Amaç, eğitim-öğretimde mükemmeliyet
Tohumları çok değil, sadece birkaç ay önce atılan SEV Araştırma ve Etki Departmanının Müdürü Dr. Emel Uysal Ünsal, “Vakfımızın ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine katkı sunmak amacıyla çalışacağız” diyerek bölümün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatıyor.
Dr. Emel Uysal Ünsal, 20 yıldır eğitim sektöründe olan, deneyimli bir isim. Lisansını Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümünde, yüksek lisans ve doktorasını ise yine ODTÜ’de fen eğitimi alanında yapan Ünsal, altı yıl Eğitim Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Ardından TEGV, ÖRAV gibi Türkiye’nin büyük ve öncü sivil toplum örgütlerinde görev aldı. Proje yönetimi, izleme değerleme koordinasyonu, içerik geliştirme gibi alanların yanı sıra ÖRAV’ın kuruluşundaki çekirdek ekipte bulundu. Türkiye’de öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimi için kurulan ilk ve tek STK’da öğretmenlerle birlikte ve öğretmenler için eğitim programları hazırlama, mentorluk ve koçluk yapma, eğitici eğitimleri gerçekleştirme gibi alanlarda önemli bir deneyim elde etti. Türkiye’nin dört bir yanında özel ve devlet okullarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticisiyle buluşma ve çalışma fırsatı da yakalayan Ünsal, pek çok farklı sivil toplum örgütü için proje içerikleri hazırladı; proje danışmanlığı, izleme değerlendirme danışmanlığı yaptı ve eğitimler düzenledi. Tüm bu farklı deneyim ve dokunuşların, Türkiye’deki eğitim sistemini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamasına ve mesleki olarak farklı deneyimler yoluyla zenginleşmesine vesile olduğunu belirten Dr. Emel Uysal Ünsal, son olarak da SEV Araştırma ve Etki Departmanının Müdürlüğü görevini üstlendi. Yeni kurulan departmanın faaliyetlerini öğrenebilmek amacıyla Dr. Ünsal’a sorular yönelttik. İşte o sorular ve yanıtları…
SEV’de çalışmaya ne zaman başladınız, hangi alanlarda, neler yaptınız?
SEV’de 2015 yılında çalışmaya başladım. İlk zamanlar daha çok ilköğretim okullarımızın koordinasyonu, öğrenme ve öğretme faaliyetlerinin genel anlamda sürekli gelişimi üzerine odaklanan çalışmalar içinde bulundum. Eğitim Departmanı olarak bir bütün halinde yenilikçi projeler ve bunların hayata geçirilmesi konularında çalıştık. Liselerimizde, bazı uygulama ve projelerin koordinasyonunda, okullarımızda yeni birimlerin açılmasında, çeşitli komite çalışmalarında yer aldım. SEV Akademi’yi yeniden yapılandırarak pandemi sürecinde öğretmenlerimizi en iyi şekilde desteklemeye ve ihtiyaçlarına yönelik profesyonel öğrenme fırsatları yaratmaya, etkileşim içinde olmaya çalıştık. Genel Müdürümüz Prof. Dr. Güray Erkol’un gelişiyle birlikte tohumlarını atmaya başladığımız, Vakfımızda yeni kurulan SEV Araştırma ve Etki Departmanı Müdürü olarak 2022 Temmuz ayı itibarıyla çalışmaya başladım.
SEV Araştırma ve Etki departmanı ne amaçla kuruldu, neler yapacak, nasıl çalışacak, üniversitelerle veya farklı kurumlarla ortak araştırma projeleriniz olacak mı?
SEV Araştırma ve Etki Departmanı, eğitim-öğretimde mükemmeliyet anlayışı çerçevesinde, öğrenme ve öğretme süreçlerinin niteliğini sürekli geliştirmek amacıyla araştırma ve veri temelli çalışmalar yaparak kanıta dayalı öneriler geliştirebilmek, öncü eğitim kurumu olarak Vakfımızın ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine de katkı sunmak amacıyla kuruldu. Bu çerçevede yapmak istediğimiz çalışmaların kapsamını dört maddeyle özetleyebiliriz; tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisinin bize gösterdiği ve belki de öğrettiği en önemli şey, geleceğin en azından bir kısmının öngörülemez olduğu. Geleceğe hazır olmak her türlü değişime hazır olmak anlamına geliyor, biz de Araştırma ve Etki Departmanı olarak okullarımızın her türlü değişime hazır olmasını sağlayacak birer öğrenen organizasyona dönüşüm ya da bu anlamda gelişim yolculuğunu destekleyecek, araştırma ve veri temelli kararlar almayı sağlayacak çalışmalar yapmak istiyoruz. İkinci olarak bununla ilişkili şekilde, okullarımızda, öğretmenlerimize araştırma ve veri temelli bakış açısını, öğrenme-öğretme uygulamalarında kanıta dayalı karar almayı destekleyecek çalışmalarla etkileşim içinde olmayı hedefliyoruz. Küresel ve yerel eğitim trendlerini, tartışma konularını takip ederek öğretmenlerimizi ve okul liderlerimiz en güncel bilgi ve uygulamalardan haberdar etmek ve yön göstermek de departman misyonlarımız içinde yer alıyor. Ve son olarak yapacağımız araştırmalarla lider eğitim kurumlarının bağlı olduğu Vakıf ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim politikalarına, tartışmalara katkı sunmak istiyoruz. Yerel ve uluslararası platformlarda akademisyenler, üniversiteler, STK’lar ve farklı ağlarla iş birliği yapmak üzere planlarımız da var.
Araştırma kısmı anlaşılıyor, ama sonrasında genelde “geliştirme” olur, burada Impact-Etki neyi ifade ediyor? Okullarla, öğretmenlerle, SEV Akademi ve Eğitim Departmanı ile nasıl bir ilişkiniz olacak?
Aslında sanıyorum Türkiye’deki K-12 okulları arasında ilk ve tekiz. İsim benzerliği olsa dahi yapmayı hedeflediğimiz ve üzerinde çalışmaya başladığımız işler bağlamında SEV Araştırma ve Etki Departmanına benzer bir yapı bulunmuyor. Araştırmaların amacı zaten gelişime yönelik veriye, literatüre dayalı katkı sağlamak. “Etki”yi ise özellikle ve çift anlamlı olarak departmanımızın isminde kullanmayı uygun gördük; ilki yapacağımız çalışmalarla Türkiye’nin köklü ve lider eğitim kurumu olarak vakıf ve okullarımızın etkisinin yaygınlaştırılması; eğitim tartışmalarına katkı sağlanması. İkincisi ise okullarımızda uygulanan makro projelerin etki analizlerinin yapılması ve yine uygulamaların, projelerin iyileştirilmesi amacıyla veri temelli önerilerin sağlanması; etki odaklı düşünme pratiğinin proje ve uygulamalara yansımasının desteklenmesi. Eğitim Departmanı ve SEV Akademi ile sürekli iş birliği içinde çalışmalar yapacağız; hazırlayacağımız rapor ve araştırmalar doğrudan Eğitim Departmanı ve SEV Akademi’nin çalışmalarına girdi sağlayacak. İşbirliği ve koordinasyon içinde projeler planlayacağız, çıktılarımızın öğrenme-öğretme süreçlerine nasıl yansıtılabileceği konusunda öneriler geliştireceğiz. SEV Akademi ile okullarımızda görev yapan eğitimcilerimize yapacağımız çalışmalarda ortaklıklarımız olacak. Sadece kendi okullarımıza odaklı çalışmalar da olacak, ancak temel amacımız yaptığımız araştırmaların, çalışmaların rapor ve çıktılarını öncelikle kendi okullarımızla paylaştıktan sonra, diğer eğitimcilerin, Türkiye’deki eğitim ekosisteminin faydasına sunmak ve katkı sağlamak. Bu amaçla çeşitli ağlar ve kurumsal kanallar yoluyla kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz.
Önümüzdeki dönem planları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Henüz departmanımız kurulmadan, Mart ayında yayınladığımız Pandemi Sürecinde Eğitim ve Okul Durumu başlıklı bir araştırma raporumuz var. Raporu, OECD, UNESCO ve Dünya Bankasının pandemi sürecinde yayınladığı verilerin analizini yaparak hazırladık, PISA sınavı sonuçları ve kurumların pandemi sürecinde okullarını kapalı tutma eğilimleri arasındaki ilişkiye de bakıldı. Şu anda 2022 bitmeden yayınlamayı planladığımız bir çalışmamız daha var, eğitim alanında global olarak güncel bir tartışma konusu üzerinde olacak araştırmamız. Bunun dışında okullarımızla yapmayı planladığımız, okullarımızın gelişimine yönelik bir başka veri temelli çalışmamız olacak; Öğrenen Organizasyon Olarak Okul başlıklı bu çalışmamızın da hazırlıklarını yapıyoruz. Finlandiya’dan bir akademisyenle iki projemiz üzerinde ortak çalışma yapmak üzere görüşüyoruz. Dünyadaki ve Türkiye’deki farklı ağ ve organizasyonlarla da ortak projeler geliştirmek için sürekli iletişim halindeyiz ve en değerlisi de okullarımızdaki öğretmenlerimizle birlikte çalışmalar yapmayı planlıyoruz.