Mekân tasarımına yenilikçi bir yaklaşım
Zeynep Karabekir, kendisi gibi Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan annesi Oya Kılıç Karabekir ile birlikte online iç tasarım şirketi Tasarlayolla ile yurt içi ve yurt dışından kendilerine başvuran kişilere danışmanlık hizmeti veriyor.
Tasarlayolla, mobilya e-ticaret siteleri, müşteri ve iç mimarları bir araya getiren, online sistemle çalışan bir platform. Türkiye’nin farklı şehirlerinde ikamet eden iç mimarlarla yol alan şirketin yurdun dört bir yanından müşterisi var. Kurucuları ise Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu anne-kız. Zeynep Karabekir, annesi Oya Kılıç Karabekir ile birlikte kurduğu bu platformla, doğru tasarım ve doğru ürünü, uygun fiyatlı dört tasarım paketiyle ihtiyaç duyanların hizmetine sunuyor. Platformun online olarak işlemesi yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da talep almalarına vesile oluyor. Kendilerine danışan kişilerin tarzlarına uygun mobilya, aksesuar ve tüm iç mekân ürün önerileri sunan şirket, kendilerine ulaşan yoğun talep üzerine, bu yıldan itibaren klasik iç mimarlık uygulama hizmetine de başlıyor.
Yaşadıkları mekânın kendilerini yansıtmasını isteyenlerle buluşma ve onlara online danışmanlık yapma fikrinin nasıl doğduğunu öğrenebilir miyiz?
Oya Karabekir: İç mimarlık, toplumumuzda lüks ve ulaşılması zor görünen bir kavramdır. Biz bu anlayışı yıkmak, iç mimarlığı ulaşılabilir hâle getirmek istedik. Özenle düzenlenmiş, huzur veren ve konforlu mekânlarda yaşamak herkesin arzusudur. İç mekân düzenlemesinin insan psikolojisi üstündeki etkisi ise başlı başına bir tez konusu diyebiliriz. Daha büyük mekânlar değil, işlevsel ve estetik olarak düzenlenenler hepimizi mutlu eder. İç mimarlığı dijitale taşıma fikrimiz aslında günlük olaylar sonucu ortaya çıktı.
Zeynep Karabekir: 2017’de biri İngiltere’de, diğeri ise İstanbul’da bulunan iki arkadaşım, yeni evlerine taşınırken yerleşimde zorluk yaşadıklarını iletti. İkisinden de salon ölçülerini ve fotoğraflarını istedim. Proje süreçlerini yazışarak, keyifle ve zamandan kazanarak yürütünce, dijital iç mimarlık hizmeti neden olmasın dedik. Mottomuz, herkesin işlevsel ve estetik mekânlarda yaşamasına aracı olmaktır.
Anne-kız ve aynı eğitim kültürüyle yetişen iki birey olmak, yaptığınız işte size nasıl avantajlar sağlıyor?
Anne-kız olarak aynı kültür ve eğitimden geçmek, düşünce yapımızı birbirine yaklaştırdı. İç mimarlık ve tasarımda araştırmacılık büyük önem taşıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren Üsküdar Amerikan’da akademik tez yazıyormuşçasına gördüğümüz eğitimler, meslek hayatımıza büyük katkı sağladı. Sistemli çalışma düzeni, topluluk karşısında sunum yapabilme, çok yönlülük ve sürekli kendimizi geliştirme isteğini, küçük yaşlardan itibaren Üsküdar Amerikan’da kazandık. Aynı anlayışla yoğrulunca, mesleki açıdan birbirimizin fikirlerine değer vererek uyumlu çalışabiliyoruz.
İçinde yetişilen kültür, evlerin ve/veya ofislerin şekillenmesini de etkiliyor. Buradan hareketle, yurt dışından gelen taleplerle yurt içinden gelenler arasındaki temel fark nedir size göre?
Yurt içi ve yurt dışı projelerini birbirinden ayıran temel özellik, kültürel farklardır. Misafirperver bir toplum olduğumuz için en büyük fark, misafir ağırlamak için geniş oturma alanlarına ihtiyaç duyulmasıdır. Yurt içi projelerinde, özellikle kentsel dönüşümle küçülen mekânlarda, en fazla oturma alanını nasıl sağlanabileceği konusunda danışıyorlar. Değişen mimari koşullar alıştığımız yaşam şeklini etkilemeye başladı. Yurt dışı projelerinde ise mekâna sığacak oturma alanını tercih ediyorlar. Misafir sayısı değil, mekânın boyutları yerleşimi etkiliyor. Pandemi ile birlikte “home-office” kavramı yurt içinde de çok talep görmeye başladı. Yurt dışında, çalışma alanı oluşturma fikri çok daha yaygınken, pandemi öncesinde yurt içinde çalışma masası bile bulamıyorduk. Ev için olan çalışma masaları kısıtlıydı. Son iki yılda bu alanda zengin bir mobilya çeşitliliğine kavuştuk. Yurt içinde duvarlarda beyaz renk kullanımı “hastane” ile bağdaştırılıyor, bu yüzden tercih edilmiyor. Beyazın adını ekru, kırık beyaz, krem olarak değiştirdiğimizde daha çok talep görüyor. Yurt dışında ise duvarda beyaz rengi çok daha rahat önerebiliyoruz. Yurt içi ve yurt dışı mobilya sektörü ise günümüzde oldukça globalleşti. Tecrübelerimize dayanarak yurt içinde mobilya, aksesuar ve malzeme sektörünün çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan yurt dışına göre çok şanslıyız.
Mekânların iç tasarımlarıyla ilgili online danışmanlık hizmeti vermek, yenilikçi bir yaklaşım. Danışanlarınız, size nasıl geri bildirimlerde bulunuyor?
İlk baştan beri ülkemizin her tarafından yoğun talep geldi. Hizmetimize başlamadan önce uzun bir araştırma-geliştirme süreci geçirdik. Bu süreçte, birebir görüşmediğimiz danışanımızı yazışarak nasıl tanıyabileceğimizi, hayallerini, isteklerini nasıl anlayıp uzaktan şekillendirebileceğimiz konusunda sistemler hazırladık. Detaylı, sistemli altyapıyı kurmamızın temelinde Üsküdar Amerikan’da aldığımız eğitim yatıyor. Tasarlayolla sistemi çerçevesinde çok keyifli iç mimarlık danışmanlık hizmetleri ve projeleriyle, Türkiye’nin her şehrine ve hatta yurt dışında da ABD, Kanada, İngiltere, Hollanda, Fransa, İsviçre ve Yunanistan olmak üzere birçok ülkeden binlerce proje tamamlayıp binlerce eve, ofise online olarak konuk olduk. Müşterilerimizin hizmetimizden memnun olarak ayrılması öncelikli hedefimizdir.