Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneğinin yeni başkanı seçilen Mehmet Özel, okulunun kendisi için anlamının büyük olduğunu, TAC’lileri ise ikinci ailesi olarak gördüğünü söylüyor ve TAC’ye hizmet etmekten duyduğu mutluluğu bizlerle paylaşıyor.
Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneğinin başkanlık bayrağını Ramazan Dinçer’den (TAC’83) devralan Mehmet Özel, en önemli görevlerinin, geleneği geleceğe taşımak olduğunu söylüyor. Mezun Derneği ile ilişkinin TAC’nin kapısından adım atıldığı andan itibaren başladığına dikkat çeken Özel, “Okulunun mezunu, mezununun derneği” mottosunun tüm mezunlar tarafından benimsendiğini, mezunların binbir emek ve özveriyle hazırlanan aktivitelere daha yüksek sayıyla katılmalarının son derece önemli olduğunu belirtiyor.
Mehmet Bey, TAC’den sonraki eğitiminiz ve kariyeriniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle tüm SEV Ailesine sevgi ve saygılarımı sunmak isterim. 1990 yılında Tarsus Amerikan Kolejinden mezun olduktan sonra eğitimime İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Makine Mühendisliği eğitimi alarak devam ettim. Daha sonra Çukurova Üniversitesinde Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans programını tamamladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra 4-5 sene kadar ısıtma-soğutma sektörünün önde gelen yerli ve yabancı firmalarında profesyonel olarak çalıştım. Akabinde ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri satış, proje ve taahhüt işlerinde faaliyet gösteren kendi firmamı 2000 yılında kurdum. Kendi sektörümde bu sene 25. yılımı tamamlamaktayım. Çalışma hayatım yoğun bir şekilde devam ederken, Adana Ticaret Odasında bir dönem yönetim kurulu üyeliği ve dört dönem meclis üyeliği görevini hâlen ifa etmenin yanında bazı kulüp ve derneklerde de yönetim seviyesinde çalışmalar yaptım ve yapmaktayım.
Dernekle olan bağınızın ne zaman başladığını ve nasıl geliştiğini öğrenebilir miyiz?
Her öğrencinin Mezunlar Derneği ile ilişkisi TAC’nin kapısından girdiği gün başlar. Tabii bu ilişkinin benim tarafımda gelişmesi ise İstanbul’da üniversite hayatıma başladığımda, o zamanlar Etiler ve daha sonra Kalamış’a taşınan Mezunlar Derneğinin işlettiği Club vasıtasıyla oldu. Bizler her fırsatta kendimizi Club’da bulur, orada mezun abi ve ablalarımızla tanışır, beraber eğlenir, beraber sorunlara çözüm bulmaya çalışır ve böylece mezunlar arası ilişkilerimizi güçlendirirdik. O dönemden bu yana Dernek gönüllüsü olarak hizmet etmeye elimden geldiğince çalıştım.
Size göre, Amerikan Kolejleri (TAC, UAA, ACI) gibi köklü geçmişe sahip okulların mezun derneklerinin, geleneğin geleceğe taşınmasındaki yeri ve önemi nedir?
TAC Mezunlar Derneğinin kuruluş amacı, okuluna ve mezununa hizmet etmektir. TAC’ye ya da Tarsus SEV okuluna hizmet verirken, Mezunlar Derneği, okul yönetimiyle koordineli bir şekilde çalışır. TAC Mezunlar Derneği bu yönde bir ilkeyi benimser. Bunu, şimdi vereceğim örnekten de çok iyi anlayabiliriz. Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneği, 1958 yılında kurulmuştur. Derneğimizin kurucuları arasında mezunlarımızın yanında okul müdürü ve öğretmenleri de bulunmuşlardır. Yönetimlerinde de hizmet vermişlerdir. Geleneklerimiz, bize bırakılan en büyük mirastır. Geleneklerimiz, sürdürülebilir gelişme ve başarının temelidir. Derneğimizin geleneği, TAC kültür değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak, geçmişi gelecek kuşak mezunlara taşımaktır. Tüm bu değerlere çağdaş yorumlar da katarak ve yapılacak faaliyetlerin camiamızın geneliyle bütünleşmesi ilkesinden hareket ederek gerçekleştirmektir. Gelenekler, camiamızı birbirine yakınlaştırmakta, mezunlarımızın birbirleriyle dayanışmasını artırmanın temelini oluşturmaktadır. Sonuç olarak; geleneği geleceğe taşımak her camianın görevi olduğu gibi, Mezunlar Derneğimizin de en önemli görevlerindendir.
Dernek Başkanı seçildiğinizde yaşadığınız duygu ve düşünceler nelerdi?
Dernekte yıllardır gönüllü olarak çalışmaktayım. Bugüne kadar çalışma grupları, şube yönetimi, şube başkanlığı ve merkez yönetim üyeliği görevlerini elimden geldiğince yerine getirmeye çalıştım. Son genel kurulda camiamız böyle yüce bir görevi yapmam için bayrağı bana teslim etti. Ramazan Dinçer abiden aldığım bayrağı taşımanın ne kadar zor olduğunun farkında olmanın heyecanını ve böyle büyük bir görevi almanın onurunu birlikte yaşadım.
Dernek Başkanı olarak önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığınız çalışmalarla ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?
Bir bayrak yarışı şeklinde devam eden Mezunlar Derneği hizmetleri konusunda her başkanın üç aşamalı sorumluluğu vardır. Birincisi, önceki dönemde başlatılan ve işleyen projelerin devamını ve iyileştirilmesini sağlamak; ikincisi, önceki dönemlerde başlatılan projeleri tamamlamak ve işlerlik kazandırmak; üçüncüsü de kendi döneminde tamamlanmak üzere yeni projeler geliştirmek ve başlatmak. Mezunlar Derneği olarak gelenekselleşen faaliyetlerimizi ve devam eden projelerimizi yine aynı şekilde uygulayacağız. Aktivitelerimizi iki yıldır üzerimize kâbus gibi çöken Covid-19 salgınının durulmasının ardından yüz yüze yapmaya çalışacağız. Tabii bu iki senede aktivitelerimizin ve faaliyetlerimizin birçoğunu sanal ortamda yaptık. En büyük faaliyetlerimizden olan Homecoming buluşmamızı, iki defa sanal ortamda 600'ün üzerinde mezun katılımıyla gerçekleştirdik. Bunun yanında, İnsan Kaynakları faaliyetleri, Son Cumalar ve tüm mezun buluşmalarımızı sanal ortamda olsa da gerçekleştirdik. Temenni ediyoruz ki, tüm aktivitelerimizi yüz yüze ve kucaklaşarak da gerçekleştireceğiz. Burs fonlarımız, “Bir Tuğla da Sen Koy” başta olmak üzere diğer burslarımız önemli bir başka faaliyetimizdir. SEV Connect’in kardeş dergisi olarak da gördüğümüz ve Derneğimizin yayın organı olarak uzun yıllardır faal olan BİZLETTER da bu dönem gerek basılı ve gerekse de dijital olarak mezunlarımıza ulaşacaktır. Orada, “her mezun bir haber, her mezun bir muhabir” ilkesini benimsiyoruz. Yine yeni dönemde de tüm çalışma gruplarımızı oluşturduk. Şu anda 12 çalışma grubumuzda 60 mezunumuz görev almak istediklerini bizlere bildirdiler. Dönem temsilcileri grubumuzu oluşturduk. Her dönem mezunlarımızdan bir kişi, dönem temsilcisi olarak dönemlerinden seçildi. Her üç ayda bir kendileriyle toplantılarımızı yapmaya devam edeceğiz. Bu dönem, daha önceki dönemlerde de gündeme gelen "2. Bahar" projemize ağırlık vereceğiz. Bunun yanında TAC Orman ve Sanal Gift Center projelerimizi hayata geçireceğiz. Geçen dönem başladığımız Derneğimizde kurumsal yapıyı geliştirme çalışmalarımız da çok büyük bir hızla devam etmektedir.