Balkondan sofraya
“Sürdürülebilirlik” bölümümüzde bu sayı, Tarsus Amerikan Koleji mezunlarından Zeynep Deniz’i konuk ediyoruz. Deniz, son bir senedir ilgi alanına giren “balkon bahçeciliğiyle” ilgili deneyimlerini Connect okurlarıyla paylaştı.
Geçen yaz başlayan balkon bahçeciliği serüvenim, deneyimledikçe ve öğrendikçe daha büyük bir tutkuya dönüştü. Biraz toprak, güneş, su, tohumlar ve doğal gübrelerle doğanın mucizesine tanıklık etmek öyle anlamlı ki... İmkânı olan herkese bu harika deneyimi öneririm.
Kendi yiyeceğinizi yetiştirmek öyle korkulacak, büyütülecek bir şey değil, fakat hiç bilmeden rastgele yapılabilecek bir şey de değil. Önce niyet, sonra da biraz araştırma, öğrenme, bilgilenme gerekiyor. Yüzmeyi öğrenmek gibi; suya girmeden öğrenilmiyor. Hata yapa yapa öğreniliyor. Mesela derin saksılar kullanmam gerektiğini öyle öğrendim ben ve toprağı sık sık havalandırmak gerektiğini de...
İyi bir planlama gerekiyor, alanınız ne kadar, günde kaç saat güneş alıyor gibi konuları tespit edip, ne ekeceğinize ona göre karar verebilirsiniz. Gölgede yetişebilen ya da çok güneş istemeyen sebzeler de var. Mesela marul, pazı, dereotu, kekik gibi yeşil yapraklı sebzeler gayet kolay yetişiyor. Meyve verenler biraz daha ilgi ve bilgi gerektiriyor. Neyse ki YouTube da hem Türkçe hem İngilizce şahane videolar var bu konuda. Ben bu videoları ders gibi izliyorum; çünkü çok fazla bilgi var. Yani domates deyip geçmeyin; 10 sayfa not aldım domatesle ilgili. Hepsinin ihtiyaç duyduğu gübreler, sulama saatleri, budama teknikleri farklı.
Doğal gübre yapımı da çok kolay. Mesela soğan kabuklarını ve yumurta kabuklarını kaynatıp, suyla inceltip gübre olarak veriyorum her hafta. Evde kendi yediğiniz her şey sebzelere de iyi geliyor. Pirinç ve bakliyat yıkama suları, meyve sebze kabukları, çay kahve telveleri... Her şey gübre olarak kullanılabilir. Toprağı ne kadar iyi beslerseniz, sebzeleriniz de o kadar sağlıklı ve verimli olur çünkü onlar da topraktaki besinlerle besleniyor.
Bence herkesin kolaylıkla ve keyifle yapabileceği hem harika bir hobi hem de sağlıklı beslenmek, temiz gıda tüketmek adına kendimize ve bedenimize karşı büyük bir sorumluluk bu. Bu konuda çevremdeki insanları teşvik etmeye, ilham vermeye çalışıyorum ve yetiştirdiğim fideleri tanıdığım herkese dağıtıyorum. İnsanın kendi yetiştirdiği sebzeleri yemesi öyle büyük bir keyif ki, anlatılmaz yaşanır. Sevgiyle ve sağlıkla...