcilik sonrası “profesyonel yatırımcı” olmaya karar verip bu işe büyük bir ciddiyetle yaklaşarak 2014 yılında Venture ScIence firmasını kuran ve yedi yıllık zaman zarfında, 30 civarında yatırım yapan Türker Oğuz, sadece kâra değil, dünyaya ve insanlığa fayda sağlayacak alanlara odaklandıklarını söylüyor. 21 Şubat 2022
Namık Kural (TAC’76) Kendisi gibi yatırımcılarla bir araya gelerek TRAngels’ı kuran ve melek yatırımcı ağı oluşturan Namık Kural, bu alana yönelme nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Hayatınıza o kadar güzel şeyler katılıyor ki, hiç bilmediğiniz konularda, birinci elden pırlanta gibi beyinlerden çıkan fikirleri dinliyorsunuz.” 20 Şubat 2022
Sırma Süren (UAA’02) Sırma Süren (UAA’02), geride bıraktığımız yılın Haziran ayında “Head of Communications” pozisyonuyla Google Türkiye ofisine transfer oldu. 19 Şubat 2022
Meryem Birsöz (TAC’03) Evcil hayvanlar ve onların sahipleri için Moshiqa markasını yaratan Meryem Birsöz (TAC’03), Warner Bros. Studios tarafından üretilen Wonder Woman 1984 filmi için lüks moda ortağı seçildi. 18 Şubat 2022
Aslı Altınışık (UAA’12) Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nda Proje Uzmanı olan Aslı Altınışık, hazırladıkları “Covid-19 Salgınının Türkiye’de Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına Etkisi Anketi” sonuçlarını değerlendirdi. 17 Şubat 2022
A. Murat Kavrar (TAC’92) DHL Freight Türkiye Genel Müdürü A. Murat Kavrar, Covid-19 salgını sırasında önemi bir kez daha gözler önüne serilen lojistik sektörünü Connect okurları için değerlendirdi. 16 Şubat 2022
Özlem Salur (UAA’81) Getir İnsan Departmanı Direktörü Özlem Salur, salgın döneminde alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini, bu süreçte ticari kaygılardan ziyade insanlara fayda sağlayabilme sorumluluğuyla adım attıklarını belirtiyor. 15 Şubat 2022
Efe Kart (TAC’13) Pandemiyle tüm dünyanın, Türkiye’de de Hayat Eve Sığar aplikasyonuyla birçoğumuzun tanıştığı Temas Takip Uygulamalarını, bugünlerde kamu, belediyeler ve özel şirketlere sunmaya başlayan Geodo Teknoloji’nin ortaklarından Efe Kart’a soruyoruz. 14 Şubat 2022
Kaan Bilecik (UAA’09) Kaan Bilecik, geçen yılın Temmuz ayında, İndeks Bilgisayar'ın Satış ve İş Geliştirme Direktörü oldu. 13 Şubat 2022
Cahit Erdoğan (TAC’92) Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, pandemi sürecinde aldıkları önlemleri, yeni normallerle birlikte gerçekleştirdiklerini ve dijital bankacılığın önemini değerlendirdi. 12 Şubat 2022
Kerem Macit (TAC’05) / Hande Macit (TAC’10) Kerem ve Hande Macit, günümüzde birçok gencin hayalini gerçekleştiren iki kardeş. Luwia markası altında ürettikleri el yapımı yoğurdu, Hollandalıların damak zevkine sunan Macit kardeşler, kaybolmuş bir tadı ve zanaatı geri getirmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar. 11 Şubat 2022
Refik Kutluer (TAC’74) Birkaç yıl önce Tarsus’ta küçük bir evde olağan dışı güvenlik önlemleriyle bir yıl kadar süren kazılardan sonra hâlen hiçbir açıklama yapılmaması olayın gizemini korurken, konu üzerine 2000 yılı aşan tarihî bir perspektiften adeta dedektiflik öyküsü kaleme alan Refik Kutluer’in AncIent OrIgIns dergisinde yayınlanan ve kısa sürede en çok okunanlar arasına giren makalesi Dan Brown romanlarını aratmıyor. 06 Şubat 2022
Nilgün Arıt (UAA’67) Uzun yıllar ilaç sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra Maya kültürüne gönül veren, bu kültürle ilgili kitaplar çevirip yazan, geçirdiği inisiyasyonların ardından “kırmızı kemer” ile Maya Şamanı olan Nilgün Arıt, günümüz insanının bu kadim bilgeliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna inanıyor. 05 Şubat 2022
Mezun Kitaplığı Amerikan kolejlerinden farklı dönemlerde mezun olanlar, bilgi birikimlerini, tecrübelerini, hayal güçlerinde canlandırdıklarını yazarak paylaşmaya devam ediyorlar. geride bıraktığımız aylar içinde mezunlarımızın okurlarla buluşturduğu kitapları bir araya getirdik. 04 Şubat 2022
Mehmet Gür (TAO’66 / TAC’69) Bundan iki yıl önce (2019) çıkardığı otobiyografi kitabı “Yol”dan ilham alarak söz yazarlığına başlayan Mehmet Gür, içinde 12 şarkının bulunduğu bir albüm çıkardı: “The Path”. Albümün tanıtımının yapıldığı www.thepathalbum.com sitesinde bir yazı kaleme alan Gür, Yol kitabındaki kişilerden, olaylardan ve yerlerden etkilenerek söz yazarlığına başladığını belirterek, şunları söylüyor: “Şarkı yapmak, hiç şüphesiz müzik bilgisi ve şarkı sözü yazma becerisi gerektirir. 04 Şubat 2022
Lisya Konfino Tavaşi (UAA’99) Seza Ünal Özeren (ACI’01) Lisya Konfino Tavaşi ve Seza Ünal Özeren, eğitimlerini farklı illerde ve ülkelerde tamamlamış, kariyerlerini de farklı alanlarda yapmış iki kadın. Onları bir araya getiren temel unsur ise sanata olan tutkuları ve hayata aynı köklü değerlerin ışığında bakmaları. 03 Şubat 2022
Gamze Olgun (TAC’88) Akademide aldığı ressamlık eğitiminin çok farklı bir alanda da değerlendirilebileceğini düşünerek rengârenk pastalar ve kurabiyeler yapan Gamze Olgun, açtığı Youtube kanalıyla “pastacılık sanatının” inceliklerini takipçileriyle paylaşıyor. 01 Şubat 2022
Elvan Özkavruk Adanır (ACI’85) Kahvenin birçok coğrafyadan farklı olarak bu topraklarda kültürel bir unsur olduğu muhakkak. evlilik arifesinde neredeyse başrol üstlenecek kadar değer verilen, derin soHbetlere eşlik eden kahve, bu kez de ACI mezunu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Elvan Özkavruk Adanır’ın çalışmalarıyla sanatsal bir obje olarak karşımıza çıkıyor. 31 Ocak 2022
Ali Kabaş (TAC’76) Özgürlük ve tutku. İki kuvvetli duygu. Sevgili Ali Kabaş bu duyguları sanatına yansıtıyor. Uçarak fotoğraflayan Kabaş, GAIN TV ile birlikte “Uçan Dedektif” serisini yarattı. “Kısa Sorular, Kısa Cevaplar” köşemizde kendisine bu çalışmasını ve yaptıklarının insanların doğayla ilgili bilinçlenmesindeki etkisini konuştuk. 30 Ocak 2022
Gülin Üstün (ACI’86) Kariyerine önce reklamcılıkla başlayan, ardından film yapımcılığına yönelen Gülin Üstün, İstanbul Kültür Sanat Vakfının çatısı altında düzenlenen Köprüde Buluşmalar etkinliğinin gerçekleşmesine sağladığı katkı nedeniyle Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivalinde Başarı Ödülü aldı. 29 Ocak 2022
Elif Yonat Toğay (UAA’87) Çocuklar için bilimi, doğayı, hayvanları ve dostluğu konu alan eserler üreten Elif Yonat Toğay, minik okurlarına bu kez de “En Havalı Kaka Benimki” ve “Dodi Dişdostu” adlı kitaplarla sesleniyor. 26 Ocak 2022
Zümrüt Bozkurt (UAA’99) Turizm sektöründe yurt içinde ve yurt dışında çalıştıktan sonra içinde var olan sanata yönelen Zümrüt Bozkurt, kardeşiyle birlikte oluşturduğu BozMural markasıyla, iç mekânların duvarlarını renklendiriyor. 25 Ocak 2022
Fırat Yücel (ACI’97) İFSAK’ın 2020 Yılı Sinema Ödülü, Altyazı sinema dergisine verildi... Derginin hayat bulup 20 yıldır bağımsız olarak yoluna devam etmesini sağlayanlar arasında 1997 mezunu iki ACI’lı, Fırat Yücel ve Enis Köstepen de var. Kazanılan ödül nedeniyle sorularımızı yönelttiğimiz Yücel, Altyazı’nın bunca yıl ayakta kalmasının en önemli sebebinin kolektif üretimle oluşturulması olduğunu belirtiyor. 24 Ocak 2022
Halim Ercan (ACI’99) Oyuncu Halim Ercan, pandemi nedeniyle kültür ve sanat camiasının yaşadığı sorunlara bir nebze olsun derman olabilmek amacıyla Sahneport’u hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk dijital kültür sanat merkezi olan bu platform, tiyatrodan konsere, sinema filmlerinden sergilere kadar birçok etkinliği sanal ortama taşıyor. 23 Ocak 2022
UAA’64’lü olmak… Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olmalarının üzerinden yarım yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen birbirlerinden kopmayan ’64 sınıfı, hem okul ruhunu yaşatıyor hem de toplumsal sorumluluk projeleri üretiyorlar. 06 Ocak 2022
Serhan Antalyalı (TAC’83) Dr. Serhan Antalyalı, Rotary Kulübü’nde önemli görevler üstlenmeyi sürdürüyor. 2020-2021 yıllarında Rotary 2430’un Bölge Federasyon Başkanlığı’nı yapacak olan Antalyalı, birçok mezunun gerek iş, gerekse sosyal hayatta başarılı olmasını TAC’de aldıkları eğitime bağlıyor. 05 Ocak 2022
McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak 03 Ocak 2022
ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs 02 Ocak 2022
Gelenekten Geleceğe Bağış programlarımız desteklerinizle büyüyor İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 01 Ocak 2022
SEV 50. Yıl Bursu SEV 50. Yıl Bursu 50 yıl için 50 hayata dokunmak 31 Aralık 2021
Diana Deniz Noonan (ACI’78) Diana Deniz Noonan (ACI’78) Çocukları yarınlara hazırlayan 78’liler 29 Aralık 2021
SEV’den Minnettarlık İfadesi Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. Koronavirüs sürecinde gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışmaya devam eden sağlık çalışanları ile çocuklarına teşekkür etmek ve moral vermek amacıyla 10 bin kitap armağan etti. 27 Aralık 2021
Gelenekten Geleceğe Destek 26 Aralık 2021
Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Hastalarına duyurulur 23 Aralık 2021
MEZUN SINIFI BURSLARI Mezunlarımızın dönem arkadaşlarıyla bir araya gelerek oluşturdukları Mezun Sınıfı Bursları, 2019 yılında ciddi bir artış gösterdi. Dokuz yeni sınıf bursuyla mezunlar, Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 2019-20 eğitim ve öğretim yılında 47.4 milyon liraya ulaşan toplam burs tutarındaki ağırlıklarını hissettirmeye başladılar. 09 Aralık 2021
x
Sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi. Tamam