İzmir Amerikan Koleji (ACI) Yetişenler Derneği’nin yeni başkanı Aylin Başakın, 2020 yılı itibarıyla bayrağı, dernekte omuz omuza çalıştığı Sevin Oran’dan devralarak göreve başladı. Yetişenler Derneği’nde yıllardır gönüllü olarak görev alan Başakın, önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalar hakkında Connect’in sorularını yanıtladı…
İzmir Amerikan Koleji Yetişenler Derneği’nde 45 sene çalışan Sevin Oran (ACI’56), geçen yıl başkanlık görevini bıraktı. Yönetim Kurulu yeni başkanları olarak, Yetişenler Derneği’ne yıllardır emek veren bir ismi, Aylin Başakın’ı seçti. Çeyrek yüzyıldır dernekte çeşitli görevler alan Başakın, gerek mezunların okulla bağlarını güçlü tutmaya, gerekse daha fazla gencin okulun imkânlarından yararlanabilmesini sağlayacak çalışmalara imza atmaya devam edeceklerinin altını çiziyor. Yeni göreviyle birlikte sorumluluklarının arttığını da söyleyen Başakın, İstanbul’da yaşayan mezunlarla çok daha fazla bir araya gelmeyi ve onları da kapsayan farklı projeleri hayata geçirmeyi amaçlıyor.
ACI ile ilk nasıl tanıştınız? Ailenizde başka mezunlar var mıydı?
İlkokuldan mezun olduğum yıllarda İzmir’de sınavla girilen üç okul vardı. Anadolu Lisesi, sadece erkeklerin okuduğu Saint Joseph Koleji ve yalnızca kızların okuduğu İzmir Amerikan Kız Koleji. Bir aile dostumuzun kızı ACI’da okuyordu. Onun etkisi ve ailemin teşvikiyle ACI’a girmek ilk hedefim oldu. Benden sonra da yeğenim, İzmir SEV Anaokulu’nda başladığı eğitimini 2011 yılında İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olarak tamamladı. Bugün bana kazandırdıkları için ACI’a ve destekleri için aileme çok teşekkür ediyorum.
Geriye baktığınızda ACI’daki günlerinizden neleri hatırlıyorsunuz? Öğretmenleriniz, arkadaşlarınız, ACI’da o yıllar nasıl bir hava vardı?
On bir yaşında başladığım ACI’da şimdiki arkadaşlıklarımın temeli atıldı. Arkadaşlıktan öte, kardeş gibi büyüdük. Hayatımda onların yeri ve değeri her zaman başka oldu ve olacak. O yıllarda Türkçe ve sosyal bilimler haricindeki tüm derslerimize yabancı öğretmenler girerdi. Resim, müzik, beden eğitimi öğretmenlerimiz de yabancıydı. Home-ec dersimiz vardı. Dikiş, nakış, yemek, masa düzeni, hatta bebek bezi bağlamayı bile bu derste öğrendik. Sosyal kulüplerle bizlere, başkaları için de bir şeyler yapmamız gerektiği bilinci aşılandı. Bizi sorumluluk sahibi, sosyal, kültürlü, yardımsever ve yeniliklere açık bireyler olarak hayata hazırladılar. Çağdaş değerlerle, özgüvenli bireyler olarak yetiştik. Fikirlerimizi özgürce söylemeyi, sormayı, sorgulamayı, hakkımızı savunmayı öğrendik.
Mezun olduktan sonra neler yaptınız?
ACI’dan mezun olduktan sonra 9 Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam ettim. Bir süre özel şirketlerde çalıştım. Daha sonra kendi işimizde, eşimle birlikte çalışmayı sürdürdüm.
Dernekte çalışmaya ne zaman ve nasıl başladınız?
Yetişenler Derneği’nin mezuniyetimizin 10. yılı için düzenlediği Reunion’da, ACI ile yollarımız yeniden kesişti. Kısa bir süre sonra dernekte çalışmaya başladım ve bir yıl sonra da sekreterlik görevini üstlendim. Uzun yıllar bu görevi sürdürdüm. Yönetim Kurulu’nda 25 yıldır görev alıyorum. Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımın oybirliğiyle beni başkanlık görevine seçmeleri, benim için büyük bir onurdur. Bu kadar büyük ve köklü bir topluluğu temsil etmek, hele ki uzun yıllar bu görevi başarılı ve özverili bir şekilde yürüten Sevin Oran’dan bayrağı devralmak hiç kolay değil. Yıllardır Sevin Teyze ile birlikte çalışıyoruz. Bundan sonra da onursal üyemiz olarak desteğiyle yanımızda olacağını bilmek, bana güç veriyor.
Başkanlık görevine gelmeniz size neler hissettiriyor? Yeni göreviniz neleri kapsıyor?
Yetişenler Derneği’nin amacı; öncelikle mezunlar arasında güçlü bağlar kurmak, onları aynı çatı altında toplamak ve okulla bağlarının kopmamasını sağlamaktır. Genç mezunlarımız, üniversite hayatlarından sonra işe başlama ve aile kurma telaşı içinde okuldan bir süre uzak kalabiliyor. Bizim görevimiz, onların aidiyet duygusunu güçlendirerek, okulla bağlarını yeniden pekiştirmektir. Derneğimiz içinde bizlerle koordineli çalışan bir Gençlik Kurulu var. Gençlerin fikirlerinden ve enerjilerinden güç alıyoruz. Bu sayede genç mezunlarımıza daha hızlı ve verimli şekilde ulaşacağımıza inanıyoruz.
Önümüzdeki dönemde hangi alanlarda ne tür faaliyetler planlıyorsunuz?
Son yıllarda SEV okulları mezun dernekleri olarak ortak projeler üretiyoruz. Aynı misyona sahip okullar olarak, network’ü genişletmek tüm mezunlara yarar sağlayacaktır. Diğer bir amacımızsa kısıtlı imkânlara sahip, başarılı çocukların ACI’da okuyabilmelerini sağlamak için maddi kaynak yaratmaktır. Derneğimizde gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerin geliri ve kişisel bağışlar, bu burs fonunda toplanır. Son yıllarda artan sınıf bursları da birçok öğrenciye destek oluyor. Şu anda burs vererek, öğrencilerimizin yolunu aydınlatan 21 sınıfımız var. Önümüzdeki dönemde İstanbul’da, derneğimizle koordineli çalışacak bir komite kurmayı amaçlıyorum. İstanbul’daki mezunlarımızı bir araya toplayacak bir oluşumun gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda İstanbul’daki mezunlarımızın da desteklerini rica ediyorum. Geleneksel Homecoming, Helva Günü ve tabii ki Cumhuriyet Gecesi etkinliklerimiz, Gençlik Kurulumuzun da katkılarıyla devam edecek.
Hayatınızda ACI’ın her zaman yer aldığını görüyoruz. Okulunuzun size neler kazandırdığını düşünüyorsunuz?
ACI’ın hayatımdaki yeri, yeni yüklendiğim bu görevle daha da büyüdü. Okulumuza ve burada eğitim alan çocuklara destek olmak için mezunlarımıza liderlik etmek büyük bir sorumluluk. Arkadaşlarım ve ben “Enter to learn depart to serve” mottosuyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.