Sıkça Sorulan Sorular
1. Kişi ve kurumlar, Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) ve bünyesindeki kurumlara nasıl bağış yapabilirler?
SEV’e ve kurumlarına kredi kartı ve EFT/havale yoluyla bağış yapılabilir.
Bağışçıların kredi kartı bilgileri sadece banka tarafından tutulur, SEV’de tutulmaz. Tüm ödeme bilgileri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında gizlilik çerçevesinde tutulur, üçüncü şahıslarla paylaşılmaz.
Yurt dışından bağış linkine tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
SEV’e yapılan bağışlar, bağışçı tarafından aksi belirtilmediği sürece SEV okullarındaki ihtiyaç bursları oranlarını artırmak için kullanılır.
“Şartlı ve Özel Bağışlar”, Vakıf amaç ve hizmet konularına uygun olmak şartıyla, bağışçısı tarafından belirlenen şekilde kullanılan bağışlardır. Bu doğrultuda; yaptığınız bağışların belli bir okula gitmesini istiyorsanız, bağış formunda ilgili okulu seçmeniz yeterlidir.
Daha detaylı şartlar için bir Protokol düzenlenerek bağış şartları yerine getirilir.
Bağışlarla ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
(0216) 531 57 38 / Dahili 5757-5719 bagis@sev.org.tr
Vakfımıza 903 sayılı Kanuna göre 16.1.1990 tarih ve 90/84 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınmış olduğundan yapacağınız bağışları beyana tabi kazancınızın %5’ile sınırlı olmak üzere Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahınızdan indirim konusu yapılabilir.
SEV, iç denetçiler, uluslararası bağımsız bir denetçi firma ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl denetleniyor. Tüm kurumsal süreçlerde olduğu gibi bağışlar da şeffaflıkla yönetiliyor, bağışçılara düzenli bilgilendirmeler yapılıyor.
7. SEV’e bağlı eğitim kurumlarında okuyan, ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs vermek isteyen bağışçılar için seçenekler nelerdir?
SEV, bağışçıları için kurguladığı farklı bağış programlarıyla seçenekler sunar. Liselerine özgü programlardan kampüs isimlendirmelerine, özel gün bağışlarından ayni bağışlara, toplu sermaye (endowment) bağışlarından paylaşımlı destek (matching gift) bağışlarına kadar birçok seçenek bağışçılar için oluşturulmuştur. Mezunlara, SEV’in misyonunu ve vizyonunu paylaşan kişi ya da kurumlara yönelik kurgulanan bağış programlarını görmek için web sitemizdeki Programlarımız sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
8. Mezun Sınıfı Bursları olarak anılan Paylaşımlı Destek (Matching) Fonu için azami bağış miktarı nedir?
Bağışçılar, SEV’in hangi okulunda bursiyerleri olmasını isterlerse, ilgili okulun o yıl için belirlenen eğitim ücretinin en az yarısını, öğrencinin eğitim öğretim süreci boyunca desteklemekle yükümlüdürler. Bu destekle ilköğretimde 8 yıl, liselerde hazırlık sınıfı dahil olmak üzere 5 yıl boyunca eğitim ücretlerinin en az yarısını karşılamayı taahhüt ederler.
Toplu Sermaye Fonu’nda anaparaya dokunulmadan, bağış tutarının sadece faiz getirisi değerlendirilir. Kurumlar var olduğu sürece bu fonlar ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlarlar. Bu fonu oluşturmak için minimum 100.000 USD gerekir.
Bu fon için gerekli olan minimum 100.000 USD, bağışçı tarafından tek seferde toplu olarak ya da en fazla üç yıl içinde taksitlerle ödenebilir. Detaylar için SEV İş ve Kaynak Geliştirme Departmanı’na ulaşabilirsiniz.
Ödemeler taksitle yapılıyorsa anapara fonu asgari 100 bin USD’ye ulaşana kadar anapara SEV tarafından kullanılmadan değerlendirilir ve elde edilen getiri, anaparaya eklenir. Fon, 100.000 USD’ye ulaşınca anaparaya dokunulmadan getirisi, SEV tarafından1:1 oranda desteklenerek ihtiyaç sahibi bir öğrencinin eğitimi için kullanılmaya başlanır.
Toplu sermaye fonlarının amacı, okullar ve SEV var olduğu sürece ihtiyaç sahibi öğrencilere tahsis edilebilecek bursların yaratılmasıdır. Bu nedenle bu fonların anaparalarına dokunulmadan sadece getirileriyle burs verilir. Toplu sermaye fonlarından burs alan öğrenciler mezun olduklarında, anaparaya dokunulmadığından yeni girişli ihtiyaç sahibi öğrenciler bu burs fonundan yararlanmaya devam ederler.
Tüm bursiyer seçimleri, SEV’deki ve ilgili okullardaki yetkili kişiler tarafından metrik bir sistem üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir. Bağışçı, bursiyer seçimi aşamasında yer almaz; öğrenciyle ilgili bilgiler, öğrenci belirlendikten sonra Protokol ve KVKK kapsamında bağışçıyla paylaşılır.
Kişi ve kurumlar, verilen kaliteli eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle eğitimcilerinin profesyonel gelişimlerine ve akademik altyapıya Akademik Gelişim & Kürsü Fonlarına yapacakları bağışlarla katkıda bulunabilirler. Ayni bağışlar da SEV yönetimiyle iletişime geçilerek kurgulanabilir.
Bu kategori için gerekli bağış tutarı, en az 100.000 USD’dir. Bağış, tek seferde ya da düzenli ödemelerle gerçekleştirilebilir.
Bu fonları oluşturan kişi ve/veya kurumların ismi, ilgili akademik kürsüye veya fona verilir.
SEV eğitim kurumları kampüslerinde birçok isimlendirme alternatifi mevcut. Kampüs Alanı İsimlendirme Programı (ağaç, bank, koltuk, sınıf, laboratuvar vb.) ve nakdi bağış/bina-tesis inşasıyla mezunlar, öğrenciler ve SEV dostları (kişi ve/veya kurumlar), isimlerini ilgili okulların kampüslerinde ölümsüzleştirirken başarılı ve ihtiyaç sahibi birçok öğrenciye burs sağlayarak onların eğitime erişimlerini sağlayabilirler.
Bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
(0216) 531 57 38 / bagis@sev.org.tr
Evet. Vasiyet bağışları, ek olarak gayrimenkul ve kira bağışları, bağışçıların belirleyeceği şartlara ve miktara göre bağışçının adıyla anılır; bağışçının belirlediği amaç doğrultusunda değerlendirilir.
SEV kurumlarında belirlenen amaç doğrultusunda ihtiyaçlara göre her türlü malzeme, ekipman veya hizmet gibi ayni bağışlarla şartlı destek olunabilir.
Bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
(0216) 531 57 38 / bagis@sev.org.tr
Ayni bağışlar için yapılacak isimlendirme bağışa göre belirlenir.
Evet. Bağışçılar, eğitim ve ihtiyaç bursu olarak değerlendirilmek üzere istedikleri tutarı, istedikleri özel günde SEV kurumlarına bağışlayabilirler. SEV mezunları, öğrencileri, velileri ve dostları; doğum günü, teşekkür, başsağlığı, evlilik yıldönümü, yılbaşı, anneler günü, babalar günü gibi kutlama ve vefat/anma günlerinde bağış yapabilirler.
İsme özel hazırlanan sertifikalar, bağışçıya ve adına bağış yapılan kişiye gönderilir.