Babaları Rasim Bozbey’in dil bilmeye verdiği önem nedeniyle çocuklarını Talas Amerikan Okuluna, oradan da Tarsus Amerikan Kolejine kaydettirmesiyle başlayan bir kültürün nesiller boyu nasıl devam ettiğini anlatan Faruk Bozbey, bu okullarda aldıkları eğitimin kendilerine, ailelerine, yaşadıkları bölgeye ve dolayısıyla bu ülkeye kazandırdıklarının altını çiziyor.
1930’lu yıllarda Silifke’den Kıbrıs, Beyrut ve Pire (Atina) gibi yabancı ülke şehirlerine ürün gönderen veya bazı iş insanlarıyla yakın ticari ilişki içerisinde olan babamız Rasim Bozbey’in yaşadığı yabancı dil eksikliğinin de tesiriyle olacak, Bozbey Ailesi’nin eğitim anlayışı bizleri Talas Amerikan Okuluna (Talas American School of Boys) göndermekle başladı.
68 yıl önce ağabeyim Ünlü Bozbey’in, 1954 yılında Talas Amerikan Okulunda başlayan kolej serüveni, 1957 yılında onun son sınıf olduğu dönemde, benim de Talas’ın hazırlık sınıfına başlamam ve ağabeyimin 1958 yılında mezuniyetiyle sürdü. Halen SEV Mütevelli Heyeti Üyesi olan kardeşim Tarık Bozbey de 1960 yılında Talas Amerikan Okuluna girdi. Benim TAO’61 mezunu olmamla birlikte, ailemizde Talas nesli devam etti. Her üçümüz de Talas’tan sonra Tarsus Amerikan Kolejinde eğitime devam ettik. Sırasıyla Ünlü Bozbey TAC’61, ben Faruk Bozbey TAC’64 ve kardeşim Tarık Bozbey de TAC’68 mezunu olduk.
Ailede çocuklarımızın da Tarsus Amerikan Kolejinde okuması fikrinin devamıyla önce ağabeyim Ulvi Bozbey’in oğlu Durul Bozbey (TAC’89), ardından kızım Aslı Bozbey (TAC’92), oğlum Kerem Bozbey (TAC’96), kardeşim Tarık Bozbey’in oğlu Emir Bozbey (TAC’99) ve Ali Bozbey ağabeyimin torunu Nuran Sabah (Tarsus SEV’10) mezun olarak, TAC’de ve Tarsus SEV okullarında eğitim aldılar ve böylece aile geleneğini uzun yıllar sürdürdüler. Ne mutlu bizlere ki, TAC kültürüyle hayata hazırlandık ve hepimiz yurtsever, çağdaş, Atatürkçü ve uluslararası alanda kültürlü bireyler olduk.
Başarılarla dolu yaşamlar
Ağabeyim Ünlü Bozbey, üniversite eğitimini Türkiye için tarihi önemi olan İsviçre’nin Lozan kentinde Siyasal Bilgiler Fakültesinde (Science Politique) aldı ve başarıyla tamamladı. Mükemmel derecede İngilizce, Fransızca ve orta derecede İtalyanca dillerine vakıf oldu. Türkiye’ye dönerek Mersin’de Anadolu Cam Sanayi, Adana’da Özgür Atermit AŞ ve Lee Cooper gibi önemli ticari işletmelerde üst düzey yönetici olarak başarılı işler yaptı; ülkesine ve Çukurova Bölgesi'ne başarıyla hizmet etti. Maalesef 2010 yılında 69 yaşında iken hayata veda etti.
Bense TAC’den mezun olduğum 1964 yılında, ilk olarak uygulanmaya başlayan Üniversite Seçme Sınavını (ÜSS) yüksek bir puanla kazanarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine, yani Mülkiye'ye girdim. 1968 yılında mezun olduktan sonra ticaret hayatına başladım. O yıllarda Türkiye’de üretime başlayan Renault otomobillerinin ilk bayilerinden biri oldum. Ticari hayatın içinde iken, Türkiye Otomobil Yetkili Satıcıları Derneğinin (OYDER) kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve Renault Güney-Güneydoğu Yetkili Satıcıları Bölge Başkanlığı görevlerinde bulundum. İskenderun merkez olmak üzere, Hatay Bölgesi Yetkili Satıcısı olduğum dönemde, Türkiye genelinde en çok satış sıralamasında altıncılık ödülü aldım. Yurt içinde çeşitli yatırımların yanında, yurt dışında 50 bin dekar arazide modern tarım üretimine dönük, entegre tarım ve sanayi yatırımları yaptım, ülkeme hizmet ettim.
Kardeşim M. Tarık Bozbey ise TAC’den mezuniyetinin ardından, üniversite giriş sınavını başarı ile geçerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İdari İlimler Fakültesine girdi. Üniversitenin ardından iş hayatına başladı. Sabancı Holding’e bağlı Dupont Polyester Sanayi gibi önemli kuruluşlarda yöneticilik yaptıktan sonra kendi işini kurdu. Adana’da sahibi olduğu tekstil işletmesiyle “en çok iplik ihracatı yapan ticari firma” ödülünü aldı. Başarıları üzerine seçildiği Akdeniz İhracatçıları Birliğinde (AKİB) her dönem, üst üste oybirliği ile seçilerek 25 yıl süreyle AKİB-Konfeksiyon İhracatçıları Başkanlığı yaptı. AKİB Afrika Masası Başkanı olarak 2010-2016 yıllarında Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da 6 yıl görevde bulundu, Türk yatırımcılara doğru hedef ve yol kılavuzluğu yaptı. Bunun yanı sıra, Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) ile müzakere-planlama görüşmelerinde, Türk İhracatçıları Komisyon Başkanlığı ve sözcülük görevlerinde bulundu. Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlık komisyonu başkanlığı, 1999-2002 döneminde 50 bin üyeli Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1989 yılından beri de Sağlık ve Eğitim Vakfında (SEV) Mütevelli Heyet Üyeliği yapıyor.
Okul ruhunu hâlâ taşıyorlar
Kızım Aslı Ogün Bozbey Akalın, 1992 yılında TAC’den mezun olduktan sonra girdiği Boğaziçi Üniversitesinden başarı ile mezun oldu. İngilizce ve Almanca bilmektedir. 2000-2002 yıllarında Tarsus Amerikan Koleji ve Tarsus SEV İlköğretim Okulunda psikolojik danışman olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye’de çeşitli uluslararası mesleki kurs ve seminerlere katıldı ve mesleğini geliştirdi. Hâlen, eşi ve iki çocuğu ile ABD’de yaşıyor.
Oğlum M. Kerem Bozbey ise 1996 yılında TAC’den mezun olduktan sonra girdiği üniversite giriş sınavında çok başarılı olarak, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesinde tam burslu eğitim hakkı kazandı. Dört yıllık üniversite eğitimini üç buçuk yılda tamamlayarak mezun oldu. ABD’de George Washington Üniversitesinde MBA eğitimi aldı. Türkiye’de özel sektörde otomotiv firmalarında bölge müdürü ve kurucu şube müdürü olarak yöneticilik görevlerinde bulundu. Çok iyi derecede İngilizce, Sırpça ve orta derecede Rusça biliyor. Hâlen yurt dışında sahibi olduğu uluslararası danışmanlık firmasında çalışıyor.
Ulvi ağabeyimin oğlu Durul Bozbey, 1989 yılında TAC’den mezun olduktan sonra eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesinde devam etti. Başarılı bir eğitim hayatından sonra, Adana’da SASA Polyester Sanayi AŞ gibi önemli bir sanayi kuruluşunda yöneticilik yaptı. Hâlen, Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim faaliyeti yapan SASA-DUPONT Sentetik Elyaf Sanayi Şirketinin Müdürü olarak görev yapıyor, ailesi ve çocuklarıyla birlikte ABD’de yaşıyor.
Kardeşim M. Tarık Bozbey’in oğlu Emir Bozbey ise Tarsus Amerikan Kolejinden 1999’da mezun olduktan sonra yüksek öğrenimini ABD’de tamamladı. Çok iyi derecede İngilizce ve İtalyanca biliyor. İtalya’da Roma Dilit lisan okulundaki bir yıllık eğitimden sonra özel sektörde görev aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) İtalya Masası Şefi ve Ekonomi Bakanlığında bakan danışmanlığı görevlerinde bulundu.
Ali ağabeyimin torunu olan Nuran Sabah, 2010 yılında Özel Tarsus SEV İlköğretim Okulunu bitirdikten sonra, Leysin American College ve The American School in Switzerland mezunu oldu. Takiben, City University of London’da temel programı tamamladı ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde dört yıllık Sanat ve Kültür Yönetimi eğitimi aldı, 2020 yılında mezun oldu. Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor. Hâlen, özel olarak “Profesyonel Seramik” çalışmaları yapıyor.
Aile üyelerimizin Talas Amerikan Okulunun taş binalarında kışın sobanın yanmadığı buz gibi yatakhanesinde başlayıp, Tarsus Amerikan Kolejinde devam eden, ülkesine hizmet etmeye, dünyanın birçok ülkesinde dünya vatandaşları olarak yaşamaya uzanan öykülerinden kısa bir kesit sunmak istedim. Talas Amerikan Ortaokulu ve Tarsus Amerikan Kolejinin bizlere verdiği çağdaş ve araştırmacı eğitim, özgür birey serbestisi hepimizin hayatında bizlere özgüven verdi, rehber ve yardımcı oldu ve olmaya devam edecek…