Loading...

Bir işi bir kişi yapabiliyorsa, herkes yapabilir!

22 yıllık kurumsal iş tecrübesini yeni bir alan olarak değerlendirdiği girişimciliğe taşıyan Gizem Moral, bir hayalin gerçek kılınmasında en büyük engelin kişinin kendisi olduğuna vurgu yaparak, kendine ve gençlere sık sık şu cümleyi tekrarladığını söylüyor: “Başarısız olmadan denedim diyemezsiniz, denemeden de başarılı olmanızın imkânı yok.”

ACI’ın ardından eğitiminize ve kariyerinize nasıl devam ettiniz?

ACI’ı bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümünü kazanıp İstanbul’a taşındım. Hep “lisedeyken ne olmak istediğimi biliyordum” derler ya, ben öyle değildim. Kendimle alakalı hayallerim vardı tabii ki, ama hayal ettiklerimle alakalı sınırlar koymak istemedim hiçbir zaman. Ancak ne olmak istemediğim konusunda çok nettim. Rakamları çok sevmekle birlikte, sınırı olan ve insana dokunmayan alanlarda mutlu olmayacağımı, kendimi net ifade edemeyeceğimi biliyordum. Nitekim, hayat bana hayal ettiğim yolda yürümek için ilk adımı doğru attırdı ve Henkel Pazarlama departmanında işe başladım. Henkel, benim için inanılmaz bir okuldu. Çok şey öğrendim, çok soru sordum, çok hata yaptım ama yine de denedim. Eksik olduğum iki-üç alan vardı, onları tamamlamak için MBA yaptım. Yedi senenin sonunda teknoloji sektöründe deneyim kazanmak için Turkcell’e geçtim. O dönem, ailemin beni vezgeçmeye ikna için uğraştıklarını, Henkel’deki işimin güvenli olduğunu ve risk almamam konusunda beni uyardıklarını hatırlıyorum; ama konfor alanınızdan çıkmadan başarı gelmiyor. “Başarısız olmadan denedim diyemezsiniz, denemeden de başarılı olmanızın imkânı yok.” Bu, kendime ve gençlere hep tekrarladığım, sevdiğim bir cümledir. Turkcell, son derece yoğun ama inanılmaz keyifli bir dönemdi. Bu dönem zarfında beş farklı rolde yöneticilik yaptım. Turkcell’deyken evlendim, bir oğlum oldu. Kadın olmaktan en gurur duyduğum anlardan biridir. Oğlum Mert, şu an Üsküdar SEV 7. sınıfta. Annelik ve Mert bana çok şey öğretti, hâlâ da öğreniyorum. Turkcell’deyken dijital ve girişim ekosistemi ilgimi çekmeye başladı. Ve 11 sene sonra, varlık sebebimi gerçekleştirmek için bana en uygun olduğunu düşündüğüm dijital ekosisteme geçiş yapmak istedim. 2015’te, Emlakjet Genel Müdürlük koltuğuna oturdum. Dört sene sonunda buradaki misyonumu tamamladığımı düşündüğüm için, 2018 Aralık sonunda Emlakjeti emin ellere teslim ederek ayrıldım. Daha önceki deneyimlerimi aktarabileceğim ve geniş kitlelere etki edebileceğim dijital ekosistemin içinde kalarak, girişim sermayesi fonuna geçmeye karar verdim. Benim için yeni bir alan olmasına rağmen, öğrenebileceğim, 25 yılı aşan FMCG, Telco ve start-up tecrübemle değer katabileceğim bir alan olduğunu düşündüm. Şu anda Türkiye’nin en büyük girişim sermayesi fonu Revo Capital’da partner’ım ve yatırım yaptığımız teknoloji start-up’larının büyüme ve exit stratejilerine destek oluyorum.

Girişimcilik ve yatırımcı dünyasıyla nasıl tanıştınız? Bu alanda sizi neler çekti?

22 senelik iş deneyimi, bana stratejik bakış açısı, analitik düşünme yeteneği ile çok yönlü bir iş insanı olma fırsatı verdi. Bu sayede, hayatta fırsat ve riskleri rahat görebiliyorum; yeni alanlara adım atmaktan korkmuyorum… Öncelikle start-up dünyası çok dinamik, canlı bir dünya. Sürekli bir yenilik oluyor, değişime ayak uydurmanız gerekiyor, çevik hareketlerle manevralar yapabilenler kazanıyor. Dünyaya ve bulunduğunuz sosyal ortama fayda yaratmaya inanıyorsanız, bir start-up’ın parçası olmak zorundasınız.

Revo Capital’den, yatırımlarından ve oradaki görevinizden bahsedebilir misiniz?

Revo Capital, 2013’ün sonunda kurulan 66 milyon Euro’luk Fon I ve 2020 yılında devreye aldığımız 90 milyon Euro’luk Fon II ile Türkiye’nin en büyük girişim sermayesi fonudur. Türkiye, Doğu Avrupa ve Baltıklar’da çekirdekten erken ve büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapıyoruz ve bugüne kadar 26 yatırım yapıp 6 exit gerçekleştirdik. Fonumuzun yatırımları arasında hepimizin gururu, ilk kurumsal yatırımcısı olduğumuz Getir ve hepimizin bildiği Onedio, Zizoo, Akinon ve V-Count bulunuyor. Bizim yatırım ekosistemindeki en büyük farkımız, yatırım yaptığımız şirketlerle yakın çalışma prensibimiz ve bununla da gurur duyuyoruz. Ekibimizin büyük çoğunluğu, daha önce iş deneyimi olan ve farklı alanlarda yöneticilik tecrübesi olmuş kişiler. Yatırım yapılacak şirket bulunup, yatırım yapıldıktan, exit aşamasına kadar girişimlerimizin kurucuları ve ekipleriyle çok yakın çalışarak, onların büyüme ve exit stratejilerine destek oluyoruz. Hatta yatırım yaptığımız şirketlerin çoğunun Amerika’ya açılmasına ve orada büyümesine önayak olduk.

Türkiye, girişim sermayesi, melek yatırımcılar ve danışmanlık/mentorluk ekosistemi açısından sizce nasıl bir durumda, unicorn örnekleri çoğaltmak için öncelikli olarak neler yapılmalı?

Öncelikle start-up dünyası çok dinamik, canlı bir dünya. Bu zamana kadar başarılı olmuş girişimlere baktığınızda, müşteri ihtiyacından doğduğunu, daha önce başkasının çözemediği bir problemi mükemmel müşteri deneyimiyle sunan girişimler olduğunu göreceksiniz. Son dönemde Getir, Dream Games ve Hepsiburada'nın unicorn olmasıyla, Türkiye, çıkarttığı beş unicorn sayesinde global ve Avrupa yatırım dünyasının dikkatini daha fazla çekmeye başladı. Trendyol’un başarısı Türkiye’yi radara daha fazla soktu. Türkiye’de 2021’in ilk yarısında yapılan 1,3 milyar dolar yatırım, bütün 2020 senesinde yapılan yatırımların sekiz katı. O nedenle potansiyeli fazla olan bir bölgedeyiz, ancak bu dünya içinde başarılı olmak için 6 önemli dinamik var. Birincisi müşteri. Müşteri ihtiyacıyla şekillenmeyen ve değişen tüketici davranışlarını sürekli takip ederek adapte edilmeyen ürün, ölmeye mahkûm oluyor. İkinci önemli konu takım; kötü ekip sizi batırır, etrafınızı hevesli ve akıllı insanlarla doldurmanız gerekiyor. Üçüncüsü, doğru hedef koymak ve bu hedef için önceliklerinizi iyi belirlemek; yaptığınız her işte, ‘bunu niye yapıyorum’ diye sorgulamanız gerekiyor. Dördüncüsü, kendini dev aynasında görmemek. Yaptığın ürüne ve servise âşık olmak, bitişin başlangıcı oluyor maalesef. Çünkü yaptığımız her iş doğru olamaz. Ürününüzde yaptığınız yeni geliştirmeleri, inovasyonları önce müşterinizle denemeniz, kabul görmüyorsa hızla vazgeçebilmeniz gerekiyor. Beşincisi, veriye dayalı karar verme mekanizmasının ve sistemlerinin ilk günden itibaren içerde kurulması. Yap, denetle, her aşamada veriyi kullan, eksik olduysa başa dön, yine veriyi takip et, başarılı oluyorsa küçük düzeltmelerle devam, olmuyorsa vazgeç. Son olarak da güven! Hem müşterilerinize hem paydaşlarınıza hem de çalışanlarınıza karşı güven olmak zorunda. Güven kolay kaybedilir, zor kazanılır. Para kazanmak için de önce güven kazanmak şarttır. Bu altı şartı birbiriyle dengeli şekilde uygulayan girişimlerin, hep başarılı olduğunu gözlemledik.

TurkishWinn ve İTÜ Çekirdek gibi kurumlarla, kadın ve gençlerle yakın olarak çalışıyorsunuz. Kadın girişimcilerle ilgili neler yapıyorsunuz?

Kadınların iş hayatında ve girişimcilik tarafında aktif rol alması, gelişen ekonomiler için stratejik bir öneme sahip. Yapılan çalışmalarda net şekilde görülüyor ki, kadın girişimciler daha girişken, daha dinamik ve daha rekabetçi. Kadınların bakış açısı ve fikirleri daha çözüm odaklı. Kadınlar, kararlarını hayata geçirmek konusunda daha azimliler. Yaratıcı projelere öncülük eden yetkinliğe sahipler. Bu da bir fikre inanmak, ürünü hayata geçirmek ve sürekliliğini sağlayarak başarılı bir girişim kurmak için çok önemli özellikler. Dolayısıyla, çalışma hayatındaki kadın çalışan sayısını artırmak ve kadın girişimcilerin desteklenmesini teşvik etmek gerekir diye düşünüyorum. Dünyaya ve bulunduğunuz sosyal ortama fayda yaratmaya inanıyorsanız, bir girişimin parçası olmak zorundasınız. Ben şu an Revo Capital’deki görevimle, girişimlerin büyüme ve exit hikâyelerinde aktif rol almaya ve karşılaştıkları birçok zorlukta önlerindeki yolu açmaya harcıyorum bütün eforumu. Buna paralel TurkishWinn, İTÜ Çekirdek, Wtech gibi oluşumlarda aktif rol alarak, genç kadınlara ilham olmaya çalışıyorum. Şuna çok inanıyorum: “Bir kişi yaptıysa, eğer çok istersen sen de yaparsın.” Ben, o bir kişilerden biriyim; bir nebze onlara ilham olabiliyor ve cesaret verebiliyorsam, bu hayattaki varlık amacımı şereflendirdiğimi düşünürüm.

Lise ve üniversite yılları girişimcilik kültürü açısından sizce nasıl bir dönem olmalı? Bu dönemde gençlere ve geleceğin girişimcilerine ilişkin neler yapılabilir?

Öncelikle şunu söylemem lazım: Bir insanın önündeki tek ve en önemli engel kendisi; “ben bu işi yapamam, bu işi beceremem” dediğiniz an hikâye bitiyor. Biraz önce söylediğim gibi; dünyada bir işi bir kişi yapıyorsa, çok isterseniz siz de yaparsınız. Tek engel istememeniz. Her insan, bir şeyi bir önceki nesilden ve yanındakinden daha iyi yapmak üzere dizayn edilmiş. Rekabetçi ruh, bunu tetikliyor. Kişisel hayatınızın liderliğiyle alakalı bir-iki şey önermek isterim, çünkü hayatının liderliğini ele alınca, iş hayatında da başarılı oluyorsun. Benim her zaman her yerde ilk söylediğim şey, “varlık sebebi”. Bu hayatta neden var olduğunuzu, neye hizmet ettiğinizi düşünmeye başlayın, çünkü her birimiz eşsiz varlıklarız. Ben, hiçbir zaman başarılı olmak için çalışmadım; hep iyi insan olmak, olduğum ortama, etrafıma fayda sağlamak için odaklandım. Başarı zaten bunun sonunda geliyor. Neyi hayal ettiğiniz çok önemli. Hayallerinizde kendinizi kısıtlamayın. Meraklı ve hayat boyu öğrenci olmak çok çok önemli. Hangi okullardan mezun olduğunuz, eşit şartlara sahip olup olmadığınız küçük ayrıntılar, önemli olan hayat boyu öğrenen bir insan olmak ve meraklı olmak. Hiçbir şey bilmiyormuş gibi çalıştım, öğrendim ama her şeyi biliyormuşum gibi de hayata güvendim. İşte o zaman, hayalleriniz eninde sonunda gerçekleşiyor. Sizin hızınızda olmasa da hayatın hızında oluyor. Benim gençlere diğer bir tavsiyem, içinde bulundukları bu döneme ve geleceğe kendilerini hazırlamaları. Gelecek, teknoloji girişimciliğinde. Bunun için yeni girişimleri ve ekosistemi takip etmek, yaz tatillerinde staj yapmak,girişimcilik üzerine en az beş kitap okumak, yeni girişimlerde ücretsiz çalışmak çok önemli. Mezun olunca da mutlaka kurumsal bir firmaya girip 3-5 yıl çalışmak lazım. Üniversiteden mezun olur olmaz girişimci olmaya çalışanların önemli bir kısmı, ilk denemede başarısız olmuş ve kurumsal hayata geçmişler.Bu arada, Türkiye’deki tüm kuluçka merkezi veya hızlandırıcılar (örneğin İTÜ Çekirdek) tüm öğrencilere açık. Üniversite dışındaki kurumlardan TÜSİAD’ın düzenlediği “Bu Gençlikte İş Var” yarışması (ve kampı), Hamdi Ulukaya Girişiminin düzenlediği girişimcilik kampı, Açık İnovasyon Derneğinin düzenlediği “HacknBreak” kampı ve benzerleri, tüm üniversite öğrencilerine açık. İnternette de girişimcilikle ilgili çok sayıda (ücretsiz) kaynak bulunuyor.

 

Z kuşağı ve pandemi gibi gelişmeler, yakın gelecekte girişimcilik ekosistemini nasıl etkiler? Girişimciler önümüzdeki yıllar için nelere, hangi alanlara dikkat etmeli?

Bu ekosistemin önündeki en önemli iki etken, fonlama ile etkin ve kaliteli yetenek. 2013’te kurulduğumuzda sadece 1 tane VC vardı, hızlandırıcılar, melek yatırımcı grupları yoktu. Bugün geldiğimiz noktada birçok fon var ve Türkiye daha çok fonu kaldırır. Türkiye’de bazı önde gelen banka ve markalar, Venture Capital kurmak için kolları sıvadılar. QNB-QNBEYOND, Yıldız Ventures, Finberg, EnerjiSa Enerji gibi kaliteli yatırımcılar var; daha da eklenecek. Bu ekosistem, bu şekilde para toplamaya etmeye devam edecek. Bu işin bir de insan boyutu var; Türkiye, genç ve dinamik nüfusuyla bu ekosistem için oldukça büyük bir potansiyel barındırıyor. Özellikle yazılım geliştirmede oldukça etkiniz, ama bu yetenekler yurt dışında daha fazla kazandıkları için Türkiye’den maalesef ayrılıyorlar. Önemli olan onların değer yaratabileceği modellere yönelip, onları Türkiye’de kalmaya ikna etmek. Fonların sayısı ve desteği arttıkça, bu kişilerin refah seviyesi artacak ve Türkiye’de değer yaratmaya devam edebilecekler. Korona öncesi/sonrası bakacak olursak, Türkiye’de hızla büyüyen bir girişimcilik ekosisteminden bahsedebiliriz. Ama özellikle pandeminin küresel ve yerel pazarlar üzerindeki etkisinin derinliği ve kapsamı, daha önce deneyimlenmiş bütün krizlerden çok farklı aslında. Hiçbir kurumun ve girişimin daha önce karşılaşmadığı çok yönlü bir krizde, yatırımcıların da düşünce sistematiğinin nasıl etkilendiğini ilk defa deneyimledik. Pandemi başladığında, yani 2020’nin ilk yarısında, VC’lerin yeni yatırım yerine portföylerindeki şirketlere can suyu ayırmayı tercih ettiğini ve yeni yatırımlara bir süre kapandığını gözlemledik. Ama sonra hâlâ pandeminin etkilemesini beklediğimiz 2. yarı, yatırım anlamında hem global hem de Türkiye’de oldukça kuvvetli geçti. Yatırımcılar, yeni normale hızlı adapte olabilen ve çevik aksiyonlarla bu değişime cevap verebilen teknoloji start-up’larına daha fazla yönelmeye başladılar. Senelerce dijitalleşmenin önemini anlatmaya çalıştık ama pandemi, yedi senede kat edilen dijitalleşme eforunu yedi ayda gerçekleştirdi. Globalde stratejik alım dediğimiz büyük kurumsalların, dijitalleşme yolundaki yetkinliklerini artırmak için teknoloji start-up’larını bünyesine kattığını gözlemledik. Covid öncesi gibi sonrasında da, girişimcilik kendi içinde ciddi fırsatları barındırıyor. Bu süreç girişimciliği güçlendirdi, daha dijitalleşen, dijitalleşmek zorunda kalan bir dünyada ve teknoloji okuryazarlığının daha güçlü olduğu kurum ve tüketicilerin etkisi hem var olan hem de yeni start-up’lar için ciddi bir fırsat diye düşünüyorum.

Güncel Haberler
Sibel Sinem Zorlu (ACI’92) ESİAD’ın ilk kadın başkanı 25 Temmuz 2023
Şahika Yörükoğlu Aşkıner (ACI’83) EGİKAD yeni başkanını seçti 25 Temmuz 2023
Ahmet Fazıl Özsoylu (TAC’78) NNY Üniversitesinin yeni rektörü 25 Temmuz 2023
Sitare Sezgin (ACI’92) En beğenilen 50 Lider listesinde yer aldı 25 Temmuz 2023
Buğra Kulak (TAC’94) Buğra Kulak, yeni görevinde Sanofi Çekya Genel İlaçlar Biriminin dönüşümü ve büyümesinden sorumlu olacak. 25 Temmuz 2023
Esen Bulut (UAA’03) Fortune dergisinin 2022 yılına yönelik “Türkiye 40 Yaş altı 40 Listesi”nde yer aldı. 25 Temmuz 2023
Gökcan İltöre İlbay (TAC’09) Halikarnas’ın en iyilerinden biri 25 Temmuz 2023
Miray Akovalıgil (ACI’01) - Serra İzmiroğlu (ACI'04) - Barış Baykan (ACI'06) Herkesin iki yüzü vardır! 25 Temmuz 2023
Banu Savaş (UAA’99) Bu kez “Yakamdaki Beyaz” ile sesleniyor 25 Temmuz 2023
Etkin Celep (UAA’21) - Arda Başpınar (UAA’21) Sanata tutkun iki UAA’lı 25 Temmuz 2023
Vanessa Medini Aslan (ACI’05) Çağdaş sanata önemli bir katkı 25 Temmuz 2023
Beyza Boyacıoğlu (UAA’05) Harlem’deki Bengalli Müslümanlar belgeseli 25 Temmuz 2023
Dilara Akay (UAA’81) İstanbul yeni bir sanat merkezi kazandı ve bu merkez “Akışın Tanığı” adını taşıyan karma sergiye ev sahipliği yaptı. 25 Temmuz 2023
Gülsün Erbil (UAA’66) Kültürel mirasa imza attı 25 Temmuz 2023
Kaan Turan (ACI’23) Piyanosunu bu kez bir düet için çaldı 25 Temmuz 2023
Felekşan Fırat Onar (ACI’84) Ütopyadan Sonra: Kuşlar 25 Temmuz 2023
Duru Okuyaz (TAC’21) 9 yaşından itibaren katıldığı satranç turnuvalarında çeşitli başarılara imza atan Okuyaz, Kadın Milli Takımına seçilerek Türkiye’yi uluslararası alanda temsil ediyor. 25 Temmuz 2023
Sara Pardo (ACI’60) - İlknur Baltacı (ACI’63) - Raşel Rakella Asal (ACI’69) İzmir için sarf ettikleri emek ve kattıkları değer nedeniyle ödül kazanan mezunlar oldular. 25 Temmuz 2023
Anna G. Edmonds 2021 yılında hayata veda eden Anna G. Edmonds’ın ismi SEV Amerikan Koleji Kütüphanesine verildi. Vakfın 25 Temmuz 2023
Elif Aydın (UAA'2018) - Alp Köksal (UAA'2018) - Naz Bilecik (UAA'2018) - Denizhan Alper (UAA'2018) Elif Aydın, Alp Köksal, Naz Bilecik ve Denizhan Alper, UAA'dan 2018 yılında mezun olarak eğitimlerine ABD’de devam eden dört genç. StudyInAmerica.com’un en başarılı Türk öğrenciler listesinde yer alan bu isimler, artık iş yaşamında kendilerini kanıtlayacaklar. 25 Temmuz 2023
Ayşe Mayda (ACI’37) - İsmet Noonan (ACI’54) İsimleri kampüste yaşayacak 25 Temmuz 2023
ACI Mezunları Helva Piknik’te buluştu ACI Yetişenler Derneğinin, çok eskilere uzanan geleneksel mezun etkinliklerinden Helva Piknik, bu bahar da mezunları okul bahçesinde buluşturdu. Yine kazanlarda helvalar kavruldu, baharın gelişi hep birlikte kutlandı... 1930’larda Karantina Adası’na kayık seferleri yapılarak başlayan Helva Piknik, her sene kampüste coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Yetişenler Derneği Gençlik Kurulu liderliğinde organize edilen bu yılın etkinliklerinde eski ve yeni mezunların buluştu. 25 Temmuz 2023
UAA Holland Hub kuruldu “UAA Holland Hub”da en çok tercih edilen üniversitelerin UAA liderleri, okudukları üniversiteyle ilgili deneyimlerini paylaşarak yeni adaylara yardımcı olmayı hedefliyorlar. 25 Temmuz 2023
Av. Sema Gökçen (ACI’61) SEV’in 1987 yılında resmen faaliyete geçen ilk Mütevelli Heyetinde görev alan ve yönetim kurulu üyesi olan Av. Sema Gökçen, 12 Ocak 2023 tarihinde vefat etti. 25 Temmuz 2023
Prof. Dr. Ahmet N. Koç (TAC'51) Boğaziçi Üniversitesinin iz bırakan öğretim üyelerinden SEV Daimî Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Niyazi Koç, 24 Mart’ta vefat etti. 25 Temmuz 2023
Yilmaz Poda (TAC’49) SEV’in ilk Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Poda, 10 Ocak 2023 tarihinde vefat etti. 25 Temmuz 2023
Oktay İşcen (TAC’45) Emekli Büyükelçi ve SEV Onursal Mütevelli Heyeti Üyesi Oktay İşcen, 19 Mart 2023 tarihinde vefat etti. 25 Temmuz 2023
Ülkün Tansel (TAO’57 / TAC’60) Şubat ayındaki depremlerin ardından Türkiye’deki yapıların güvenliği bir kez daha tartışmaya açıldı. Zira binlerce insan depreme dayanıksız inşa edilen binalarda can verdi. ODTÜ’de uzun yıllar Mühendislik Ahlâkı dersleri veren Ülkün Tansel, yapı üretimine bambaşka bir açıdan yaklaşıyor. Ona göre bu bir milli mesele, bunun çözümü için okullardaki her yaştan çocuğa rüşvetin ve yasa tanımazlığın utanılacak bir şey olduğunu kavratmak gerekiyor. 24 Temmuz 2023
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) 6 Şubat depremlerinde “sürdürülebilirlik-deprem” ilişkisini irdeleyen Elif Özkul Gökmen, bu iki konunun uygulanan politikalardan bağımsız ele alınamayacağını, doğal ve iklim değişikliği sebebiyle oluşan afetlerin toplum içindeki eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini vurguluyor. 24 Temmuz 2023
Sibel Gülgönen Özer (UAA’88) Mesleğini Amerika’da sürdüren ve oradan depremzedelere çevrim içi destek veren Psikolog Sibel Gülgönen Özer, deprem gibi büyük afetler sonrasında yaşanan psikolojik sorunların atlatılmasında yardım ve dayanışmanın önemine dikkat çekiyor. Özer, depremzedeler için değişmeyen tek ihtiyacın diğer insanlardan gelen destek olduğunu söylüyor. 24 Temmuz 2023
Derya Toros (ACI’09) Derya Toros, arkadaşlarıyla kurdukları Birleşmiş Eller Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile depremzedelere tırlarla yardım ulaştıran mezunlarımızdan biri. Afet sonrasında da çocukların eğitimi ve desteklenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Derya Toros, "Gnüllü dostlarımla birlikte, el ele verip örgütlendiğimiz bu deprem sürecinde, bireysel etki edebileceğimden katbekat büyük şeyler yapabildiğimizi gördükçe dayanışmanın gücünü bir kez daha hissettim" diyor. 24 Temmuz 2023
Zeynep Karagöz (UAA’94) Küçük bir ekiple kurulan, bugün 4 bine yakın gönüllüsüyle proteze erişimi olmayan çocuklar için ücretsiz mekanik eller üreten Robotel, deprem nedeniyle uzuv kaybı yaşayan çocuklara da destek verecek. 24 Temmuz 2023
Dobrinka Cidrof (UAA’83) 6 Şubat depremlerini ilk duyduğunda felaketin boyutunu tam olarak kavrayamadığını belirten Dobrinka Cidrof, deprem bölgesine yönelik çalışmalarına 7 Şubat’tan itibaren başladığını söylüyor. O, aradan geçen zamana rağmen çalışmalarının hiç bitmediğinin altını çizerek, depremle ilgili olarak “bu vatanın evladı olan hiç kimse için bitmemeli” diyor. 24 Temmuz 2023
Fırat Yücel (ACI’97) Kültür ve sanat, yaşanan acıların ortadan kalkmasını sağlayamaz belki ama kısa süreliğine de olsa olaydan uzaklaşıp zihnen başka diyarlara yolculuk edilmesine vesile olabilir. Özellikle de çocuklar için. Altyazı Sinema Dergisi editörü Fırat Yücel, Mavi Kuş Dayanışması ile birlikte depremin en çok etkilediği illerden Hatay’a gitti ve orada edindiği izlenimi Connect okurları için kaleme aldı. 24 Temmuz 2023
Müge Sakıcı Cox (ACI’83) Yaşanan 6 Şubat depreminde ABD’de olan Travma ve Acil Tıp Hekimi Müge Sakıcı Cox, ekip arkadaşlarıyla hemen Hatay’a gelerek Antakya’da sahra hastanesinin kurulmasında görev aldı ve depremzedelere acil tıp hizmeti sağlayanlar arasındaydı. İngiltere’de yaşayan ve emekli olunca İzmir’e dönerek gönüllü çalışmalara devam eden Müge Sakıcı Cox ile depremin ardından acil müdahale eğitimi vermek için gittiği Nepal’den dönüşünde Bahar Vardarlı konuştu. 24 Temmuz 2023
Mezun Kitaplığı - Haziran 2023 Mezunların kaleminden kitaplar 24 Temmuz 2023
Haydar Can Taygun (UAA’07) Yatırım bankacılığından dijital sanat platformu Zarastro Art’a uzanan yolculuğunu, “Aslında ben yatırım bankacılığından sanata değil, sanattan yatırım bankacılığına gittim. Farklı dünyaları deneyimledim, inanılmaz çok şey öğrendim ve zamanı gelince evime geri döndüm,” diyerek özetliyor Haydar Can Taygun. Kendisiyle döndüğü evinde yapmak istediği değişiklikleri konuştuk. 24 Temmuz 2023
Zuhal Krom Yaşar (ACI’48) İzmir Amerikan Koleji, Zuhal (Krom) Yaşar ve ailesi için bir gelenek hâline gelmiş ve yaşamlarında kalıcı izler bırakmış. Çocukları ve torunlarıyla birlikte tüm ailede nesilden nesile ortak değerlerle yetişen ACI mezunları olarak çeşitli alanlarda topluma fayda sağlamayı sürdürüyorlar. 24 Temmuz 2023
Hayrettin Günç (UAA’07) Kolombiya, Meksika, İtalya, Brezilya ve Türkiye'de yer alan farklı belediyelerle birlikte daha sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir şehirlerin nasıl yaratılabileceğine dair projeler geliştiren Kentsel Tasarımcı Hayrettin Günç, deprem bölgesindeki yeniden inşa sürecinin tüm tarafların görüşlerini alarak yapılması gerektiğini ve kısa vadeli, yara bandı diye adlandırılan çözümlerle derin sorunların ortadan kalkmayacağını belirtiyor. 24 Temmuz 2023
Sera Tolgay (UAA’10) Deprem ve diğer afetler karşısında hazırlıklı olabilmenin en önemli yolu, merkezî hükûmet, yerel yönetimler, akademisyenler, meslek kuruluşları ve halkın iş birliği içerisinde bir plan oluşturmasından, daha da önemlisi oluşturulan planın kimseye herhangi bir imtiyaz tanımadan uygulanmasından geçiyor. İklim Krizi ve Afetler Uzmanı, Şehir Plancısı ve Mimar Sera Tolgay, Türkiye’deki nüfusun yüzde 70’ine yakınının deprem riski bulunan bölgelerde yaşadığına dikkat çekerek, can ve mal kaybının en aza indirilmesi için yetkililerin atması gereken adımlarla ilgili ipuçları veriyor. 24 Temmuz 2023
Güney Olgun (TAC’89) Güney Olgun, ABD’de Virginia Tech’te doktora yaparken 1999 İzmit depremi olunca doktora hocasıyla birlikte saha çalışmaları yapmak üzere Türkiye’ye gelerek bu olaydan sonra geoteknik deprem mühendisliği üzerine çalışmaya başladı. Virginia Tech’te araştırmalarına devam eden ve Missouri Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Güney Olgun’a göre, her ülkede deprem sonrasında gördüklerimiz, o ülkenin sosyo-kültürel yapısının bir yansıması... 24 Temmuz 2023
Şeniz Pamuk (UAA’81) Depremden etkilenen çocukların ruh hâliyle ilgili bilgisine başvurduğumuz Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Şeniz Pamuk, çocukların travmatik olayların ardından hayatlarında nelerin eskisi gibi devam edeceğini bilmek istediklerini belirtiyor ve ekliyor: “Yetişkinlere düşen bu sorulara doğru yanıtlar verip daha sonrasında da çocuğun hayatının vazgeçilmez ögelerini onarmaya ya da yenisini oluşturmaya çalışmaktır.” 24 Temmuz 2023
Gül Yurtsever Ergör (ACI’81) Deprem bölgesinde yaşananları Halk Sağlığı Uzmanı olarak değerlendiren Gül Yurtsever Ergör, bu tür afetlerde meslektaşlarının bilgi birikimlerinin çok değerli olduğunu, siyasi otoritenin bu birikimi uygulamaları için gerekli kanalları açması gerektiğini belirtiyor. Ergör ayrıca, çadır kentlerde ya da konteynerlerde yaşamak zorunda kalan kadın ve çocukların maruz kaldığı olumsuzluklara da dikkat çekiyor. 24 Temmuz 2023
Nil Ertürk (ACI’08) Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu ve Psikoterapisti Nil Ertürk, 6 Şubat depremlerinin hemen ardından bölgeye gidip çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yapan isimlerden biri. Ona göre deprem mağdurları için şimdi yapılması gereken en önemli şey, psikoterapi literatüründe “to do” hâlini bırakıp “to be”de kalabilme olarak tanımlanan telaş içinde bir şeyler yapma hâli değil, depremzedelerin yanında olabilmek. 20 Temmuz 2023
Dr. Çiğdem Çımrın (ACI’04) Minerva BHR, sağlıktan küresel iklim krizine, doğaya verilen zararın geri dönülmez boyutlara erişmesinden iş yaşamındaki insan hakları ihlallerine kadar zor bir dönemden geçilen günümüz koşullarında, dünyanın kaderini büyük oranda kontrolleri altında tutan şirketlerin farkındalık sahibi olarak aksiyona geçmelerinde bir nevi baykuşluk görevi yapıyor. İzmir Amerikan Koleji mezunlarından Dr. Çiğdem Çımrın’ın ortağı Dr. Pınar Kara ile birlikte kurucuları arasında bulunduğu bu oluşumun temeli, sorumlu iş yapma bilincini sürdürülebilir kılmaya ve bunun Türkiye’de savunuculuğunu yapmaya dayanıyor. 20 Temmuz 2023
Sait Tosyalı (TAC’75) Connect olarak SEV’in yeni Mütevelli Heyeti Başkanı Sait Tosyalı ile TAC’deki okul günlerinden Vakıftaki çalışmalarına pek çok konuyu konuştuk. 20 Temmuz 2023
Prof. Dr. Nilüfer Ertekin Taner (ACI’89) Araştırmaları ve buluşlarıyla Alzheimer Derneğinin Zenith Fellows 2022 Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Nilüfer Ertekin Taner ve ekibi, Mart ayında ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitülerinden (NIH) 41 milyon dolarlık araştırma desteği kazandı. 16 Temmuz 2023
Abdullah S. Paksoy (TAC’72) 67 yaşında İtalya’daki Messina Boğazı’nı yüzerek geçen Abdullah S. Paksoy, böylece TAC mezunlarının İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçme geleneğini uluslararası boyuta taşıdı. 25 Kasım 2022
Evrim Kavcar (UAA’94) Akademisyen ve heykel sanatçısı Evrim Kavcar’ın eserleri, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Emir Barın’ın (UAA’04) geçtiğimiz yıllarda bir sanat merkezi haline getirdiği Barın Han’daki bir sergide izleyiciyle buluştu. 25 Kasım 2022
Elif Çimen (UAA’94) Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin öğretim üyeleri arasında bulunan Prof. Dr. Elif Çimen, ürettiği eserleri bu kez de Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü Gravür Atölyesinin retrospektif nitelikli karma sergisinde sanatseverlerle buluşturdu. 25 Kasım 2022
Cem Arman Yenel (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi ve Sosyoloji bölümlerinde çift ana dal alarak devam eden Cem Arman Yenel, akademik başarısının yanı sıra müzik alanında da adından söz ettiriyor. 25 Kasım 2022
Deniz Alp Göyen (TAC’94) Bursa’da çocuk ve bebeklere yönelik giyim, oyuncak, mobilya mağazası bulunan, yanı sıra www.kidsandnests.com sitesi üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren Deniz Alp Göyen, ürünlerinin satış kanalı olarak Trendyol ile çalışan bir girişimci. 24 Kasım 2022
Doğa Kuruoğlu (UAA’13) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından eğitimine Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam eden Doğa Kuruoğlu, doktorasını ABD’nin Minnesota eyaletindeki Mayo Clinic’te tamamladı. 24 Kasım 2022
Nurdanpınar Kömürcüğolu Toköz (ACI’81) 20 yılı aşkın süre önemli şirketlerde Öğrenme ve Gelişim Uzmanı olarak çalışan, kariyeri boyunca başarının ancak iyi yetişmiş insan kaynağıyla olabileceğine inanan ve insana yatırımın önemini her yerde dile getiren Nurdanpınar Kömürcüoğlu Toköz, elde ettiği deneyimi daha fazla kişiyle paylaşabilmek amacıyla, “Nurdanpinar Solutions for Human Performance / Nurdanpınar İnsan Performansı Çözümleri” adlı bir danışmanlık şirket kurdu. 24 Kasım 2022
Pınar Ersoy (ACI’02) The Milwaukee Journal’ın kurucusu Lucius Nieman’ın adını yaşatmak amacıyla 1938’de kurulan Nieman Gazetecilik Vakfı, o yıllardan günümüze 100 ülkeden 1700 gazeteciye eğitim verdi. 24 Kasım 2022
Alp Osmanoğlu (TAC’83) Tarsus Amerikan Koleji mezunu Alp Osmanoğlu, otomotiv sektörünün dünyaca ünlü markası Toyota’da yıllardır üst düzey yönetici olarak görev yapıyor. 24 Kasım 2022
Ömür Özkardeşler (TAC’01) Ömür Özkardeşler, Trendyol’da “Tedarik Zinciri ve Uluslararası Operasyonlar Başkanı” olarak göreve başladı. 24 Kasım 2022
Füsun Çuhadaroğlu (ACI’75) “Mesleğime olan sevgim ve bağlılığımın çok önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu hep düşünürüm. En az onun kadar etkili olan bir şey de çocuklara olan sevgimdir.” 24 Kasım 2022
Mehmet Cüneyt Üvey (TAC’85) Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan “Information Systems Audit and Control Association (ISACA) / Bilgi Sistemleri Denetim ve Kontrol Derneği”, 188 ülkede 225 şubesi ve 150 bin üyesi olan bir kuruluş. 24 Kasım 2022
Talya Nisari (ACI’18) İzmir Amerikan Koleji mezunlarından Talya Nisari, dünyanın dört bir yanında eğitim alan gençlerin başvurabileceği GreaTR adında bir platform kurdu. 24 Kasım 2022
Sefa Ulukan (TAC’78) Tarsus Amerikan Kolejinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine devam eden, genç yaşlardan itibaren fotoğraf sanatına tutkuyla bağlı olan Dr. Sefa Ulukan, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonunun (TFSF) Başkanlığını üstlendi. 24 Kasım 2022
Emine Arıkan (TAC’02) ABD'DE Doktora eğitimiNE devam eden Emine Arıkan, 3 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde ziyaretçi ağırlayan, “One ClImate EIght RealItIes” sergisini açtı. Arıkan’ın kurduğu Rema CreatIve Research Lab’in ilk etkinliği olan sergide, sekiz sanatçının yapay zekâ kullanarak hazırladığı eserlerine yer verilirken, organizasyonun özgün müziklerinde bir başka TAC’lİ Kaan Uysal’ın (TAC’02) imzası vardı. 24 Kasım 2022
Füsun Onur (UAA’56) Heykeltıraş ve yerleştirme sanatçısı Füsun Onur, Nisan ayında başlayan 59. Venedik Bienali’ndeki “Evvel zaman içinde...” isimli sergisiyle ülkemizi başarıyla temsil etti. 50 yılı aşan sanat pratiğiyle Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olan ve yerleştirme alanında dünyadaki öncüler arasında bulunan Onur’un eserleri ve sanatı üzerine kitaplar ve tezler yazıldı. 24 Kasım 2022
Robert (Bob) Samuel Keller Talas Amerikan Okulunun unutulmaz öğretmenlerinden, okul müdürlüğü görevini de yürütmüş Robert (Bob) Samuel Keller'ın 10 Eylül 2022 Cumartesi günü 92 yaşında vefat ettiğini üzülerek öğrendik. 24 Kasım 2022
Prof. Dr. Egemen Eroğlu (TAC’90) Üniversite sınavında bütün tercihlerini tıp eğitimi üzerine yapan, yıllarca eğitimden geçtikten sonra profesör unvanı alan Egemen Eroğlu, gerek ekonomik sorunlar ve mesleğin itibarsızlaştırılması, gerekse uzun mesai saatleri nedeniyle çocuk cerrahisi bölümlerinin tercih edilmediğinin altını çizerek, kendisinin türünün son örnekleri arasında bulunduğu söylüyor. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Berna Güroğlu (UAA’94) Hollanda’daki Leiden Üniversitesinde Sosyal İlişkilerde Nörobilim Profesörü Berna Güroğlu’nun yöneticilerinden biri olduğu Growing Up Together in Society (GUTS) araştırma projesi, 22 milyon Euro’luk bir kamu fonu kazandı. 23 Kasım 2022
Prof. Dr. Ayşe Zarakol (UAA’95) Doğu ile Batı… İster örtülü, isterse açıktan olsun yüzlerce yıldır uluslararası ilişkilerin şekillenmesinde dayanak noktası olarak görülen, gösterilen bir role sahip. Batı'nın ekonomik gücünü veya Doğu'nun az gelişmişliğini temel alarak indirgemeci sonuçlara varmak sadece politik arenada değil, toplumların gündelik yaşamında da etkili oluyor. 23 Kasım 2022
Zeynep Deniz (TAC’91) “Sürdürülebilirlik” bölümümüzde bu sayı, Tarsus Amerikan Koleji mezunlarından Zeynep Deniz’i konuk ediyoruz. Deniz, son bir senedir ilgi alanına giren “balkon bahçeciliğiyle” ilgili deneyimlerini Connect okurlarıyla paylaştı. 11 Kasım 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Hemen her gün iklimle ilgili haberleri dinliyoruz, okuyoruz. Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgaları, eriyen buzullar, sel, kuraklık, fırtına, yangın ve göç haberlerine maruz kaldığımız bir dönemde, bir iklim yazısı daha okumaya başladığınıza göre size, bir yandan bugüne dek okuduklarınızı daha anlamlı hale getirecek, diğer yandan da konuyu farklı perspektiflerden değerlendirmenize yardımcı olacak bir yazı sunma sorumluluğuyla yazmaya başlıyorum.  11 Kasım 2022
Simel Eşim (ACI’84) Toplumsal fayda sağlayan çalışmalar gerçekleştirebilme hayalinin tohumlarının İzmir Amerikan Kolejinde atıldığının altını çizen Simel Eşim, aldığı eğitim ve gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bugün Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kooperatifler ve sosyal ve dayanışma ekonomisi (SDE) konularındaki global portföyünü yönetiyor. Diğer bir ifadeyle başta kadınlar olmak üzere tüm çalışanların haklarını korumak, onların çok daha iyi koşullarda yaşayabilmelerini sağlayabilmek amacıyla sosyal ve iktisadi alanda örgütlenmelerine yönelik projeler üretip hayata geçiriyor. 11 Kasım 2022
Defne Ongun Müminoğlu (TAC’89) Yazar Defne Ongun Müminoğlu, kendisi gibi Yazar ve Eğitim Danışmanı olan yakın arkadaşı Banu Tozluyurt ile beraber, “Birlikte Geleceğiz Destek Projesi”ni hayata geçirdi. Kadınların ve çocukların kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimini temel alan proje kapsamında, her ay dezavantajlı bir bölgeye giderek oranın yerel halkıyla buluşuyorlar. 11 Kasım 2022
Piraye Erdem (ACI’80) SEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Piraye Erdem ile İzmir Amerikan Koleji günlerinden SEV’deki çalışmalarına, avukatlık mesleğinden Vakfın yeni planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 11 Kasım 2022
Nilhan Çetinyamaç (ACI’83) Sekiz yıldır Robert Kolejin Türk Müdürü olarak görevini başarıyla sürdüren Nilhan Çetinyamaç ile ACI’daki öğrencilik günlerinden öğretmenlik mesleğine, kurucu müdür unvanıyla 18 yıl İzmir SEV’de bulunmasından Robert Kolejdeki görevine uzanan keyifli bir sohbet yaptık. 10 Kasım 2022
Funda Cüceloğlu (UAA’84) Funda Cüceloğlu, mezun olduğu Üsküdar Amerikan Lisesinde tam 11 yıl Okul Müdürlüğü görevini üstlendi ve bu sene emekliliği nedeniyle bayrağı devretti. Bir mezun olarak bu görevi yürütmenin hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir gurur olduğunu belirten Cüceloğlu, okulla bağlarının bundan sonra da devam edeceğini, kendisine ihtiyaç duyulan her an destek vermeye hazır olduğunu söylüyor. Tüm emekleriniz için sonsuz teşekkürler... 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Emel Uysal Ünsal Tohumları çok değil, sadece birkaç ay önce atılan SEV Araştırma ve Etki Departmanının Müdürü Dr. Emel Uysal Ünsal, “Vakfımızın ve okullarımızın etkisini yaygınlaştırmak ve eğitim sistemine katkı sunmak amacıyla çalışacağız” diyerek bölümün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatıyor. 10 Kasım 2022
Prof. Dr. Güray Erkol 1997 yılında Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından üç şehirde kurulan SEV İlköğretim Kurumları 25. yılını kutluyor. Çeyrek yüzyıl önce eğitim hayatına başlayan Üsküdar SEV, İzmir SEV ve Tarsus SEV, beslendikleri köklü eğitim geleneğinin zengin toprağında serpilip gelişerek Türkiye’nin en iyi ilköğretim kurumları arasına girdiler. Mezunları tarafından kurulan SEV’in yönetsel, finansal ve bilgi birikiminin nasıl yepyeni ve güçlü eğitim markaları yaratmayı başardığını ve gelecek planlarını SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol ile konuştuk. 10 Kasım 2022
Faruk Bozbey (TAO’61- TAC’64) Talas’tan Tarsus’a TAC’li Bozbey’ler 04 Haziran 2022
TAC İsimlendirme TAC öğretmenlerini hep hatırlayacak! 02 Haziran 2022
Semiha Malatyalıoğlu Bir geleneğin mimarı 01 Haziran 2022
Sema Güler 31 Mayıs 2022
Prof.Dr.Güray Erkol “Gelecek de sadece insanla anlamlı” 30 Mayıs 2022
Nesteren Kesen Nalbantoğlu 29 Mayıs 2022
Happy Vernal Equinox! İlkbahar Kutlu Olsun! 1966 yılında ABD’den Tarsus’a öğretmen olarak gelen John F. Snyder, o yıllarda TAC’de okuyanlar için öğrencileriyle ilişkileri ve masaya bağdaş kurup anlattığı dersleriyle efsaneleşen öğretmenlerden biri. 27 Mayıs 2022
Galia Hasid Morhayim (UAA’96) “Anahtar Kelimemiz: İLİŞKİ” 27 Mayıs 2022
SAC’nin yeni Okul Müdürü: Dr. Akın Metli SEV Amerikan Kolejinin (SAC) yeni Müdürü, eğitim alanında tecrübeli, akademik çalışmaları bulunan Dr. Akın Metli oldu. 26 Mayıs 2022
Prof. Dr. M. Tamer Özsu (TAO'66 / TAC’70) Talas’ın taş merdivenlerinden veri biliminin temel taşlarına... 24 Mayıs 2022
Zeynep Oğuz (UAA’16) BBC’nin in-house ajansı BBC Creative’de kreatif yönetmen olan Zeynep Oğuz, reklamcılığın yanı sıra uzun ve kısa metrajlı film alanında rüştünü çoktan ispatladı. Genç yaşına rağmen birçok ödül aldı ve son olarak Promax 2021’de “Best Newcomer” dalında Silver ödülünü kazandı. 23 Mayıs 2022
Raşel Rakella Asal (ACI’69) Raşel Rakella Asal, çeşitli yayın organlarında çıkan yazılarından derleyerek oluşturduğu “Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak” adlı kitabında, eserleriyle dünyayı tekrar ve tekrar dönüştüren isimleri mercek altına alıyor. 22 Mayıs 2022
Pınar Coşkuner Genç (UAA’89) Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 21 Mayıs 2022
Çitim Dontlu Oğuz (ACI’82) Mezunu olduğu İzmir Amerikan Kolejinde Okul Doktoru olarak görev yapan Çitim Dontlu Oğuz, Connect için kaleme aldığı yazıda, hayatındaki tüm önemli kararlarda ACI’ın etkisi olduğunu belirtiyor. 20 Mayıs 2022
Mezun Kitaplığı 2 Her ne kadar geniş kitleler kendisini çevirdiği kitaplarla tanısa da o aynı zamanda tiyatro eleştirmeni, yazar, eğitmen, gazeteci, sahne ve kostüm tasarımcısı… Üstelik, yaptığı her işte, “İki karpuz bir koltuğa sığmaz” atasözünü boşa düşürecek kadar başarılı. Birçok yabancı yazarın kitaplarının keyifle okunmasında onun katkısı büyük. 19 Mayıs 2022
Kısalar Eserlerinde özlem ve aidiyet gibi kavramlarının yanı sıra toplumsal ve bireysel hafızaya odaklanan Eda Soylu, geçen yılın son aylarında yeni bir sergiyle çıktı sanatseverlerin karşısına: “Yetişkinler İçin Oyun Blokları”. 18 Mayıs 2022
Sara Pardo İzmir’de doğup büyüyen, kentin bütün kültürel değerlerinin nesilden nesle aktarılabilmesi için çaba sarf eden ve çevresi tarafından “İzmir âşığı” olarak bilinen Sara Pardo, görmek isteyen gözler için bu kentte çok şey olduğuna inanıyor. 18 Mayıs 2022
Beyza Boyacıoğlu (UAA’05) Akıllı telefonlar için tasarlanan ve kitle fonlaması desteğiyle hayata geçirilen “ZEKIMURENHATTI.COM”UN yaratıcısı Beyza Boyacıoğlu, bu sıra dışı interaktif web belgeselini dijital bir sanat eseri olarak görüyor. 17 Mayıs 2022
SEV Hizmet Plaketi töreni Uzun süredir SEV Yönetim Kurulunda gönüllü olarak çalışan, bazıları yeni dönemde de göreve devam edecek Yönetim Kurulu üyelerine, SEV Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Yaltır, yeni SEV Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Erdem, SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol'un katıldığı etkinlikle SEV Hizmet Plaketleri verildi. 12 Mayıs 2022
Nefise Bazoğlu (UAA’67) Dönüyorsa bu dünya hâlâ, eşitsizlikleri, yoksulluğu, yoksunluğu gidermek isteyenlerin çabalarıyla dönüyor. Nefise Bazoğlu da hayatının önemli bölümünü, yerkürenin herkes için daha yaşanılabilir bir yer olması için gayret göstermiş bir isim. 12 Mayıs 2022
Mustafa Doğaç Başkafa (ACI’21) İzmir Amerikan Koleji 1997 mezunlarının 2015’te genç yaşta kaybettikleri sınıf arkadaşları Sadık Emre Çaputçu anısına başlattıkları SEV okullarındaki ilk mezun sınıfı bursunu alan Mustafa Doğaç Başkafa, 2021’de mezun oldu ve İtalya’da, Bologna Üniversitesinde eğitimine devam ediyor. 11 Mayıs 2022
Gözde Bulgurcu (UAA’09) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 10 Mayıs 2022
Elif Özkul Gökmen (TAC’91) Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. 08 Mayıs 2022
Oya Karabekir (UAA’68) ve Zeynep Karabekir (UAA’01) Zeynep Karabekir, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan annesi Oya Kılıç Karabekir ile birlikte online iç tasarım şirketi Tasarlayolla ile yurt içi ve yurt dışından kendilerine başvuran kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. 07 Mayıs 2022
Mine Dedekoca (UAA’99) Kendini, “uzaktan çalışma kültürü küratörü” olarak tanımlayan, Türkiye’nin ilk uzaktan çalışma uzmanlarından, aynı anda iki girişiminde ve ABD’li bir şirkete uzaktan çalışan Mine Dedekoca ezberinizi bozabilir. Pandemiyle birlikte tüm dünyanın gündemine giren uzaktan ve esnek çalışmanın ana akım olarak iş hayatına hâkim olacağını savunuyor Mine Dedekoca... 06 Mayıs 2022
Esen Bulut (UAA’03) Dünyadaki iş yapış biçimlerindeki değişimi beş yıl önceden görerek yola çıkan Esen Bulut, kurduğu “Rimuut” adlı web servisleri aracılığıyla, serbest profesyonellerin kendi şirketlerini kurmalarına gerek kalmadan faturalama ve tahsilat işlemlerini uluslararası standartlarda kolayca gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor. 05 Mayıs 2022
Esma Akkuş (ACI’97) - Burak Kale (ACI’97) İzmir Amerikan Kolejinde “Sınıf Bursları”nın kurumsal bir nitelik kazanmasında emeği geçenler arasında bulunan Esma Akkuş ve Burak Kale, başarılı ve yetenekli çocukların eğitimine katkı sağlayarak iyi bir geleceğe doğru ilerlemesinde rol üstlenmenin önemini anlatıyor. 05 Mayıs 2022
Cem Uygur Saraydar (TAC’89) Cem Uygur Saraydar, ABD’de General Motors’da Ar-Ge ve inovasyon yöneticisi. Ağa bağlı araçlar, bilgi tabanlı eğlence ve insan makine arayüzü alanlarında çalışıyor. Kablosuz iletişim alanında çok sayıda patenti bulunan Saraydar, ürettiği fikirlerle pozitif fark yaratmayı hayal ettiğini belirtiyor. 04 Mayıs 2022
Hüseyin Diriöz (TAC’73) Bugüne kadar birçok ülkede Türkiye dış politikasının bir temsilcisi olarak büyükelçilik yapan ve bir diplomat olarak uluslararası ilişkilerin hassas noktalarını çok iyi bilen Hüseyin Diriöz, birçok şeyin muğlak olduğu bu döneme ilişkin öngörülerini paylaşıyor. 15 Nisan 2022
A. İlter Turan (TAC’59) Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Siyaset Bilimi Profesörü A. İlter Turan, Covid-19’dan önce var olan uluslararası sorunların pandemi sırasında hızlanarak devam ettiğini, salt koronavirüs salgınından kaynaklanan bir değişiklik gözlemlemediğini belirtiyor. Prof. Turan, geleceğe yönelik bugün yapılan bazı tahminlerin doğru olduğunu söylemenin iddialı olabileceğinin altını çiziyor. 14 Nisan 2022
50. Yılda, Bir Arada Sağlık ve Eğitim Vakfı, kuruluşunun 50’nci yılını renkli bir etkinlikle kutladı. 15 Eylül Cumartesi günü Koç Topluluğu Spor Kulübü’nde gerçekleşen etkinliğe, SEV Kurumları'ndan mezun olanlar, öğrenciler ve velilerle birlikte okulların eğitim ve yönetim kadrosu katıldı. Neşeli bir piknik havasında geçen gecede, her yaş için çeşitli sanatsal etkinlik ve spor karşılaşmalarına yer verildi. 13 Nisan 2022
Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 Dünyayı Değiştiren Yıl: 1968 12 Nisan 2022
130 Yıllık Coşku 130 yıllık coşku 11 Nisan 2022
Hazal Atay (TAC’09) Hazal Atay (TAC’09) 1923’ten günümüze Türkiye siyasetinde kadın 10 Nisan 2022
Anet Gomel (ACI’70) Anet Gomel (ACI’70) Emek verenler ödülü 10 Nisan 2022
Prof. Dr. Aslı Tolun (UAA’67) Prof. Dr. Aslı Tolun’u hâlen genetik araştırmalarını sürdürdüğü İstanbul Teknik Üniversitesindeki yeni laboratuvarında ziyaret ettik... Üsküdar Amerikan Kız Lisesi günlerinden Türkiye’de ilk hastalık genini keşfine, kadın haklarından bilim etiğine uzunan bir yolculuğa çıktık. 09 Nisan 2022
Efe Çelebi (UAA’99) DentGroup Yönetim Kurulu Başkanı Efe Çelebi, Covid-19 pandemisinin yaşandığı ve insanların kliniklere gitmekten imtina ettiği süreçte, ağız ve diş sorunu yaşayanlar için kurdukları online danışma hattı ile 9 binden fazla hastanın derdine derman oldu. 08 Nisan 2022
Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü Mete Akyol’a (TAC’55) basında imzalı ilk röportajının yayımlandığı 22 Ocak 1955’ten bu güne 60 yıl olması nedeniyle, Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yaşam Boyu Gazetecilik Başarı Ödülü verildi. 08 Nisan 2022
Arzu Denizbaşı (UAA’83) Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisini ve alınan önlemleri değerlendiren Marmara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Denizbaşı, “eski günler” tanımının artık geride bırakılması gerektiğini, zira bundan sonra da bu tür salgınların insanlığı etkileyeceğini belirtiyor ve bu nedenle sağlığa daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor. 07 Nisan 2022
Serdar Küçükoğlu (TAC’76) İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Kardiyoloji Enstitüsü; Kardiyoloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, geçmişte veba ve İspanyol gribi gibi salgınların olduğunu, bugün Covid-19’u yaşadığımızı, yarınsa başka salgınların olabileceğini söylüyor... 07 Nisan 2022
Gül Yurtsever Ergör (ACI’81) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD ve Epidemiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Yurtsever Ergör, hastaneler ve doktorlar ne kadar iyi ve donanımlı olursa olsunlar salgını önlemeye yetmeyeceğini, bulaşın önüne geçecek tedbirleri almanın şart olduğunu belirtiyor. 06 Nisan 2022
Enis Habib (UAA’15) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Enis Habib, biyonik bacak alanında yaptığı çalışmalarla milyonlarca insanın yaşadığı bir soruna çözüm getirmeyi amaçlıyor. 05 Nisan 2022
Ece Eden (ACI’83) Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Eden, öğrencilerinden Mehmet Baysal ile birlikte geliştirdiği ve kendi adlarını taşıyan “Eden Baysal Dental Travma İndeksi” ile tüm dünya tarafından kabul edilen ve kullanılan bir çalışma gerçekleştirdi. 04 Nisan 2022
Gönül Özsoy Peker (ACI’69) Society for Neuroscience (SfN) tarafından sinirbilim eğitimine katkılarından dolayı ödüle layık görülen Gönül Ö. Peker, “Bugün bir eğitimci olarak değerlendirdiğimde, bizim zamanımızdaki ACI’ın, sunduğu seçmeli dersler ve farklı kulvarlarla, gerçek anlamda ‘kök hücre’ yetiştiren bir gelişim yuvası olduğu kanısındayım” diyor. 03 Nisan 2022
Milli implant ve milli kemik tozunun yaratıcısı Geliştirdiği diş implant teknolojileri ile Avrupa’nın en büyük implant fabrikalarından birini kurarak Eylül 2016’da faaliyete geçiren Dr. Talat Buğur, önümüzdeki yıl, dünyada sadece sayılı ülkenin üretebildiği kemik grefti’nin de (kemik tozu) Türkiye’de üretimine başlıyor. 02 Nisan 2022
UAA`nın Hayatımda Çok Önemli Bir Rolü Var UAA’nın hayatımda çok önemli bir rolü var 01 Nisan 2022
Ayşe Ülkü Ersin (UAA’57) Ayşe Ülkü Ersin, anlattıklarıyla bizleri 1950’lerin Üsküdar Amerikan Lisesinde kısa bir gezintiye çıkarıyor. Kâh yatılı olmanın kendisinde yarattığı duygulardan söz ediyor, kâh hayatını etkileyen öğretmenlerini anıyor. Kız okulu olduğu için erkek kılığına girerek sahneye çıkması da var değindikleri arasında, çok güzel “Rock’n Roll” yapmaları da. Başlığımıza da taşıdığımız sözleri ise UAA’nın onun hayatındaki yerini çok iyi tanımlıyor. 31 Mart 2022
Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) Kolejden mezun olur olmaz Amerika’da felsefe ve arkeoloji eğitimi alacaktı. Ancak hayat ona farklı bir senaryo hazırlamıştı. Evlendi, eşi büyükelçi ve ressam İsmet Birsel’in yurtdışı görevi nedeniyle arkeoloji eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Dünyayı dolaştı. Ayşe Hortaçsu Birsel (ACI’60) ile duvarları eşinin resimleriyle dolu Çeşme Dalyanköy’deki yazlık evinde buluştuk, okul anılarını konuştuk. 30 Mart 2022
Ülkü İzmirligil (UAA’59) Tıp doktoru olmak isterken ailesinin telkinleriyle yönünü arkeolojiye çevirmiş Ülkü İzmirligil. Side Antik Kenti başta olmak üzere birçok kazıya katılarak, geçmişin izlerinin bugüne taşınmasında rol oynamış. Şimdi emeklilik günlerinin tadını çıkarıyor ve yoğun temposu nedeniyle ötelemek zorunda kaldığı yurt içi gezilerini gerçekleştiriyor (pandemiden önce). UAA’ya başladığı ilk günler ve oradaki öğretmenler ise dün mezun olmuşçasına hafızasındaki tazeliğini koruyor ve okulun kendisine disiplinli olma, şartlara uyum sağlama, mücadele etme gibi birçok değer kazandırdığını söylüyor. 28 Mart 2022
Güngör Orhon Pura (ACI’47) İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 26 Mart 2022
Sezer Birsel Birkan (ACI’55) İzmir Amerikan Kolejinden 1955 yılında mezun olan Sezer Birsel Birkan, hukuk tahsilinin ardından mesleğini bir süre yaptıktan sonra İngilizce öğretmeni olarak çalışmış. Kendi köklü ve renkli aile hikâyesini kaleme aldığı “Üç Evlerin Öyküsü” kitabının da yazarı olan Birkan’dan tadına doyum olmayacak Kolej anılarını dinledik. 25 Mart 2022
Neşe Yörük Kınay (UAA’62) Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu Nazlı Nalbantoğlu, Connect okurları için, okuldaşı olan ve “abla” diye hitap ettiği Neşe Yörük Kınay ile sıcacık ve samimi bir söyleşi yaptı. Kınay, kendisiyle yapılan bu söyleşide, hem Üsküdar Amerikan’ın o yıllardaki görünümünü hem de UAA’lı olmanın kendisine sağladığı avantajları anlatıyor. 24 Mart 2022
Ayşe Mayda (ACI’37) Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, 104 yaşına rağmen berrak hafızasıyla bizlerle kolej anılarını paylaşıyor. Yaşam enerjisini ise eski fotoğraflardan ve güne, yapılacak işler listesiyle başlamaktan alıyor. 23 Mart 2022
Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Yıldız Tınas İzmiroğlu (ACI’46) Okul, hayata uyumlu yetiştiriyor… 22 Mart 2022
Seçkin Selvi (UAA’57) Dile kolay, tam 168 kitabın dilimize kazandırılmasında onun emeği var. “168 kitap okuyana aydın diyorlar bu memlekette,” diyor Seçkin Selvi, biraz müstehzi bir şekilde. Edebiyat çevirilerinin niteliğini belirleyen temel unsurunsa, çevirmenin yazar kumaşına sahip olup olmamasından kaynaklandığını söylüyor. 21 Mart 2022
Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Dr. Emel Akaltın ÜAL’48 Beyaz önlük tutkusu Emel Akaltın, Türkiye’nin ilk kadın jinekologlarından… Buluşma’ya başta Miss. Martin olmak üzere efsanevi öğretmenlerini, Üsküdar Amerikan’ı, Ankara Tıp Fakültesi’ni ve kadın doğum uzmanı olmasının hikâyesini anlattı. 20 Mart 2022
Turhan Uygur(TAC’45) TURHAN UYGUR (TAC’45) TAC’nin çınarı, Atatürk’ün büyük hayranı, Türk tarımının öncülerindendi... 19 Mart 2022
Aylin Başakın (ACI’83) İzmir Amerikan Koleji (ACI) Yetişenler Derneği’nin yeni başkanı Aylin Başakın, 2020 yılı itibarıyla bayrağı, dernekte omuz omuza çalıştığı Sevin Oran’dan devralarak göreve başladı. Yetişenler Derneği’nde yıllardır gönüllü olarak görev alan Başakın, önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalar hakkında Connect’in sorularını yanıtladı… 18 Mart 2022
Saadet Timur Üsküdar Amerikan Lisesinde uzun yıllar Türkçe ve Edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Saadet Timur, ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen (1985) unutulmayan isimlerden biri. Öğrencilerinden Ayşegül Günkut Yüksel, sevgili öğretmeni Saadet Timur'u anlatıyor. 17 Mart 2022
Defne Pektaşdan Ersözlü (ACI’91) Yeni bir dünya oluşurken, hayatta bir çocuğa verebileceğiniz en büyük zenginlik geleneksel olan, güçlü bağlar ve güzel arkadaşlıklarla dolu bir eğitim. Üç nesil boyunca bunun paylaşılması ise paha biçilmez... 16 Mart 2022
Mehmet Özel (TAC’90) Tarsus Amerikan Koleji Mezunlar Derneğinin yeni başkanı seçilen Mehmet Özel, okulunun kendisi için anlamının büyük olduğunu, TAC’lileri ise ikinci ailesi olarak gördüğünü söylüyor ve TAC’ye hizmet etmekten duyduğu mutluluğu bizlerle paylaşıyor. 16 Mart 2022
Berna Altan Yüzbaş (UAA’93) Anneannesinden, annesinden ve kendisinden sonra kızı da Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Berna Altan Yüzbaş, UAA’daki geleneğin nesiller arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak mezunlarının ortak bir dil, üslup ve bakış açısıyla dünyaya bakmalarına aracılık ettiğine dikkat çekiyor. 15 Mart 2022
Begüm Üçer Dilmen (ACI’77) İzmir Amerikan Kolejinden mezun olduktan ve yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra profesyonel hayata atılan, orada edindiği tecrübeyi Sağlık ve Eğitim Vakfına taşıyan Begüm Üçer Dilmen, tüm mezunların gerek SEV’e, gerekse okullara katkı sunabileceğini söylüyor. 14 Mart 2022
Didem Kaper (ACI’91) Annesi, anneannesi ve kendisi gibi kızı da İzmir Amerikan Koleji’ne giden Didem Karer, okulun kendileri için taşıdığı önemi Connect okurları için kaleme aldı. 12 Mart 2022
Sevin Oran (ACI’56) İzmir Amerikan Koleji Yetişenler Derneği’nde 45 yıldır görev alan ve 17 yıldır da Başkanlık görevini yürüten Sevin Oran’a dernek yönetimi tarafından Onursal Başkanlık unvanı verildi. 10 Mart 2022
Atamalar MEHMET T. NANE (TAC’84) Dünya havacılığında bir ilk... Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Haziran 2022 itibarıyla göreve başlamak üzere Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. IATA’nın 77. Yıllık Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Nane, Birliğin ilk Türk başkanı olarak görevi bir yıl boyunca yürütecek. 28 Şubat 2022
Pelin Ekinci Kaya (Uaa’93) Üsküdar Amerikan Lisesinin ardından Bilkent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünde eğitim gören Pelin Ekinci Kaya, diplomat olmayı arzularken sinemanın cazibesine kapılıp, kendine bambaşka meslek seçen bir isim. 26 Şubat 2022
Sinem Sandıkçı Gökçen (TAC’96) Sinem Sandıkçı Gökçen, L’Oréal Türkiye’nin Ülke Genel Müdürü olarak atandı. Tarsus Amerikan Kolejnin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Gökçen, 2000 yılından bu yana L’Oréal Türkiye’nin çeşitli departmanlarında farklı görevler üstlendi. 25 Şubat 2022
Arın Özkula (UAA’02) - Enis Hulli (ACI’09) Beşinci yılda 5 çarpan hedefine ulaştılar Start-up’lara destek veren, girişimcileri yatırımcılarla buluşturan Arın Özkula ve Enis Hulli, bugüne kadar beş yatırım yaptıklarını, yıl sonuna kadar bu sayıyı sekize çıkarmayı planladıklarını belirterek, 500 Istanbul’un ilk fonunun dolar bazında yıllık yüzde 46 net geri dönüşle, henüz 5’inci yılında 5 çarpan hedefine ulaştığını söylüyor. 24 Şubat 2022
Mehmet Buldurgan (TAC’69 Ortaokul) Girişimci ekosistemi Türkiye’nin geleceğini belirleyebilir Yıllarca Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan Mehmet Buldurgan, Melek Yatırımcılık konusunda lisans alan ilk sekiz kişiden biri. Ortaklarıyla birlikte kurduğu ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı ile başta gençlerİN YAPTIKLARI olmak üzere, birçok girişime maddi destek verip, tecrübe aktarımında bulunarak hayallerini gerçek kılmasını sağlıyor.... 24 Şubat 2022
Gizem Moral Kunter (ACI’93) Bir işi bir kişi yapabiliyorsa, herkes yapabilir! 22 yıllık kurumsal iş tecrübesini yeni bir alan olarak değerlendirdiği girişimciliğe taşıyan Gizem Moral, bir hayalin gerçek kılınmasında en büyük engelin kişinin kendisi olduğuna vurgu yaparak, kendine ve gençlere sık sık şu cümleyi tekrarladığını söylüyor: “Başarısız olmadan denedim diyemezsiniz, denemeden de başarılı olmanızın imkânı yok.” 23 Şubat 2022
Özüm İlter Demirci (ACI’99) Ege Genç İş İnsanları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren EGİAD Melekleri Yatırım Ağı aracılığıyla girişimcilere destek veren Özüm İlter Demirci, İzmir Amerikan Kolejindeki çeşitli kulüplerin gençler için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayarak, “Yola erken koyulmak, girişimci ruh taşıyan tüm bireylerin elindeki en büyük koz olacaktır” diyor. 22 Şubat 2022
Sadık Gençoğlan (Tac’03) TAC’den 2003 yılında mezun olan Sadık Gençoğlu, üniversite eğitimine önce Université Paris-Sorbonne’da başladı. 21 Şubat 2022
Türker Oğuz (TAC’91) Girişimcilik sonrası “profesyonel yatırımcı” olmaya karar verip bu işe büyük bir ciddiyetle yaklaşarak 2014 yılında Venture ScIence firmasını kuran ve yedi yıllık zaman zarfında, 30 civarında yatırım yapan Türker Oğuz, sadece kâra değil, dünyaya ve insanlığa fayda sağlayacak alanlara odaklandıklarını söylüyor. 21 Şubat 2022
Namık Kural (TAC’76) Kendisi gibi yatırımcılarla bir araya gelerek TRAngels’ı kuran ve melek yatırımcı ağı oluşturan Namık Kural, bu alana yönelme nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Hayatınıza o kadar güzel şeyler katılıyor ki, hiç bilmediğiniz konularda, birinci elden pırlanta gibi beyinlerden çıkan fikirleri dinliyorsunuz.” 20 Şubat 2022
Sırma Süren (UAA’02) Sırma Süren (UAA’02), geride bıraktığımız yılın Haziran ayında “Head of Communications” pozisyonuyla Google Türkiye ofisine transfer oldu. 19 Şubat 2022
Meryem Birsöz (TAC’03) Evcil hayvanlar ve onların sahipleri için Moshiqa markasını yaratan Meryem Birsöz (TAC’03), Warner Bros. Studios tarafından üretilen Wonder Woman 1984 filmi için lüks moda ortağı seçildi. 18 Şubat 2022
Aslı Altınışık (UAA’12) Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nda Proje Uzmanı olan Aslı Altınışık, hazırladıkları “Covid-19 Salgınının Türkiye’de Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına Etkisi Anketi” sonuçlarını değerlendirdi. 17 Şubat 2022
A. Murat Kavrar (TAC’92) DHL Freight Türkiye Genel Müdürü A. Murat Kavrar, Covid-19 salgını sırasında önemi bir kez daha gözler önüne serilen lojistik sektörünü Connect okurları için değerlendirdi. 16 Şubat 2022
Özlem Salur (UAA’81) Getir İnsan Departmanı Direktörü Özlem Salur, salgın döneminde alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini, bu süreçte ticari kaygılardan ziyade insanlara fayda sağlayabilme sorumluluğuyla adım attıklarını belirtiyor. 15 Şubat 2022
Efe Kart (TAC’13) Pandemiyle tüm dünyanın, Türkiye’de de Hayat Eve Sığar aplikasyonuyla birçoğumuzun tanıştığı Temas Takip Uygulamalarını, bugünlerde kamu, belediyeler ve özel şirketlere sunmaya başlayan Geodo Teknoloji’nin ortaklarından Efe Kart’a soruyoruz. 14 Şubat 2022
Kaan Bilecik (UAA’09) Kaan Bilecik, geçen yılın Temmuz ayında, İndeks Bilgisayar'ın Satış ve İş Geliştirme Direktörü oldu. 13 Şubat 2022
Cahit Erdoğan (TAC’92) Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, pandemi sürecinde aldıkları önlemleri, yeni normallerle birlikte gerçekleştirdiklerini ve dijital bankacılığın önemini değerlendirdi. 12 Şubat 2022
Kerem Macit (TAC’05) / Hande Macit (TAC’10) Kerem ve Hande Macit, günümüzde birçok gencin hayalini gerçekleştiren iki kardeş. Luwia markası altında ürettikleri el yapımı yoğurdu, Hollandalıların damak zevkine sunan Macit kardeşler, kaybolmuş bir tadı ve zanaatı geri getirmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar. 11 Şubat 2022
Refik Kutluer (TAC’74) Birkaç yıl önce Tarsus’ta küçük bir evde olağan dışı güvenlik önlemleriyle bir yıl kadar süren kazılardan sonra hâlen hiçbir açıklama yapılmaması olayın gizemini korurken, konu üzerine 2000 yılı aşan tarihî bir perspektiften adeta dedektiflik öyküsü kaleme alan Refik Kutluer’in AncIent OrIgIns dergisinde yayınlanan ve kısa sürede en çok okunanlar arasına giren makalesi Dan Brown romanlarını aratmıyor. 06 Şubat 2022
Nilgün Arıt (UAA’67) Uzun yıllar ilaç sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra Maya kültürüne gönül veren, bu kültürle ilgili kitaplar çevirip yazan, geçirdiği inisiyasyonların ardından “kırmızı kemer” ile Maya Şamanı olan Nilgün Arıt, günümüz insanının bu kadim bilgeliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna inanıyor. 05 Şubat 2022
Mehmet Gür (TAO’66 / TAC’69) Bundan iki yıl önce (2019) çıkardığı otobiyografi kitabı “Yol”dan ilham alarak söz yazarlığına başlayan Mehmet Gür, içinde 12 şarkının bulunduğu bir albüm çıkardı: “The Path”. Albümün tanıtımının yapıldığı www.thepathalbum.com sitesinde bir yazı kaleme alan Gür, Yol kitabındaki kişilerden, olaylardan ve yerlerden etkilenerek söz yazarlığına başladığını belirterek, şunları söylüyor: “Şarkı yapmak, hiç şüphesiz müzik bilgisi ve şarkı sözü yazma becerisi gerektirir. 04 Şubat 2022
Mezun Kitaplığı Amerikan kolejlerinden farklı dönemlerde mezun olanlar, bilgi birikimlerini, tecrübelerini, hayal güçlerinde canlandırdıklarını yazarak paylaşmaya devam ediyorlar. geride bıraktığımız aylar içinde mezunlarımızın okurlarla buluşturduğu kitapları bir araya getirdik. 04 Şubat 2022
Lisya Konfino Tavaşi (UAA’99) Seza Ünal Özeren (ACI’01) Lisya Konfino Tavaşi ve Seza Ünal Özeren, eğitimlerini farklı illerde ve ülkelerde tamamlamış, kariyerlerini de farklı alanlarda yapmış iki kadın. Onları bir araya getiren temel unsur ise sanata olan tutkuları ve hayata aynı köklü değerlerin ışığında bakmaları. 03 Şubat 2022
Gamze Olgun (TAC’88) Akademide aldığı ressamlık eğitiminin çok farklı bir alanda da değerlendirilebileceğini düşünerek rengârenk pastalar ve kurabiyeler yapan Gamze Olgun, açtığı Youtube kanalıyla “pastacılık sanatının” inceliklerini takipçileriyle paylaşıyor. 01 Şubat 2022
Elvan Özkavruk Adanır (ACI’85) Kahvenin birçok coğrafyadan farklı olarak bu topraklarda kültürel bir unsur olduğu muhakkak. evlilik arifesinde neredeyse başrol üstlenecek kadar değer verilen, derin soHbetlere eşlik eden kahve, bu kez de ACI mezunu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Elvan Özkavruk Adanır’ın çalışmalarıyla sanatsal bir obje olarak karşımıza çıkıyor. 31 Ocak 2022
Ali Kabaş (TAC’76) Özgürlük ve tutku. İki kuvvetli duygu. Sevgili Ali Kabaş bu duyguları sanatına yansıtıyor. Uçarak fotoğraflayan Kabaş, GAIN TV ile birlikte “Uçan Dedektif” serisini yarattı. “Kısa Sorular, Kısa Cevaplar” köşemizde kendisine bu çalışmasını ve yaptıklarının insanların doğayla ilgili bilinçlenmesindeki etkisini konuştuk. 30 Ocak 2022
Gülin Üstün (ACI’86) Kariyerine önce reklamcılıkla başlayan, ardından film yapımcılığına yönelen Gülin Üstün, İstanbul Kültür Sanat Vakfının çatısı altında düzenlenen Köprüde Buluşmalar etkinliğinin gerçekleşmesine sağladığı katkı nedeniyle Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivalinde Başarı Ödülü aldı. 29 Ocak 2022
Elif Yonat Toğay (UAA’87) Çocuklar için bilimi, doğayı, hayvanları ve dostluğu konu alan eserler üreten Elif Yonat Toğay, minik okurlarına bu kez de “En Havalı Kaka Benimki” ve “Dodi Dişdostu” adlı kitaplarla sesleniyor. 26 Ocak 2022
Zümrüt Bozkurt (UAA’99) Turizm sektöründe yurt içinde ve yurt dışında çalıştıktan sonra içinde var olan sanata yönelen Zümrüt Bozkurt, kardeşiyle birlikte oluşturduğu BozMural markasıyla, iç mekânların duvarlarını renklendiriyor. 25 Ocak 2022
Fırat Yücel (ACI’97) İFSAK’ın 2020 Yılı Sinema Ödülü, Altyazı sinema dergisine verildi... Derginin hayat bulup 20 yıldır bağımsız olarak yoluna devam etmesini sağlayanlar arasında 1997 mezunu iki ACI’lı, Fırat Yücel ve Enis Köstepen de var. Kazanılan ödül nedeniyle sorularımızı yönelttiğimiz Yücel, Altyazı’nın bunca yıl ayakta kalmasının en önemli sebebinin kolektif üretimle oluşturulması olduğunu belirtiyor. 24 Ocak 2022
Halim Ercan (ACI’99) Oyuncu Halim Ercan, pandemi nedeniyle kültür ve sanat camiasının yaşadığı sorunlara bir nebze olsun derman olabilmek amacıyla Sahneport’u hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk dijital kültür sanat merkezi olan bu platform, tiyatrodan konsere, sinema filmlerinden sergilere kadar birçok etkinliği sanal ortama taşıyor. 23 Ocak 2022
UAA’64’lü olmak… Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olmalarının üzerinden yarım yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen birbirlerinden kopmayan ’64 sınıfı, hem okul ruhunu yaşatıyor hem de toplumsal sorumluluk projeleri üretiyorlar. 06 Ocak 2022
Serhan Antalyalı (TAC’83) Dr. Serhan Antalyalı, Rotary Kulübü’nde önemli görevler üstlenmeyi sürdürüyor. 2020-2021 yıllarında Rotary 2430’un Bölge Federasyon Başkanlığı’nı yapacak olan Antalyalı, birçok mezunun gerek iş, gerekse sosyal hayatta başarılı olmasını TAC’de aldıkları eğitime bağlıyor. 05 Ocak 2022
McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak McCain’in Hatırası Tarsus’ta Yaşayacak 03 Ocak 2022
ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs ACI’00 Sınıfından Arkadaşlarının Anısına Burs 02 Ocak 2022
Gelenekten Geleceğe Bağış programlarımız desteklerinizle büyüyor İzmir Amerikan Koleji öğrencimiz Deniz Bajin, yazdığı 4 ayrı makaleyle dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Pomona College'a tam burslu erken kabul aldı. Öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 01 Ocak 2022
SEV 50. Yıl Bursu SEV 50. Yıl Bursu 50 yıl için 50 hayata dokunmak 31 Aralık 2021
Diana Deniz Noonan (ACI’78) Diana Deniz Noonan (ACI’78) Çocukları yarınlara hazırlayan 78’liler 29 Aralık 2021
SEV’den Minnettarlık İfadesi Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir, Tarsus ve SEV Amerikan Kolejleri, SEV İlköğretim Kurumları ve Redhouse Kidz’in bağlı olduğu SEV, tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği koronavirüs pandemisinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir proje hayata geçirdi. Koronavirüs sürecinde gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışmaya devam eden sağlık çalışanları ile çocuklarına teşekkür etmek ve moral vermek amacıyla 10 bin kitap armağan etti. 27 Aralık 2021
Gelenekten Geleceğe Destek 26 Aralık 2021
Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Ayhan Sicimoğlu (TAC’70) Hastalarına duyurulur 23 Aralık 2021
MEZUN SINIFI BURSLARI Mezunlarımızın dönem arkadaşlarıyla bir araya gelerek oluşturdukları Mezun Sınıfı Bursları, 2019 yılında ciddi bir artış gösterdi. Dokuz yeni sınıf bursuyla mezunlar, Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 2019-20 eğitim ve öğretim yılında 47.4 milyon liraya ulaşan toplam burs tutarındaki ağırlıklarını hissettirmeye başladılar. 09 Aralık 2021
Hasan Güleşçi (TAC’56) Türkiye iş dünyasının duayenlerinden ve SEV Mütevelli Heyeti Üyesi Hasan Güleşçi, 31 Aralık 2022 tarihinde vefat etti.
x

Bu web sitesi çerezler kullanır.

Bu web sitesi kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çerezler kullanır. Web sitemizi kullanmak suretiyle tüm çerezlere Çerez Politikamız uyarınca onay vermiş olursunuz. Çerezler hakkında daha detaylı bilgi için Çerez Politikası'nı inceleyebilirsiniz.