Loading...

Mutlu ve başarılı gençlerin beyninde neler oluyor?

Hollanda’daki Leiden Üniversitesinde Sosyal İlişkilerde Nörobilim Profesörü Berna Güroğlu’nun yöneticilerinden biri olduğu Growing Up Together in Society (GUTS) araştırma projesi, 22 milyon Euro’luk bir kamu fonu kazandı. Psikologların yanı sıra sosyologları, çocuk psikiyatristlerini, sinirbilimcileri ve veri bilimcileri kapsayan disiplinlerarası bu araştırma; yöntemleri, kapsamı ve yenilikçi teknikleriyle çığır açıcı sonuçlara yol açabilir. Ergenleri ve gençleri, başarılı ve mutlu bireyler haline getiren etkenleri, ilk defa bu çapta ve aile, okul gibi sosyal gruplarda etkileşim içinde araştıracak proje; iki yılda bir manyetik rezonans görüntüleme teknikleriyle gençlerin beyin taramalarını yapacak ve on yıl boyunca beyin gelişimlerini görüntüleyerek takip edecek. Bu araştırmanın temellerini atan Profesör Berna Güroğlu ile psikoloji, nörobilim ve başarılı gençler yetiştirmenin sırları üzerine konuştuk.

Öncelikle tebrik ediyoruz, araştırmayla ilgili konulara geçmeden, sizi kısaca tanıyabilir miyiz? UAA’dan sonraki eğitiminize nasıl devam ettiniz, psikolojiyi nasıl seçtiniz ve Hollanda’ya gelişiniz nasıl oldu?

Ben lisedeyken fenciydim, dolayısıyla matematik ağırlıklı bölümler istiyordum. Hatta Koç Üniversitesinin Kimya Bölümünü kazandım. O yıllarda bütün birinci sınıf öğrencilerine aynı dersleri aldırıyorlardı. O sene matematik bölümüne yatay geçiş yaptım. Son seneme geldiğimde, matematiğe ilgimi kaybetmeye başlamıştım, psikoloji daha fazla ilgimi çekiyordu. Rahmetli hocamız Çiğdem Kağıtçıbaşı, bana çok kol kanat gerdi. O şekilde Amerika’da bir üniversitede psikoloji doktorasına kabul edildim. Amerika’ya ilk sene tam burslu olarak gittim. Ondan sonraki yıllarda giderek azalan bir burs anlaşması vardı. Eğitim için on binlerce dolar vermek aklıma yatmadığı için birinci senenin sonunda Türkiye’ye geri döndüm. Fakat matematik bölümü mezunu olmama rağmen bir senelik doktora eğitimim sayesinde Boğaziçi’nde gelişim psikoloji master programına kabul edildim. Doktora programı için yurt dışını araştırmaya başladım. Hollanda, psikoloji konusunda senelerdir çok önemli bir yere sahipti; o nedenle de Hollanda’ya gitmek istiyordum. Fakat bir ülkede dil bilmeden belli alanlarda çalışmak çok zor, özellikle gelişim psikolojisi gibi çocuklarla çalışmak durumunda kalıyorsanız. Tesadüfen Hollandaca bilmeyi gerektirmeyen, hazır bir data seti ile çalışacak bir projede matematiği kuvvetli bir doktora öğrencisi aranan bir pozisyona denk geldim ve oraya kabul edildim. Bazı şeyler de şans hayatta, denk geldi. Öylece Hollanda’ya gelebildim. Geliş o geliş…

Bilimsel alandaki çalışmalarınız nasıl gelişti, uzmanlığınız olan sosyal ilişkilerde nörobilim alanına yönelmeniz nasıl oldu?

Benim doktora tezim arkadaşlıklar ve akran ilişkileri üzerine. Pozitif ilişkiler kuran, birbirini seven çocukların yanı sıra birbirine antipati duyan çocuklar da var. Bunların sosyal davranışlarla ilişkisi üzerine kurdum doktora tezimi. Nörobilime kayışım ise tez hocam sayesinde oldu. Bu tür fikirleri ve olasılıkları çok net biçimde kafama sokan insandır. Tez araştırmalarım sırasında ya da makalelerimi yazarken ara ara bana “Psikolojiyi ileri noktaya getirmek için asıl kara kutuda, beyinde neler oluyor, buraya bakmak lazım,” diyordu. Doktoramın üçüncü senesinde bu alanda araştırma yapmanın gerekli olduğunu düşünmeye başladım, bunun için de beyin görüntüleme teknikleri üzerine birkaç ders aldım. Ders alıyorsunuz ama iş bir noktada fikir bulmaya, araştırma yapmaya geliyor. O zaman üniversite içinden küçük bir fon alabildim. Tamamen proaktif biçimde nörobilimle çalışan bir hocaya giderek fikrimi paylaştım, üniversitenin verdiği fonu da söyledim ve bir araştırma yapıp yapamayacağımızı sordum. Kabul etti. Onun üzerine 2006-2007 yıllarında ilk fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) araştırmamı yaptım ve makalem 2008’de yayınlandı. Bu kariyerimin en önemli araştırmalarından biri oldu. Çünkü, bunu yaptığım sene, o güne kadar insan ilişkileri ve bunun MR aracılığıyla görüntülenmesi üzerine neredeyse hiçbir şey yoktu literatürde. 

Araştırmanızı nasıl yaptınız?

MR teknikleriyle beyni görüntüleyebiliyoruz, yani fotoğrafını çekmek gibi. Bunun için denek hiçbir şey yapmadan görüntüleme cihazının içinde yatıyor. Fonksiyonel MR dediğimiz yöntemle ise beyindeki aktivasyonu görüntüleyebiliyoruz. fMRI dediğimiz kısaltmadaki 'f' buradan geliyor, fonksiyonel, yani bir işlev sırasında, denek bir şey yaparken (okurken, düşünürken, karar verirken) beynin hangi bölgelerini kullanıyor. MR cihazı silindir şeklinde bir mıknatıs, kişi yatay bir masa üzerinde bu mıknatısın içine koyuluyor. Bu şekilde basit bir işlevi yaptırmak, mesela bilgisayar ekranında bir şey okutmak kolay. Ama ben, bir kişi arkadaşları arasındayken, yani sosyal bir ortamda beyinde neler oluyor, diye soruyorum. Tabii insanları aynı anda MR cihazının içine koyamıyorsunuz, sosyal ilişkilerin beyindeki aktivitelerini görüntülemek için özel bir deney geliştirdim. Araştırmaya katılmak için 35-40 kişilik öğrenci müzisyenlerden oluşan bir orkestrayla iletişime geçtim, hepsini araştırmama davet ettim ve onlarla araştırmayı yaptım. Şimdi aldığımız bu büyük fonun temel taşlarını oluşturan en önemli unsurlardan biri, bu araştırmadır. İnsanların sosyal ortamlardayken beyninin nasıl işlediğini bilmek istiyorsak, bunun en ideal yöntemi kapalı bir sosyal ağ bulmak. Okullardaki sınıflar bunun için ideal ortamlar, çünkü örneğin ilkokullarda beş yıl aynı grubun içindesin. Çocuklar, sosyal ilişkilerine ve davranışlarına bağlı olarak o grubun içinde kendilerine bir yer ediniyorlar. Çocuğun hayatındaki en önemli şey, aile ve okul... 

Sosyal ilişkiler içinde beyni nasıl görüntülüyorsunuz, neyi ölçüyorsunuz?

Bir sınıf gibi kapalı bir sosyal grup içerisinde herkesten kiminle arkadaş olduğunun bilgisini toplamak çok değerli. Gruptaki herkesin katılımı çok çok önemli. Bir çocuk diğer bir çocuğu arkadaş olarak görüyor, karşısındaki de onu arkadaş olarak görüyorsa, bu ilişki karşılığı olmayan ilişkilerden daha farklı bir durumu gösteriyor. Yeni aldığımız fonla GUTS projesi kapsamında yüzlerce kişiden oluşan sosyal gruplar içerisinde bu tür ilişkileri ölçeceğiz. Daha sonra kişilerin sosyal ağ içerisindeki pozisyonunu ve arkadaşlık ilişkilerini sosyal ve beyin gelişimi ile ilişkisini inceleyebileceğiz. 

Beyin taramaları nasıl bilgiler sağlıyor?

Beyin gelişimi konusunda son 10-15 yıldır çok önemli çalışmalar yapıldı. Özellikle ergenlik boyunca beyin çok büyük gelişmeler gösteriyor; fakat her bölgesi aynı hızda gelişmiyor. Dolayısıyla beyin gelişimi dediğimiz zaman, beynin bir bütün olarak gelişiminden bahsedemiyoruz; bu nedenle de beynin hangi bölgesine baktığımız çok önemli. İnsan davranışlarında, özellikle sosyal davranışlarda, beynin ödül mekanizmaları çok önemli bir rol oynuyor. Ödül derken de negatif şeylerden kaçıp pozitif şeylere yönelmeyi kastediyoruz. Ergenlikte hormonların da etkisiyle beynin ödül mekanizmalarıyla ilgili bölgeleri çok hızlı bir gelişim gösterip çok hassaslaşıyorlar. Ergenlikteki diğer gelişimlerden biri olan sosyal ortamı da eklersek bu dönemde gençler akranlarına, özellikle de arkadaşlarına çok odaklanıyorlar. Sınıftaki arkadaşlarının, senin için ne dediği, arkadaşlarının söyledikleri dünyadaki en önemli şeylerden biri oluyor. Ergenlik sırasında beyindeki ödül mekanizmalarının gelişimini bu sosyal gelişimle birleştirdiğimizde gençlerin neden özellikle sosyal ilişkilerden çok etkilendiğini ve ergenlik sırasındaki arkadaşlıkların gençlerin gelişimi ve davranışları üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabiliyoruz. Mesela ergenlik döneminde gençlerin arkadaşlarıyla beraber oldukları ortamlarda daha fevri ve riskli davranışlar göstermeleri gibi.

Araştırma için sağlanan fondan bahsedebilir misiniz? Sizin buradaki göreviniz neler olacak?

Hollanda hükümetinin bir fonu bu. Hükümetin açtığı çeşitli fonlar var. Çoğu kişisel fonlar. Kişisel fonlar için bir araştırma projesiyle başvuruda bulunuyorsunuz, yaklaşık bir yıl incelemeler yapılıyor ve eğer kabul edilirse o sizin kişisel fonunuz oluyor ve çalıştığınız üniversiteden ayrılıp başka bir üniversiteye gitseniz bile sizde kalmaya devam ediyor. Şimdi aldığımız fon ise bir konsorsiyum fonu, 22 milyon Euro. İlk etapta çok büyük bir fon olarak görülebilir, ancak biz farklı disiplinlerden gelen (sosyologlar, psikiyatrlar, psikologlar, veri bilimciler) 19 kişilik büyük bir ekibiz. Amacımız bir sürü alt kategorileri olan sorularımıza, farklı disiplinlerden yanıt bulabilmek. Ana başvuruyu yapan, benim de içinde olduğum altı kişilik bir ekip var. Bu altı kişi araştırmanın önemli kararlarını veriyor, nerede ne yapılacağını belirliyor. Onun dışında benim odaklandığım nokta ise bu sosyal ağların beyin görüntüleme araçlarına entegre olması. Amacımız büyük bir sosyal ağ içerisindeki herkesi araştırmaya katıp bütün grubu seneler boyunca takip edebilmek. Katılımcılardan iki senede bir MR görüntüsünü alacağız ve daha sıklıkla da anket üzerinden sosyal grup içerisindeki ilişkilerin nasıl değiştiğine dair bilgiler toplayacağız. Böylece sadece kişiler nasıl değişiyor değil, grup içerisindeki ilişkiler nasıl değişiyor ve kim kimden nasıl etkileniyor, bunu hem davranış olarak hem de beyin gelişimi çerçevesinde inceleyebileceğiz. Bu geniş araştırma çerçevesinde cevaplamayı hedeflediğimiz ana soru "gençler nasıl topluma katkı sağlayabilen sağlıklı yetişkinler olarak yetişebiliyorlar?"

Bu çok önemli bir soru gerçekten… Bunun sırrını çözmek mümkün mü?

Evet, çok geniş bir soru. Bu geniş soruya odak noktası getirebilmek amacıyla davranışların kontrolünü temel olarak almaya karar verdik. Kişinin karşılaştığı durumlara yönelik davranışlarını kontrol edebilmesi (self-regulation) çok önemli bir beceri. Kontrol mekanizmasının önemli bir parçası, karar alırken sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli sonuçları da göz önünde bulundurabilmek. Örneğin ertesi gün sınavı olan bir öğrencinin ders çalışmakla partiye gitmek arasında kalması ve geleceğini belirleyeceği için ders çalışmayı tercih etmesi… Gençlerin en zorlandığı şeylerden biri uzun vadede gelen ödüller için bekleyebilmek. Çoğu durumda ayrıca uzun vadede gelebilecek ödüllerin ne olacağı net olarak belli de değil. Özellikle böyle belirsizlik içeren durumlarda kontrol mekanizması, davranışları şekillendirmekte önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, yatırımı sadece kendine değil, çevrene de yap diyoruz. Çıkarın olmasa da ailene destek ol, diyoruz. Bunlar da öz kontrol gerektiriyor. Dolayısıyla kontrol mekanizması sağlıklı yetişkinler olabilmek çok önemli ve bizim araştırmamızın da odak noktası. Sosyal ilişkiler çerçevesinde baktığımızda cevap aradığımız sorulardan bir tanesi arkadaşların kontrol mekanizmalarının birbirini ne derece etkilediği. Mesela gençler ne derece kendilerine benzeyen kişileri etraflarına topluyorlar ya da zaman içerisinde birbirlerinin kontrol becerilerini nasıl etkiliyorlar? Bu etkileşimleri sadece davranış olarak değil, ayrıca beyin aktivasyonu seviyesinde de araştıracağız. Beynin kontrol mekanizmasının bulunduğu bölge, yani prefrontal kortex,  çalışma belleği için de çok önemli. Çocuklar çok daha az şeyi akıllarında tutabiliyor, planlamaları da az yapabiliyorlar, çünkü prefrontal kortex gelişimini çok daha sonra, ergenliğin sonralarına doğru tamamlıyor, ki bu neredeyse 25-30'lu yaşlara kadar sürebilen bir süreç. Ancak çocuklarının çalışma belleğini geliştirmeyi hedefleyen deneylerde prefrontal kortex'teki aktivasyon seviyelerinin yetişkinlere benzer seviyelere ulaşabildiğini görüyoruz mesela. Ancak sosyal ilişkilerin, o beyin bölgesinin aktivasyonunu nasıl etkilediğini bilmiyoruz. Bunu anlayabilmek için araştırmaya katılanları uzun süre takip edebilmemiz lazım. Bunun yanı sıra kişiler arasındaki ilişkilerin başını yakalayabilmek de sebep ve sonuç ilişkilerini anlayabilmek için önemli. Yani araştırmamızda hedeflediğimiz gruplar, daha önce birbirlerini tanımayıp ilk defa bir araya gelmiş gruplar. Gelişim çok kompleks ve biz bu araştırmayla her şeyden önce bu kompleksliği tanımak istiyoruz. Beyni taramak işin içine girince araştırma çok pahalılaşıyor, ikincisi sosyal ortamı katarsak iş çok daha çetrefil hale geliyor. Ama biz sosyal ortamı katacağız, çünkü sosyal ortamı katmadan bireyin gelişimiyle ilgili söylenenler çok kısıtlı kalıyor. Bu anlamda bulgularımız insan gelişimini anlamak adına kesinlikle çok önemli olacak.

Sosyal ilişkiler ve arkadaşlıklar bu kadar önemliyse, bunun sınıflardaki eğitim için anlamı nedir?

Sosyal ilişkilerin önemini yadsımamak lazım. Gençler için olay tamamen “kim ne yaptı, kim ne dedi, kimin statüsü ne” sorularından ibaret. Çocuklar okula neden gidiyor; öğrenmek ve başarılı olmak için. Gençler için çoğu zaman arkadaşlıklar, kimin ne yaptığı, kimin kime ne dediği her şeyden daha önemli olabiliyor. Ben ergenlik yıllarımı düşündüğümde, “arkadaşlarınla bütün gün okulda görüşüyorsun zaten, bir de sonrasında görüşmeniz mi lazım” sözleri, hâlâ kulağımda. İşte sosyal ilişkilerin bu kadar önemli olduğu yaşlarda gençlerin sınıflarda, sosyal bir ortamda çok konsantre bir şekilde öğrenmeye odaklanmalarını bekliyoruz. Sınıfta gençlerin dikkatini çelen o kadar çok şey dönüyor ki... Ama bizler öğrenme ortamının sosyalliğini unutup öğrenmenin sanki bir vakum içerisinde gerçekleştiğini düşünüyoruz neredeyse... Gençlerin enerjisinin ve dikkatinin büyük kısmının arkadaşlara ve sosyal iletişimlere odaklandığını eğitim ortamlarında göz önünde bulundurursak eğitimde büyük adımlar atabiliriz.  Mesela öğretirken grup aktivitesi yapabilir, arkadaşını da katarak işin içine ödül koyabilir, başarıya beraber ulaşmalarını sağlayabiliriz. Sınıftaki ortamda, gençler birey olarak öğrenmiyorlar, sürekli ilişkiler dönüyor ki, bunu göz ardı etmememiz lazım. 

Hocam gençlerin başarılı bireyler olmasındaki sosyal çevre olarak okulun ve oradaki arkadaşlıkların öneminden bahsettiniz… UAA’daki yıllarınıza dönüp baktığınızda neler söylemek istersiniz?

Benim şu an en sık mesajlaştığım grubum UAA’lı arkadaşlarımdan oluşuyor. Her gün konuştuğum arkadaşlarım hâlâ UAA hazırlık sınıfındaki arkadaşlarım. Her ne kadar farklı bir ülkede olsam da, -ki bu grubun içinde de Portekiz’de, Amerika’da, Almanya’da yaşayanlar var-, herkesi ayakta tutan en önemli unsur o arkadaşlık. Öğrenciyken bizler, bazen okuldaki katı kurallardan şikâyetçi olabiliyorduk. Ancak hepimizin gönülden katıldığı bir nokta var ki, UAA'nın bize yaptığı en önemli katkılardan bir tanesi de arkadaşlıkları besleyen sosyal ortamı, çok özel bir şekilde bize sağlamış olması.

Güncel Haberler
Abdullah S. Paksoy (TAC’72) 67 yaşında İtalya’daki Messina Boğazı’nı yüzerek geçen Abdullah S. Paksoy, böylece TAC mezunlarının İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçme geleneğini uluslararası boyuta taşıdı. 25 Kasım 2022
Evrim Kavcar (UAA’94) Akademisyen ve heykel sanatçısı Evrim Kavcar’ın eserleri, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Emir Barın’ın (UAA’04) geçtiğimiz yıllarda bir sanat merkezi haline getirdiği Barın Han’daki bir sergide izleyiciyle buluştu. 25 Kasım 2022
Elif Çimen (UAA’94) Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin öğretim üyeleri arasında bulunan Prof. Dr. Elif Çimen, ürettiği eserleri bu kez de Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü Gravür Atölyesinin retrospektif nitelikli karma sergisinde sanatseverlerle buluşturdu. 25 Kasım 2022
Cem Arman Yenel (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi ve Sosyoloji bölümlerinde çift ana dal alarak devam eden Cem Arman Yenel, akademik başarısının yanı sıra müzik alanında da adından söz ettiriyor. 25 Kasım 2022
Robert (Bob) Samuel Keller Talas Amerikan Okulunun unutulmaz öğretmenlerinden, okul müdürlüğü görevini de yürütmüş Robert (Bob) Samuel Keller'ın 10 Eylül 2022 Cumartesi günü 92 yaşında vefat ettiğini üzülerek öğrendik. 24 Kasım 2022
Deniz Alp Göyen (TAC’94) Bursa’da çocuk ve bebeklere yönelik giyim, oyuncak, mobilya mağazası bulunan, yanı sıra www.kidsandnests.com sitesi üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren Deniz Alp Göyen, ürünlerinin satış kanalı olarak Trendyol ile çalışan bir girişimci. 24 Kasım 2022
Doğa Kuruoğlu (UAA’13) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam eden Doğa Kuruoğlu, doktorasını ABD’nin Minnesota eyaletindeki Mayo Clinic’te tamamladı. 24 Kasım 2022
Nurdanpınar Kömürcüğolu Toköz (ACI’81) 20 yılı aşkın süre önemli şirketlerde Öğrenme ve Gelişim Uzmanı olarak çalışan, kariyeri boyunca başarının ancak iyi yetişmiş insan kaynağıyla olabileceğine inanan ve insana yatırımın önemini her yerde dile getiren Nurdanpınar Kömürcüoğlu Toköz, elde ettiği deneyimi daha fazla kişiyle paylaşabilmek amacıyla, “Nurdanpinar Solutions for Human Performance / Nurdanpınar İnsan Performansı Çözümleri” adlı bir danışmanlık şirket kurdu. 24 Kasım 2022
Pınar Ersoy (ACI’02) The Milwaukee Journal’ın kurucusu Lucius Nieman’ın adını yaşatmak amacıyla 1938’de kurulan Nieman Gazetecilik Vakfı, o yıllardan günümüze 100 ülkeden 1700 gazeteciye eğitim verdi. 24 Kasım 2022
Alp Osmanoğlu (TAC’83) Tarsus Amerikan Koleji mezunu Alp Osmanoğlu, otomotiv sektörünün dünyaca ünlü markası Toyota’da yıllardır üst düzey yönetici olarak görev yapıyor. 24 Kasım 2022
Ömür Özkardeşler (TAC’01) Ömür Özkardeşler, Trendyol’da “Tedarik Zinciri ve Uluslararası Operasyonlar Başkanı” olarak göreve başladı. 24 Kasım 2022
Füsun Çuhadaroğlu (ACI’75) “Mesleğime olan sevgim ve bağlılığımın çok önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu hep düşünürüm. En az onun kadar etkili olan bir şey de çocuklara olan sevgimdir.” 24 Kasım 2022
Mehmet Cüneyt Üvey (TAC’85) Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan “Information Systems Audit and Control Association (ISACA) / Bilgi Sistemleri Denetim ve Kontrol Derneği”, 188 ülkede 225 şubesi ve 150 bin üyesi olan bir kuruluş. 24 Kasım 2022
Talya Nisari (ACI’18) İzmir Amerikan Koleji mezunlarından Talya Nisari, dünyanın dört bir yanında eğitim alan gençlerin başvurabileceği GreaTR adında bir platform kurdu. 24 Kasım 2022
Sefa Ulukan (TAC’78) Tarsus Amerikan Kolejinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine devam eden, genç yaşlardan itibaren fotoğraf sanatına tutkuyla bağlı olan Dr. Sefa Ulukan, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonunun (TFSF) Başkanlığını üstlendi. 24 Kasım 2022
Emine Arıkan (TAC’02) ABD'DE Doktora eğitimiNE devam eden Emine Arıkan, 3 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde ziyaretçi ağırlayan, “One ClImate EIght RealItIes” sergisini açtı. Arıkan’ın kurduğu Rema CreatIve Research Lab’in ilk etkinliği olan sergide, sekiz sanatçının yapay zekâ kullanarak hazırladığı eserlerine yer verilirken, organizasyonun özgün müziklerinde bir başka TAC’lİ Kaan Uysal’ın (TAC’02) imzası vardı. 24 Kasım 2022
Füsun Onur (UAA’56) Heykeltıraş ve yerleştirme sanatçısı Füsun Onur, Nisan ayında başlayan 59. Venedik Bienali’ndeki “Evvel zaman içinde...” isimli sergisiyle ülkemizi başarıyla temsil etti. 50 yılı aşan sanat pratiğiyle Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olan ve yerleştirme alanında dünyadaki öncüler arasında bulunan Onur’un eserleri ve sanatı üzerine kitaplar ve tezler yazıldı. 24 Kasım 2022
Prof. Dr. Egemen Eroğlu (TAC’90) Üniversite sınavında bütün tercihlerini tıp eğitimi üzerine yapan, yıllarca eğitimden geçtikten sonra profesör unvanı alan Egemen Eroğlu, gerek ekonomik sorunlar ve mesleğin itibarsızlaştırılması, gerekse uzun mesai saatleri nedeniyle çocuk cerrahisi bölümlerinin tercih edilmediğinin altını çizerek, kendisinin türünün son örnekleri arasında bulunduğu söylüyor. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Berna Güroğlu (UAA’94) Hollanda’daki Leiden Üniversitesinde Sosyal İlişkilerde Nörobilim Profesörü Berna Güroğlu’nun yöneticilerinden biri olduğu Growing Up Together in Society (GUTS) araştırma projesi, 22 milyon Euro’luk bir kamu fonu kazandı. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Ayşe Zarakol (UAA’95) Doğu ile Batı… İster örtülü, isterse açıktan olsun yüzlerce yıldır uluslararası ilişkilerin şekillenmesinde dayanak noktası olarak görülen, gösterilen bir role sahip. Batı'nın ekonomik gücünü veya Doğu'nun az gelişmişliğini temel alarak indirgemeci sonuçlara varmak sadece politik arenada değil, toplumların gündelik yaşamında da etkili oluyor. 23 Kasım 2022
Zeynep Deniz (TAC’91) “Sürdürülebilirlik” bölümümüzde bu sayı, Tarsus Amerikan Koleji mezunlarından Zeynep Deniz’i konuk ediyoruz. Deniz, son bir senedir ilgi alanına giren “balkon bahçeciliğiyle” ilgili deneyimlerini Connect okurlarıyla paylaştı. 11 Kasım 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Hemen her gün iklimle ilgili haberleri dinliyoruz, okuyoruz. Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgaları, eriyen buzullar, sel, kuraklık, fırtına, yangın ve göç haberlerine maruz kaldığımız bir dönemde, bir iklim yazısı daha okumaya başladığınıza göre size, bir yandan bugüne dek okuduklarınızı daha anlamlı hale getirecek, diğer yandan da konuyu farklı perspektiflerden değerlendirmenize yardımcı olacak bir yazı sunma sorumluluğuyla yazmaya başlıyorum.  11 Kasım 2022
Simel Eşim (ACI’84) Toplumsal fayda sağlayan çalışmalar gerçekleştirebilme hayalinin tohumlarının İzmir Amerikan Kolejinde atıldığının altını çizen Simel Eşim, aldığı eğitim ve gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bugün Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kooperatifler ve sosyal ve dayanışma ekonomisi (SDE) konularındaki global portföyünü yönetiyor. Diğer bir ifadeyle başta kadınlar olmak üzere tüm çalışanların haklarını korumak, onların çok daha iyi koşullarda yaşayabilmelerini sağlayabilmek amacıyla sosyal ve iktisadi alanda örgütlenmelerine yönelik projeler üretip hayata geçiriyor. 11 Kasım 2022
Defne Ongun Müminoğlu (TAC’89) Yazar Defne Ongun Müminoğlu, kendisi gibi Yazar ve Eğitim Danışmanı olan yakın arkadaşı Banu Tozluyurt ile beraber, “Birlikte Geleceğiz Destek Projesi”ni hayata geçirdi. Kadınların ve çocukların kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimini temel alan proje kapsamında, her ay dezavantajlı bir bölgeye giderek oranın yerel halkıyla buluşuyorlar. 11 Kasım 2022
Piraye Erdem (ACI’80) SEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Piraye Erdem ile İzmir Amerikan Koleji günlerinden SEV’deki çalışmalarına, avukatlık mesleğinden Vakfın yeni planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 11 Kasım 2022
Nilhan Çetinyamaç (ACI’83) Sekiz yıldır Robert Kolejin Türk Müdürü olarak görevini başarıyla sürdüren Nilhan Çetinyamaç ile ACI’daki öğrencilik günlerinden öğretmenlik mesleğine, kurucu müdür unvanıyla 18 yıl İzmir SEV’de bulunmasından Robert Kolejdeki görevine uzanan keyifli bir sohbet yaptık. 10 Kasım 2022
Funda Cüceloğlu (UAA’84) Funda Cüceloğlu, mezun olduğu Üsküdar Amerikan Lisesinde tam 11 yıl Okul Müdürlüğü görevini üstlendi ve bu sene emekliliği nedeniyle bayrağı devretti. Bir mezun olarak bu görevi yürütmenin hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir gurur olduğunu belirten Cüceloğlu, okulla bağlarının bundan sonra da devam edeceğini, kendisine ihtiyaç duyulan her an destek vermeye hazır olduğunu söylüyor. Tüm emekleriniz için sonsuz teşekkürler... 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Emel Uysal Ünsal Tohumları çok değil, sadece birkaç ay önce atılan SEV Araştırma ve Etki Departmanının Müdürü Dr. Emel Uysal Ünsal, “Vakfımızın ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine katkı sunmak amacıyla çalışacağız” diyerek bölümün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatıyor. 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Güray Erkol 1997 yılında Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından üç şehirde kurulan SEV İlköğretim Kurumları 25. yılını kutluyor. Çeyrek yüzyıl önce eğitim hayatına başlayan Üsküdar SEV, İzmir SEV ve Tarsus SEV, beslendikleri köklü eğitim geleneğinin zengin toprağında serpilip gelişerek Türkiye’nin en iyi ilköğretim kurumları arasına girdiler. Mezunları tarafından kurulan SEV’in yönetsel, finansal ve bilgi birikiminin nasıl yepyeni ve güçlü eğitim markaları yaratmayı başardığını ve gelecek planlarını SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol ile konuştuk. 10 Kasım 2022
Faruk Bozbey (TAO’61- TAC’64) Talas’tan Tarsus’a TAC’li Bozbey’ler 04 Haziran 2022
TAC İsimlendirme TAC öğretmenlerini hep hatırlayacak! 02 Haziran 2022
Semiha Malatyalıoğlu Bir geleneğin mimarı 01 Haziran 2022
Sema Güler 31 Mayıs 2022
Prof.Dr.Güray Erkol “Gelecek de sadece insanla anlamlı” 30 Mayıs 2022
Nesteren Kesen Nalbantoğlu 29 Mayıs 2022
Galia Hasid Morhayim (UAA’96) “Anahtar Kelimemiz: İLİŞKİ” 27 Mayıs 2022
Happy Vernal Equinox! İlkbahar Kutlu Olsun! 1966 yılında ABD’den Tarsus’a öğretmen olarak gelen John F. Snyder, o yıllarda TAC’de okuyanlar için öğrencileriyle ilişkileri ve masaya bağdaş kurup anlattığı dersleriyle efsaneleşen öğretmenlerden biri. 27 Mayıs 2022
SAC’nin yeni Okul Müdürü: Dr. Akın Metli SEV Amerikan Kolejinin (SAC) yeni Müdürü, eğitim alanında tecrübeli, akademik çalışmaları bulunan Dr. Akın Metli oldu. 26 Mayıs 2022
Prof. Dr. M. Tamer Özsu (TAO'66 / TAC’70) Talas’ın taş merdivenlerinden veri biliminin temel taşlarına... 24 Mayıs 2022
Zeynep Oğuz (UAA’16) BBC’nin in-house ajansı BBC Creative’de kreatif yönetmen olan Zeynep Oğuz, reklamcılığın yanı sıra uzun ve kısa metrajlı film alanında rüştünü çoktan ispatladı. Genç yaşına rağmen birçok ödül aldı ve son olarak Promax 2021’de “Best Newcomer” dalında Silver ödülünü kazandı. 23 Mayıs 2022
Raşel Rakella Asal (ACI’69) Raşel Rakella Asal, çeşitli yayın organlarında çıkan yazılarından derleyerek oluşturduğu “Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak” adlı kitabında, eserleriyle dünyayı tekrar ve tekrar dönüştüren isimleri mercek altına alıyor. 22 Mayıs 2022
Pınar Coşkuner Genç (UAA’89) Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 21 Mayıs 2022
Çitim Dontlu Oğuz (ACI’82) Mezunu olduğu İzmir Amerikan Kolejinde Okul Doktoru olarak görev yapan Çitim Dontlu Oğuz, Connect için kaleme aldığı yazıda, hayatındaki tüm önemli kararlarda ACI’ın etkisi olduğunu belirtiyor. 20 Mayıs 2022
Mezun Kitaplığı 2 Her ne kadar geniş kitleler kendisini çevirdiği kitaplarla tanısa da o aynı zamanda tiyatro eleştirmeni, yazar, eğitmen, gazeteci, sahne ve kostüm tasarımcısı… Üstelik, yaptığı her işte, “İki karpuz bir koltuğa sığmaz” atasözünü boşa düşürecek kadar başarılı. Birçok yabancı yazarın kitaplarının keyifle okunmasında onun katkısı büyük. 19 Mayıs 2022
Sara Pardo İzmir’de doğup büyüyen, kentin bütün kültürel değerlerinin nesilden nesle aktarılabilmesi için çaba sarf eden ve çevresi tarafından “İzmir âşığı” olarak bilinen Sara Pardo, görmek isteyen gözler için bu kentte çok şey olduğuna inanıyor. 18 Mayıs 2022
Kısalar Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 18 Mayıs 2022
Beyza Boyacıoğlu (UAA’05) Akıllı telefonlar için tasarlanan ve kitle fonlaması desteğiyle hayata geçirilen “ZEKIMURENHATTI.COM”UN yaratıcısı Beyza Boyacıoğlu, bu sıra dışı interaktif web belgeselini dijital bir sanat eseri olarak görüyor. 17 Mayıs 2022
SEV Hizmet Plaketi töreni Uzun süredir SEV Yönetim Kurulunda gönüllü olarak çalışan, bazıları yeni dönemde de göreve devam edecek Yönetim Kurulu üyelerine, SEV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Yaltır, yeni SEV Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Erdem, SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol'un katıldığı etkinlikle SEV Hizmet Plaketleri verildi. 12 Mayıs 2022
Nefise Bazoğlu (UAA’67) Dönüyorsa bu dünya hâlâ, eşitsizlikleri, yoksulluğu, yoksunluğu gidermek isteyenlerin çabalarıyla dönüyor. Nefise Bazoğlu da hayatının önemli bölümünü, yerkürenin herkes için daha yaşanılabilir bir yer olması için gayret göstermiş bir isim. 12 Mayıs 2022
Mustafa Doğaç Başkafa (ACI’21) İzmir Amerikan Koleji 1997 mezunlarının 2015’te genç yaşta kaybettikleri sınıf arkadaşları Sadık Emre Çaputçu anısına başlattıkları SEV okullarındaki ilk mezun sınıfı bursunu alan Mustafa Doğaç Başkafa, 2021’de mezun oldu ve İtalya’da, Bologna Üniversitesinde eğitimine devam ediyor. 11 Mayıs 2022
Gözde Bulgurcu (UAA’09) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 10 Mayıs 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. 08 Mayıs 2022
Oya Karabekir (UAA’68) ve Zeynep Karabekir (UAA’01) Zeynep Karabekir, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan annesi Oya Kılıç Karabekir ile birlikte online iç tasarım şirketi Tasarlayolla ile yurt içi ve yurt dışından kendilerine başvuran kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. 07 Mayıs 2022
Mine Dedekoca (UAA’99) Kendini, “uzaktan çalışma kültürü küratörü” olarak tanımlayan, Türkiye’nin ilk uzaktan çalışma uzmanlarından, aynı anda iki girişiminde ve ABD’li bir şirkete uzaktan çalışan Mine Dedekoca ezberinizi bozabilir. Pandemiyle birlikte tüm dünyanın gündemine giren uzaktan ve esnek çalışmanın ana akım olarak iş hayatına hâkim olacağını savunuyor Mine Dedekoca... 06 Mayıs 2022
Esen Bulut (UAA’03) Dünyadaki iş yapış biçimlerindeki değişimi beş yıl önceden görerek yola çıkan Esen Bulut, kurduğu “Rimuut” adlı web servisleri aracılığıyla, serbest profesyonellerin kendi şirketlerini kurmalarına gerek kalmadan faturalama ve tahsilat işlemlerini uluslararası standartlarda kolayca gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor. 05 Mayıs 2022
Esma Akkuş (ACI’97) - Burak Kale (ACI’97) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 05 Mayıs 2022
Cem Uygur Saraydar (TAC’89) Cem Uygur Saraydar, ABD’de General Motors’da Ar-Ge ve inovasyon yöneticisi. Ağa bağlı araçlar, bilgi tabanlı eğlence ve insan makine arayüzü alanlarında çalışıyor. Kablosuz iletişim alanında çok sayıda patenti bulunan Saraydar, ürettiği fikirlerle pozitif fark yaratmayı hayal ettiğini belirtiyor. 04 Mayıs 2022
Hüseyin Diriöz (TAC’73) Bugüne kadar birçok ülkede Türkiye dış politikasının bir temsilcisi olarak büyükelçilik yapan ve bir diplomat olarak uluslararası ilişkilerin hassas noktalarını çok iyi bilen Hüseyin Diriöz, birçok şeyin muğlak olduğu bu döneme ilişkin öngörülerini paylaşıyor. 15 Nisan 2022
A. İlter Turan (TAC’59) Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Siyaset Bilimi Profesörü A. İlter Turan, Covid-19’dan önce var olan uluslararası sorunların pandemi sırasında hızlanarak devam ettiğini, salt koronavirüs salgınından kaynaklanan bir değişiklik gözlemlemediğini belirtiyor. Prof. Turan, geleceğe yönelik bugün yapılan bazı tahminlerin doğru olduğunu söylemenin iddialı olabileceğinin altını çiziyor. 14 Nisan 2022
50. Yılda, Bir Arada Sağlık ve Eğitim Vakfı, kuruluşunun 50’nci yılını renkli bir etkinlikle kutladı. 15 Eylül Cumartesi günü Koç Topluluğu Spor Kulübü’nde gerçekleşen etkinliğe, SEV Kurumları'ndan mezun olanlar, öğrenciler ve velilerle birlikte okulların eğitim ve yönetim kadrosu katıldı. Neşeli bir piknik havasında geçen gecede, her yaş için çeşitli sanatsal etkinlik ve spor karşılaşmalarına yer verildi. 13 Nisan 2022
Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 12 Nisan 2022
130 Yıllık Coşku 130 yıllık coşku 11 Nisan 2022
Hazal Atay (TAC’09) Hazal Atay (TAC’09) 1923’ten günümüze Türkiye siyasetinde kadın 10 Nisan 2022
Anet Gomel (ACI’70) Anet Gomel (ACI’70) Emek verenler ödülü 10 Nisan 2022
Prof. Dr. Aslı Tolun (UAA’67) İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 09 Nisan 2022
Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü Mete Akyol’a (TAC’55) basında imzalı ilk röportajının yayımlandığı 22 Ocak 1955’ten bu güne 60 yıl olması nedeniyle, Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü verildi. 08 Nisan 2022
Efe Çelebi (UAA’99) DentGroup Yönetim Kurulu Başkanı Efe Çelebi, Covid-19 pandemisinin yaşandığı ve insanların kliniklere gitmekten imtina ettiği süreçte, ağız ve diş sorunu yaşayanlar için kurdukları online danışma hattı ile 9 binden fazla hastanın derdine derman oldu. 08 Nisan 2022
Serdar Küçükoğlu (TAC’76) İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Kardiyoloji Enstitüsü; Kardiyoloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, geçmişte veba ve İspanyol gribi gibi salgınların olduğunu, bugün Covid-19’u yaşadığımızı, yarınsa başka salgınların olabileceğini söylüyor... 07 Nisan 2022
Arzu Denizbaşı (UAA’83) Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisini ve alınan önlemleri değerlendiren Marmara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Denizbaşı, “eski günler” tanımının artık geride bırakılması gerektiğini, zira bundan sonra da bu tür salgınların insanlığı etkileyeceğini belirtiyor ve bu nedenle sağlığa daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor. 07 Nisan 2022
Gül Yurtsever Ergör (ACI’81) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD ve Epidemiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Yurtsever Ergör, hastaneler ve doktorlar ne kadar iyi ve donanımlı olursa olsunlar salgını önlemeye yetmeyeceğini, bulaşın önüne geçecek tedbirleri almanın şart olduğunu belirtiyor. 06 Nisan 2022
Enis Habib (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Enis Habib, biyonik bacak alanında yaptığı çalışmalarla milyonlarca insanın yaşadığı bir soruna çözüm getirmeyi amaçlıyor. 05 Nisan 2022
Ece Eden (ACI’83) Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Eden, öğrencilerinden Mehmet Baysal ile birlikte geliştirdiği ve kendi adlarını taşıyan “Eden Baysal Dental Travma İndeksi” ile tüm dünya tarafından kabul edilen ve kullanılan bir çalışma gerçekleştirdi. 04 Nisan 2022
Gönül Özsoy Peker (ACI’69) Society for Neuroscience (SfN) tarafından sinirbilim eğitimine katkılarından dolayı ödüle layık görülen Gönül Ö. Peker, “Bugün bir eğitimci olarak değerlendirdiğimde, bizim zamanımızdaki ACI’ın, sunduğu seçmeli dersler ve farklı kulvarlarla, gerçek anlamda ‘kök hücre’ yetiştiren bir gelişim yuvası olduğu kanısındayım” diyor. 03 Nisan 2022
Milli implant ve milli kemik tozunun yaratıcısı Geliştirdiği diş implant teknolojileri ile Avrupa’nın en büyük implant fabrikalarından birini kurarak Eylül 2016’da faaliyete geçiren Dr. Talat Buğur, önümüzdeki yıl, dünyada sadece sayılı ülkenin üretebildiği kemik grefti’nin de (kemik tozu) Türkiye’de üretimine başlıyor. 02 Nisan 2022
UAA`nın Hayatımda Çok Önemli Bir Rolü Var UAA’nın hayatımda çok önemli bir rolü var 01 Nisan 2022
Ayşe Ülkü Ersin (UAA’57) Ayşe Ülkü Ersin, anlattıklarıyla bizleri 1950’lerin Üsküdar Amerikan Lisesinde kısa bir gezintiye çıkarıyor. Kâh yatılı olmanın kendisinde yarattığı duygulardan söz ediyor, kâh hayatını etkileyen öğretmenlerini anıyor. Kız okulu olduğu için erkek kılığına girerek sahneye çıkması da var değindikleri arasında, çok güzel “Rock’n Roll” yapmaları da. Başlığımıza da taşıdığımız sözleri ise UAA’nın onun hayatındaki yerini çok iyi tanımlıyor. 31 Mart 2022
Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) Kolejden mezun olur olmaz Amerika’da felsefe ve arkeoloji eğitimi alacaktı. Ancak hayat ona farklı bir senaryo hazırlamıştı. Evlendi, eşi büyükelçi ve ressam İsmet Birsel’in yurtdışı görevi nedeniyle arkeoloji eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Dünyayı dolaştı. Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) ile duvarları eşinin resimleriyle dolu Çeşme Dalyanköy’deki yazlık evinde buluştuk, okul anılarını konuştuk. 30 Mart 2022
Ülkü İzmirligil (UAA’59) Tıp doktoru olmak isterken ailesinin telkinleriyle yönünü arkeolojiye çevirmiş Ülkü İzmirligil. Side Antik Kenti başta olmak üzere birçok kazıya katılarak, geçmişin izlerinin bugüne taşınmasında rol oynamış. Şimdi emeklilik günlerinin tadını çıkarıyor ve yoğun temposu nedeniyle ötelemek zorunda kaldığı yurt içi gezilerini gerçekleştiriyor (pandemiden önce). UAA’ya başladığı ilk günler ve oradaki öğretmenler ise dün mezun olmuşçasına hafızasındaki tazeliğini koruyor ve okulun kendisine disiplinli olma, şartlara uyum sağlama, mücadele etme gibi birçok değer kazandırdığını söylüyor. 28 Mart 2022
Güngör Orhon Pura (ACI’47) İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 26 Mart 2022
Sezer Birsel Birkan (ACI’55) İzmir Amerikan Kolejinden 1955 yılında mezun olan Sezer Birsel Birkan, hukuk tahsilinin ardından mesleğini bir süre yaptıktan sonra İngilizce öğretmeni olarak çalışmış. Kendi köklü ve renkli aile hikâyesini kaleme aldığı “Üç Evlerin Öyküsü” kitabının da yazarı olan Birkan’dan tadına doyum olmayacak Kolej anılarını dinledik. 25 Mart 2022
Neşe Yörük Kınay (UAA’62) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Nazlı Nalbantoğlu, Connect okurları için, okuldaşı olan ve “abla” diye hitap ettiği Neşe Yörük Kınay ile sıcacık ve samimi bir söyleşi yaptı. Kınay, kendisiyle yapılan bu söyleşide, hem Üsküdar Amerikan’ın o yıllardaki görünümünü hem de UAA’lı olmanın kendisine sağladığı avantajları anlatıyor. 24 Mart 2022
Ayşe Mayda (ACI’37) Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, 104 yaşına rağmen berrak hafızasıyla bizlerle kolej anılarını paylaşıyor. Yaşam enerjisini ise eski fotoğraflardan ve güne, yapılacak işler listesiyle başlamaktan alıyor. 23 Mart 2022
Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Okul, hayata uyumlu yetiştiriyor… 22 Mart 2022
Seçkin Selvi (UAA’57) Dile kolay, tam 168 kitabın dilimize kazandırılmasında onun emeği var. “168 kitap okuyana aydın diyorlar bu memlekette,” diyor Seçkin Selvi, biraz müstehzi bir şekilde. Edebiyat çevirilerinin niteliğini belirleyen temel unsurunsa, çevirmenin yazar kumaşına sahip olup olmamasından kaynaklandığını söylüyor. 21 Mart 2022
Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Beyaz önlük tutkusu Emel Akaltın, Türkiye’nin ilk kadın jinekologlarından… Buluşma’ya başta Miss. Martin olmak üzere efsanevi öğretmenlerini, Üsküdar Amerikan’ı, Ankara Tıp Fakültesi’ni ve kadın doğum uzmanı olmasının hikâyesini anlattı. 20 Mart 2022
Turhan Uygur(TAC’45) TURHAN UYGUR (TAC’45) TAC’nin çınarı, Atatürk’ün büyük hayranı, Türk tarımının öncülerindendi... 19 Mart 2022
Aylin Başakın (ACI’83) İzmir Amerikan Koleji (ACI) Yetişenler Derneği’nin yeni başkanı Aylin Başakın, 2020 yılı itibarıyla bayrağı, dernekte omuz omuza çalıştığı Sevin Oran’dan devralarak göreve başladı. Yetişenler Derneği’nde yıllardır gönüllü olarak görev alan Başakın, önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalar hakkında Connect’in sorularını yanıtladı… 18 Mart 2022
Saadet Timur Üsküdar Amerikan Lisesinde uzun yıllar Türkçe ve Edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Saadet Timur, ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen (1985) unutulmayan isimlerden biri. Öğrencilerinden Ayşegül Günkut Yüksel, sevgili öğretmeni Saadet Timur'u anlatıyor. 17 Mart 2022
Mehmet Özel (TAC’90) Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneğinin yeni başkanı seçilen Mehmet Özel, okulunun kendisi için anlamının büyük olduğunu, TAC’lileri ise ikinci ailesi olarak gördüğünü söylüyor ve TAC’ye hizmet etmekten duyduğu mutluluğu bizlerle paylaşıyor. 16 Mart 2022
Defne Pektaşdan Ersözlü (ACI’91) Yeni bir dünya oluşurken, hayatta bir çocuğa verebileceğiniz en büyük zenginlik geleneksel olan, güçlü bağlar ve güzel arkadaşlıklarla dolu bir eğitim. Üç nesil boyunca bunun paylaşılması ise paha biçilmez... 16 Mart 2022
Berna Altan Yüzbaş (UAA’93) Anneannesinden, annesinden ve kendisinden sonra kızı da Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Berna Altan Yüzbaş, UAA’daki geleneğin nesiller arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak mezunlarının ortak bir dil, üslup ve bakış açısıyla dünyaya bakmalarına aracılık ettiğine dikkat çekiyor. 15 Mart 2022
Begüm Üçer Dilmen (ACI’77) İzmir Amerikan Kolejinden mezun olduktan ve yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra profesyonel hayata atılan, orada edindiği tecrübeyi Sağlık ve Eğitim Vakfına taşıyan Begüm Üçer Dilmen, tüm mezunların gerek SEV’e, gerekse okullara katkı sunabileceğini söylüyor. 14 Mart 2022
Didem Kaper (ACI’91) Annesi, anneannesi ve kendisi gibi kızı da İzmir Amerikan Koleji’ne giden Didem Karer, okulun kendileri için taşıdığı önemi Connect okurları için kaleme aldı. 12 Mart 2022
Sevin Oran (ACI’56) İzmir Amerikan Koleji Yetişenler Derneği’nde 45 yıldır görev alan ve 17 yıldır da Başkanlık görevini yürüten Sevin Oran’a dernek yönetimi tarafından Onursal Başkanlık unvanı verildi. 10 Mart 2022
Atamalar MEHMET T. NANE (TAC’84) Dünya havacılığında bir ilk... Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Haziran 2022 itibarıyla göreve başlamak üzere Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. IATA’nın 77. Yıllık Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Nane, Birliğin ilk Türk başkanı olarak görevi bir yıl boyunca yürütecek. 28 Şubat 2022
Pelin Ekinci Kaya (Uaa’93) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından Bilkent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünde eğitim gören Pelin Ekinci Kaya, diplomat olmayı arzularken sinemanın cazibesine kapılıp, kendine bambaşka meslek seçen bir isim. 26 Şubat 2022
Sinem Sandıkçı Gökçen (TAC’96) Sinem Sandıkçı Gökçen, L’Oréal Türkiye’nin Ülke Genel Müdürü olarak atandı. Tarsus Amerikan Kolejnin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Gökçen, 2000 yılından bu yana L’Oréal Türkiye’nin çeşitli departmanlarında farklı görevler üstlendi. 25 Şubat 2022
Mehmet Buldurgan (TAC’69 Ortaokul) Girişimci ekosistemi Türkiye’nin geleceğini belirleyebilir Yıllarca Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan Mehmet Buldurgan, Melek Yatırımcılık konusunda lisans alan ilk sekiz kişiden biri. Ortaklarıyla birlikte kurduğu ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı ile başta gençlerİN YAPTIKLARI olmak üzere, birçok girişime maddi destek verip, tecrübe aktarımında bulunarak hayallerini gerçek kılmasını sağlıyor.... 24 Şubat 2022
Arın Özkula (UAA’02) - Enis Hulli (ACI’09) Beşinci yılda 5 çarpan hedefine ulaştılar Start-up’lara destek veren, girişimcileri yatırımcılarla buluşturan Arın Özkula ve Enis Hulli, bugüne kadar beş yatırım yaptıklarını, yıl sonuna kadar bu sayıyı sekize çıkarmayı planladıklarını belirterek, 500 Istanbul’un ilk fonunun dolar bazında yıllık yüzde 46 net geri dönüşle, henüz 5’inci yılında 5 çarpan hedefine ulaştığını söylüyor. 24 Şubat 2022
Gizem Moral Kunter (ACI’93) Bir işi bir kişi yapabiliyorsa, herkes yapabilir! 22 yıllık kurumsal iş tecrübesini yeni bir alan olarak değerlendirdiği girişimciliğe taşıyan Gizem Moral, bir hayalin gerçek kılınmasında en büyük engelin kişinin kendisi olduğuna vurgu yaparak, kendine ve gençlere sık sık şu cümleyi tekrarladığını söylüyor: “Başarısız olmadan denedim diyemezsiniz, denemeden de başarılı olmanızın imkânı yok.” 23 Şubat 2022
Özüm İlter Demirci (ACI’99) Ege Genç İş İnsanları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren EGİAD Melekleri Yatırım Ağı aracılığıyla girişimcilere destek veren Özüm İlter Demirci, İzmir Amerikan Kolejindeki çeşitli kulüplerin gençler için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayarak, “Yola erken koyulmak, girişimci ruh taşıyan tüm bireylerin elindeki en büyük koz olacaktır” diyor. 22 Şubat 2022
Sadık Gençoğlan (Tac’03) TAC’den 2003 yılında mezun olan Sadık Gençoğlu, üniversite eğitimine önce Université Paris-Sorbonne’da başladı. 21 Şubat 2022
Türker Oğuz (TAC’91) Girişimcilik sonrası “profesyonel yatırımcı” olmaya karar verip bu işe büyük bir ciddiyetle yaklaşarak 2014 yılında Venture ScIence firmasını kuran ve yedi yıllık zaman zarfında, 30 civarında yatırım yapan Türker Oğuz, sadece kâra değil, dünyaya ve insanlığa fayda sağlayacak alanlara odaklandıklarını söylüyor. 21 Şubat 2022
Namık Kural (TAC’76) Kendisi gibi yatırımcılarla bir araya gelerek TRAngels’ı kuran ve melek yatırımcı ağı oluşturan Namık Kural, bu alana yönelme nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Hayatınıza o kadar güzel şeyler katılıyor ki, hiç bilmediğiniz konularda, birinci elden pırlanta gibi beyinlerden çıkan fikirleri dinliyorsunuz.” 20 Şubat 2022
Sırma Süren (UAA’02) Sırma Süren (UAA’02), geride bıraktığımız yılın Haziran ayında “Head of Communications” pozisyonuyla Google Türkiye ofisine transfer oldu. 19 Şubat 2022
Meryem Birsöz (TAC’03) Evcil hayvanlar ve onların sahipleri için Moshiqa markasını yaratan Meryem Birsöz (TAC’03), Warner Bros. Studios tarafından üretilen Wonder Woman 1984 filmi için lüks moda ortağı seçildi. 18 Şubat 2022
Aslı Altınışık (UAA’12) Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nda Proje Uzmanı olan Aslı Altınışık, hazırladıkları “Covid-19 Salgınının Türkiye’de Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına Etkisi Anketi” sonuçlarını değerlendirdi. 17 Şubat 2022
A. Murat Kavrar (TAC’92) DHL Freight Türkiye Genel Müdürü A. Murat Kavrar, Covid-19 salgını sırasında önemi bir kez daha gözler önüne serilen lojistik sektörünü Connect okurları için değerlendirdi. 16 Şubat 2022
Özlem Salur (UAA’81) Getir İnsan Departmanı Direktörü Özlem Salur, salgın döneminde alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini, bu süreçte ticari kaygılardan ziyade insanlara fayda sağlayabilme sorumluluğuyla adım attıklarını belirtiyor. 15 Şubat 2022
Efe Kart (TAC’13) Pandemiyle tüm dünyanın, Türkiye’de de Hayat Eve Sığar aplikasyonuyla birçoğumuzun tanıştığı Temas Takip Uygulamalarını, bugünlerde kamu, belediyeler ve özel şirketlere sunmaya başlayan Geodo Teknoloji’nin ortaklarından Efe Kart’a soruyoruz. 14 Şubat 2022
Kaan Bilecik (UAA’09) Kaan Bilecik, geçen yılın Temmuz ayında, İndeks Bilgisayar'ın Satış ve İş Geliştirme Direktörü oldu. 13 Şubat 2022
Cahit Erdoğan (TAC’92) Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, pandemi sürecinde aldıkları önlemleri, yeni normallerle birlikte gerçekleştirdiklerini ve dijital bankacılığın önemini değerlendirdi. 12 Şubat 2022
Kerem Macit (TAC’05) / Hande Macit (TAC’10) Kerem ve Hande Macit, günümüzde birçok gencin hayalini gerçekleştiren iki kardeş. Luwia markası altında ürettikleri el yapımı yoğurdu, Hollandalıların damak zevkine sunan Macit kardeşler, kaybolmuş bir tadı ve zanaatı geri getirmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar. 11 Şubat 2022
Refik Kutluer (TAC’74) Birkaç yıl önce Tarsus’ta küçük bir evde olağan dışı güvenlik önlemleriyle bir yıl kadar süren kazılardan sonra hâlen hiçbir açıklama yapılmaması olayın gizemini korurken, konu üzerine 2000 yılı aşan tarihî bir perspektiften adeta dedektiflik öyküsü kaleme alan Refik Kutluer’in AncIent OrIgIns dergisinde yayınlanan ve kısa sürede en çok okunanlar arasına giren makalesi Dan Brown romanlarını aratmıyor. 06 Şubat 2022
Nilgün Arıt (UAA’67) Uzun yıllar ilaç sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra Maya kültürüne gönül veren, bu kültürle ilgili kitaplar çevirip yazan, geçirdiği inisiyasyonların ardından “kırmızı kemer” ile Maya Şamanı olan Nilgün Arıt, günümüz insanının bu kadim bilgeliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna inanıyor. 05 Şubat 2022
Mezun Kitaplığı Amerikan kolejlerinden farklı dönemlerde mezun olanlar, bilgi birikimlerini, tecrübelerini, hayal güçlerinde canlandırdıklarını yazarak paylaşmaya devam ediyorlar. geride bıraktığımız aylar içinde mezunlarımızın okurlarla buluşturduğu kitapları bir araya getirdik. 04 Şubat 2022
Mehmet Gür (TAO’66 / TAC’69) Bundan iki yıl önce (2019) çıkardığı otobiyografi kitabı “Yol”dan ilham alarak söz yazarlığına başlayan Mehmet Gür, içinde 12 şarkının bulunduğu bir albüm çıkardı: “The Path”. Albümün tanıtımının yapıldığı www.thepathalbum.com sitesinde bir yazı kaleme alan Gür, Yol kitabındaki kişilerden, olaylardan ve yerlerden etkilenerek söz yazarlığına başladığını belirterek, şunları söylüyor: “Şarkı yapmak, hiç şüphesiz müzik bilgisi ve şarkı sözü yazma becerisi gerektirir. 04 Şubat 2022
Lisya Konfino Tavaşi (UAA’99) Seza Ünal Özeren (ACI’01) Lisya Konfino Tavaşi ve Seza Ünal Özeren, eğitimlerini farklı illerde ve ülkelerde tamamlamış, kariyerlerini de farklı alanlarda yapmış iki kadın. Onları bir araya getiren temel unsur ise sanata olan tutkuları ve hayata aynı köklü değerlerin ışığında bakmaları. 03 Şubat 2022
Gamze Olgun (TAC’88) Akademide aldığı ressamlık eğitiminin çok farklı bir alanda da değerlendirilebileceğini düşünerek rengârenk pastalar ve kurabiyeler yapan Gamze Olgun, açtığı Youtube kanalıyla “pastacılık sanatının” inceliklerini takipçileriyle paylaşıyor. 01 Şubat 2022
Elvan Özkavruk Adanır (ACI’85) Kahvenin birçok coğrafyadan farklı olarak bu topraklarda kültürel bir unsur olduğu muhakkak. evlilik arifesinde neredeyse başrol üstlenecek kadar değer verilen, derin soHbetlere eşlik eden kahve, bu kez de ACI mezunu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Elvan Özkavruk Adanır’ın çalışmalarıyla sanatsal bir obje olarak karşımıza çıkıyor. 31 Ocak 2022
Ali Kabaş (TAC’76) Özgürlük ve tutku. İki kuvvetli duygu. Sevgili Ali Kabaş bu duyguları sanatına yansıtıyor. Uçarak fotoğraflayan Kabaş, GAIN TV ile birlikte “Uçan Dedektif” serisini yarattı. “Kısa Sorular, Kısa Cevaplar” köşemizde kendisine bu çalışmasını ve yaptıklarının insanların doğayla ilgili bilinçlenmesindeki etkisini konuştuk. 30 Ocak 2022
Gülin Üstün (ACI’86) Kariyerine önce reklamcılıkla başlayan, ardından film yapımcılığına yönelen Gülin Üstün, İstanbul Kültür Sanat Vakfının çatısı altında düzenlenen Köprüde Buluşmalar etkinliğinin gerçekleşmesine sağladığı katkı nedeniyle Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivalinde Başarı Ödülü aldı. 29 Ocak 2022
Elif Yonat Toğay (UAA’87) Çocuklar için bilimi, doğayı, hayvanları ve dostluğu konu alan eserler üreten Elif Yonat Toğay, minik okurlarına bu kez de “En Havalı Kaka Benimki” ve “Dodi Dişdostu” adlı kitaplarla sesleniyor. 26 Ocak 2022
Zümrüt Bozkurt (UAA’99) Turizm sektöründe yurt içinde ve yurt dışında çalıştıktan sonra içinde var olan sanata yönelen Zümrüt Bozkurt, kardeşiyle birlikte oluşturduğu BozMural markasıyla, iç mekânların duvarlarını renklendiriyor. 25 Ocak 2022
Fırat Yücel (ACI’97) İFSAK’ın 2020 Yılı Sinema Ödülü, Altyazı sinema dergisine verildi... Derginin hayat bulup 20 yıldır bağımsız olarak yoluna devam etmesini sağlayanlar arasında 1997 mezunu iki ACI’lı, Fırat Yücel ve Enis Köstepen de var. Kazanılan ödül nedeniyle sorularımızı yönelttiğimiz Yücel, Altyazı’nın bunca yıl ayakta kalmasının en önemli sebebinin kolektif üretimle oluşturulması olduğunu belirtiyor. 24 Ocak 2022
Halim Ercan (ACI’99) Oyuncu Halim Ercan, pandemi nedeniyle kültür ve sanat camiasının yaşadığı sorunlara bir nebze olsun derman olabilmek amacıyla Sahneport’u hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk dijital kültür sanat merkezi olan bu platform, tiyatrodan konsere, sinema filmlerinden sergilere kadar birçok etkinliği sanal ortama taşıyor. 23 Ocak 2022
UAA’64’lü olmak… Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olmalarının üzerinden yarım yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen birbirlerinden kopmayan ’64 sınıfı, hem okul ruhunu yaşatıyor hem de toplumsal sorumluluk projeleri üretiyorlar. 06 Ocak 2022
Serhan Antalyalı (TAC’83) Dr. Serhan Antalyalı, Rotary Kulübü’nde önemli görevler üstlenmeyi sürdürüyor. 2020-2021 yıllarında Rotary 2430’un Bölge Federasyon Başkanlığı’nı yapacak olan Antalyalı, birçok mezunun gerek iş, gerekse sosyal hayatta başarılı olmasını TAC’de aldıkları eğitime bağlıyor. 05 Ocak 2022
McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak 03 Ocak 2022
ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs 02 Ocak 2022
Gelenekten Geleceğe Bağış programlarımız desteklerinizle büyüyor İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 01 Ocak 2022
SEV 50. Yıl Bursu SEV 50. Yıl Bursu 50 yıl için 50 hayata dokunmak 31 Aralık 2021
Diana Deniz Noonan (ACI’78) Diana Deniz Noonan (ACI’78) Çocukları yarınlara hazırlayan 78’liler 29 Aralık 2021
SEV’den Minnettarlık İfadesi Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. Koronavirüs sürecinde gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışmaya devam eden sağlık çalışanları ile çocuklarına teşekkür etmek ve moral vermek amacıyla 10 bin kitap armağan etti. 27 Aralık 2021
Gelenekten Geleceğe Destek 26 Aralık 2021
Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Hastalarına duyurulur 23 Aralık 2021
MEZUN SINIFI BURSLARI Mezunlarımızın dönem arkadaşlarıyla bir araya gelerek oluşturdukları Mezun Sınıfı Bursları, 2019 yılında ciddi bir artış gösterdi. Dokuz yeni sınıf bursuyla mezunlar, Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 2019-20 eğitim ve öğretim yılında 47.4 milyon liraya ulaşan toplam burs tutarındaki ağırlıklarını hissettirmeye başladılar. 09 Aralık 2021
x
Sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi. Tamam